Skocz do zawartości

Wyspa Rembezy??

KURT2005

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Ta wyspa juz nie istnieje,jak to z kazda łachą na wiśle bywa czternaście razy zmieniła swój kształt i położenie.

Pozdrawiam
Ka222
Napisano
Witam..
wyspa istnieje 5km dł. 0,5 szer.zachowały się dwie linie niemieckich okopów. Polskich już niema,Wisła zrobiła swoje.Na wyspie znajduje się mogiła nimieckiego żołnierza, bezimienna to co opisano wtygrysku to relacja jednego z uczestników bitwy pisana przez politruka, wszystko jest ubarwione.szkoda że na takim skrawku ziemi zgineło 80 polskich zołnierzy ,wyspę
przejęto od spieszonego oddziału radzieckiej kawalerii,bez rozpoznania uznając że niematam wojsk niemieckich Ci jednak już tam byli dobrze okopani inieżle uzbrojeni.Z cerskiego wzgórza wyspa była widoczna jak na dłoni,altyleria niemiecka miała łatwy cel
zapraszam do Czerska, jest tam pamiątkowa tablica upamiętnijąca bitwę na wyspie w sierpniu 1944r
Napisano
Leśny Władku!

Czy owa wyspa nadal jest wyspą czy też bardziej cyplo-łachą ? Swego czasu próbowałem się tam dostac ale rzeczywistośc zdecydowanie się nie pokrywała z mapkami.
Udało mi się natomiast porozmawiać z człowiekiem ,który wówczas miał 14 lat i mieszkał jak i teraz mieszka nad Wisła w tamtym miejscu, który twierdził że do wysokich strat polaków przyczyniła się również radziecka (Polska?) artyleria która obłożyła ogniem przeprawiających sie zołnierzy.Ile w tym prawdy nie wiadomo-ot taka ciekawostka.

Pozdrawiam
Ka222
Napisano
witam,
z tego co słyszałem już spory czas temu od miejscowych zaraz po wojnie wyspa została dokładnie przeszukana przez wojsko. Poza tym została podobnież wyrównana" za pomocą cięzkiego sprzętu. Jednak i tam się coś komuś trafiło. Tylko jak to łacha wiślana- trzeba uwzględnić ilość naniesionego piachu oraz śmieci,, nie wiem czy warto.
Jako ciekawostkę powiem że w Garwolinie, na cmentarzu wojennym znajduje sie grób majora Rembezy,,
Napisano
Zaraz po wojnie wyspa została rozminowana przez saperów oraz miejscową ludność ,rozebrano ziemianki iwyruwnano część okopów na wyspie były pola uprawne iłąki które wykorzystywano do lat 80-tych, obecnie wyspa lerzy pomiędzy głównym nurtem rzeki a tzw odnogą ,która w lecie wysycha wtedy jest połączona zlądem
Napisano
Jeśli tam dojdziesz to uważaj;
myśliwi-śrut w czteroliterowej części ciała niezbyt przyjemna sprawa
diki-spotkanie z odyńcem lub lochą prowadzącą warchlaki nie nalerzy do ciekawych
szerszenie-latają brzęczą nikiedy gryzą
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie