KURT2005 Napisano 21 Wrzesień 2006 Autor Napisano 21 Wrzesień 2006 Witam ktos cos wie na ten temat moze mógł by cos napisac nigdzie w necie niemoge nic na ten temat trafic
KURT2005 Napisano 21 Wrzesień 2006 Autor Napisano 21 Wrzesień 2006 Nieczytałem mogl bys w skroce napisac o co chodzi z ta wyspą
ka222 Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 WitamTa wyspa juz nie istnieje,jak to z kazda łachą na wiśle bywa czternaście razy zmieniła swój kształt i położenie.PozdrawiamKa222
Leśny Władek Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 Witam..wyspa istnieje 5km dł. 0,5 szer.zachowały się dwie linie niemieckich okopów. Polskich już niema,Wisła zrobiła swoje.Na wyspie znajduje się mogiła nimieckiego żołnierza, bezimienna to co opisano wtygrysku to relacja jednego z uczestników bitwy pisana przez politruka, wszystko jest ubarwione.szkoda że na takim skrawku ziemi zgineło 80 polskich zołnierzy ,wyspę przejęto od spieszonego oddziału radzieckiej kawalerii,bez rozpoznania uznając że niematam wojsk niemieckich Ci jednak już tam byli dobrze okopani inieżle uzbrojeni.Z cerskiego wzgórza wyspa była widoczna jak na dłoni,altyleria niemiecka miała łatwy celzapraszam do Czerska, jest tam pamiątkowa tablica upamiętnijąca bitwę na wyspie w sierpniu 1944r
KURT2005 Napisano 21 Wrzesień 2006 Autor Napisano 21 Wrzesień 2006 A ktos juz moze tam szukał warto tam sie wybrac??????
ka222 Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 Leśny Władku!Czy owa wyspa nadal jest wyspą czy też bardziej cyplo-łachą ? Swego czasu próbowałem się tam dostac ale rzeczywistośc zdecydowanie się nie pokrywała z mapkami.Udało mi się natomiast porozmawiać z człowiekiem ,który wówczas miał 14 lat i mieszkał jak i teraz mieszka nad Wisła w tamtym miejscu, który twierdził że do wysokich strat polaków przyczyniła się również radziecka (Polska?) artyleria która obłożyła ogniem przeprawiających sie zołnierzy.Ile w tym prawdy nie wiadomo-ot taka ciekawostka.PozdrawiamKa222
makul Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 witam,z tego co słyszałem już spory czas temu od miejscowych zaraz po wojnie wyspa została dokładnie przeszukana przez wojsko. Poza tym została podobnież wyrównana" za pomocą cięzkiego sprzętu. Jednak i tam się coś komuś trafiło. Tylko jak to łacha wiślana- trzeba uwzględnić ilość naniesionego piachu oraz śmieci,, nie wiem czy warto.Jako ciekawostkę powiem że w Garwolinie, na cmentarzu wojennym znajduje sie grób majora Rembezy,,
Leśny Władek Napisano 22 Wrzesień 2006 Napisano 22 Wrzesień 2006 Zaraz po wojnie wyspa została rozminowana przez saperów oraz miejscową ludność ,rozebrano ziemianki iwyruwnano część okopów na wyspie były pola uprawne iłąki które wykorzystywano do lat 80-tych, obecnie wyspa lerzy pomiędzy głównym nurtem rzeki a tzw odnogą ,która w lecie wysycha wtedy jest połączona zlądem
KURT2005 Napisano 22 Wrzesień 2006 Autor Napisano 22 Wrzesień 2006 Ktos z was juz szukal na tej wyspie .Jakies wyniki tam byly?
okejos Napisano 22 Wrzesień 2006 Napisano 22 Wrzesień 2006 takie sobie.. wilgoć i piasek zrobiły swoje...a i kluske łatwo:(
rorvik Napisano 22 Wrzesień 2006 Napisano 22 Wrzesień 2006 HejZacznij szukanie od forum:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=33796#33818Pozdrawiamr
KURT2005 Napisano 23 Wrzesień 2006 Autor Napisano 23 Wrzesień 2006 No niewiele tam znalazłem niby ktos cos znalazłe ale tyle opisane co i nic.brak dokładnego opisu i jakis fotek.Trudno jade w ciemno szukac
Leśny Władek Napisano 24 Wrzesień 2006 Napisano 24 Wrzesień 2006 Jeśli tam dojdziesz to uważaj;myśliwi-śrut w czteroliterowej części ciała niezbyt przyjemna sprawadiki-spotkanie z odyńcem lub lochą prowadzącą warchlaki nie nalerzy do ciekawychszerszenie-latają brzęczą nikiedy gryzą
daro2008 Napisano 26 Styczeń 2008 Napisano 26 Styczeń 2008 Wyspa Rembezy...oczekuję na kontaktymdm.michalaki@poczta.onet.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.