suchy ss Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Napisano 24 Wrzesień 2006 Witam. Temat juz kidys byl ale bez wiekszych rezultatow. Ma ktos jakies informacje na temat tego wzgorza? sa na nim dosc dobrze zachowane okopy, wogole cale wzgorze bylo dobrze ufortyfikowane, podobno nawet byly tam jakies schrony[?], mam miejsce gdzie jest cos co moglo spelniac taka funkcje[?] oraz znalazlem kilka miejsc w ktorych sa tak jakby slady fundamentow nie wiem na co, i czy wykopal tam ktos cos ciekawego?chodzilem tam juz z wykrywaczem ale starym , teraz mam zamiar je sprawdzic na smetku i moze akurat cos sie znajdzie:) jak by mial ktos jakies informacje to prosilbym o kontakt bo jestem z okolic tego wzgorza a moim zdaniem jest one warte uwagi.pzdr.Dawid
suchy ss Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Napisano 24 Wrzesień 2006 3wykopane dziury" tak jak by na jakies budynki?
suchy ss Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Napisano 24 Wrzesień 2006 8linie okopow, ladnie sie zachowaly.
suchy ss Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Napisano 24 Wrzesień 2006 10kapliczka, ktos o nia dobrze dba:)
suchy ss Napisano 24 Wrzesień 2006 Autor Napisano 24 Wrzesień 2006 Z tego co mi wiadomo to kiedys tam ktos kopal i wychodzily orzelki wrzesniowe[?] ale nie bylem przy tym wiec nie wiem, mam zamiar sprawdzic te okopy ale nie wiem kiedy znajde na to czas, moze cos ciekawego wyjdzie.pzdr.Dawid
Sucher Napisano 11 Luty 2007 Napisano 11 Luty 2007 Witam, pochodzę z Murcek i nawet byłem tam już w pobliżu na poszukiwaniach z moim detektorem. A dokładnie na Siągarni. To jest trochę dalej w kierunku tych. Tam też na skraju szukałem troszeczkę. Poza 30 cm łuską, paroma monetami z lat grubo powojennych i odrobiną złomu, nic nie znalazłem. Przyznaję, że nie szukałem za długo. Pozdrawiam.
suchy ss Napisano 11 Luty 2007 Autor Napisano 11 Luty 2007 no ale luseczke znalazles:] jestes z Murcek?moze sie kiedys zgadamy na kopanko?jaki masz wykrywacz?dlugo siedzisz w tym hobby?
model31 Napisano 13 Luty 2007 Napisano 13 Luty 2007 Wedlug informacji, ktore udalo mi sie uzyskac na poczatku lat 80-tych od mieszkancow Murcek (Dzielnica Katowic): Pod koniec stycznia 1945 w lesie murckowskim zostali rozstrzelani (amordowani") przez Rosjan zolnierze wegierscy, ktorzy mieli bronic Katowic przed Bolszewikami. W latach 80-tych szukalem dobrym sprzetem w tych okopach z rownym, tzn. bezowocnym powodzeniem. Pozdrawiam
suchy ss Napisano 13 Luty 2007 Autor Napisano 13 Luty 2007 nie martw sie, ja tez szukalem w tych okopach i nic, ale wiem ze walki w okolicach Murcek byly, mam kilka miejsc do sprawdzenia, a co do tych wegrow to w lesie jest zbiorowa mogila od Nich, rostali tam rozstrzelani w styczniu 45 przez czerwonoarmistow...
santo Napisano 14 Luty 2007 Napisano 14 Luty 2007 Bardzo ptosze o wasze numery gg lub emaile prosze o kontakt mój nr. gg 5590182 a emaila samuraj771@tlen.pl
suchy ss Napisano 15 Luty 2007 Autor Napisano 15 Luty 2007 5563973, prosilbym zebys zaklikal i sie przedstawil bo na gale anonimy nie odpowiadam:]
noge Napisano 13 Lipiec 2007 Napisano 13 Lipiec 2007 Wiem ze na Wzgórzu Wandy było wielkie dzialo.Waliło ponoć pod Oświęcim.Teraz tam swój teren mają wodociągi.Zaraz po kapitulacji ruscy wywozili cos tam ciężarówkami.Wiem to od znajomego z Mysłowic Krasów.NOGE
suchy ss Napisano 13 Lipiec 2007 Autor Napisano 13 Lipiec 2007 Od znajomego? a mozesz mi podeslac na maila nazwisko bo moze go znam? a co do dziala..hmm, wiem ze w okolicy byly bateria dzial plot. 88mm!;]ale niestety teraz na tym terenie zostal posadzony las X lat temu i zle sie kopie chociaz teren wyglada obiecujaco:)
suchy ss Napisano 14 Lipiec 2007 Autor Napisano 14 Lipiec 2007 Wiem ze okopy na WW sa pusciutkie ale za to pieknie zachowane:)
emanuelssegen Napisano 27 Marzec 2009 Napisano 27 Marzec 2009 Ponawiam i przypominam temat okopów zlokalizowanych w okolicach Wzgórza Wandy.W szczególności poszukuje kontaktu z osobami które znalazły cokolwiek co może określać kto był ich twórcą.Z informacji osób znających i analizujących sprawę systemów obronnych na terenie Polski można przypuszczać co najmniej (uwaga uwaga!!) trzech pomysłodawców budowy umocnieńI. Jako umocnienia polskie budowane na krótko przed wybuchem II wojny światowej jako pas zabezpieczający przed możliwym przerwaniem wrażliwego punktu umocnień między Tychami, a Mikołowem - teza możliwa, choć nie znalazły się osoby mieszkańcy potwierdzający istnienie okopów podczas okupacjiII. Jako umocnienia niemieckie budowane w około roku 1944. Informację o tworzeniu linii umocnień potwierdzają mieszkańcy. Kilka stanowisk obrony artyleryjskiej wraz z żelbetonowym bunkrem od strony drogi na Wesołą. Ludzie potwierdzają iż Niemcy do pracy w tym kopania okopów brali ludność miejscową (przede wszystkim kobiety - mężczyźni zatrudnieni byli na kopalni)III. Świeża i najbardziej szokująca informacja to to iż okopy wzdłuż całej drogi Wesoła - Kostuchna (bo tam też się ciągną te umocnienia) budowane były w okresie marzec-kwiecień 1945 roku przez ludność Bytomia z polecenia ROSJAN !!!. - tezy tej nie potwierdzają mieszkańcy Murcek, ale są podobno świadkowie, potwierdzający takie wydarzenia.Linia tych umocnień miała stanowić zabezpieczenie dla możliwego ataku różnych niemieckich grup i sił wojskowych utrzymujących się na terenie południowego śląska do końca kwietnia 1945 roku. - Teza ta dla osób zajmujących się tym od lat jest najbardziej prawdopodobnaCzekam z niecierpliwością na jakiś sygnał
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.