Skocz do zawartości
  • 0

Pięczęć herbowa- pomocy

Fiodor

Pytanie

Napisano
zrób odcisk ...
i ze dwie fot z oświetleniem z boku z dwóch różnych kierunków.
trochę inna tarcza niż zwykle - nieczytelne pole w środku tarczy, po lewej lew czy gryf?

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wrażenie:
pas w lewo skos
pole
z koronami
pas
?
tarcza polska"
jedno zwierzę lew
klejnot - pies (Koń?)

nie polski

czyli zachodnioeuropejski
nie stary (przeczucie XVII- XVIIIw.)
jeżeli miałbym wskazywać konkretnie to coś z pn imperium habsburgów
ale są to tylko przypuszczenia...

nie polski - to jest prawda
Napisano
plastelina prawdę Ci powie...

będzie lepiej widać...
ale
w przypadku zachodnich herbów to ja za dużo nie pomogę, no chyba że jakimś trafem, za dużo ich było i za mało literatury

kolejność poszukiwań:
pas w lewo skos
treść pola i pasa
klejnot
hełm(?)
zwierzę
Napisano
heraldic

coat of arms - bend
pattern crown
crest dog
to mniej więcej jest opis tego herbu
bend - skos w prawo
crest - klejnot
pattern czyli wzór

_____
ogólne uwagi
im bardziej skomplikowany tym późniejszy, rozbudowa w czasie.
Nie potrafię zinterpretować jednego pomocnika" (lwa) wydaje mi się to ważne...

czy szwedzki? raczej nie - stopień rozbudowania świadczy o bogactwie arystokratycznych powiązań - czyli dynastie rody zameczki lenna itd.
____
podtrzymuję poprzednie posty

trafić w nazwisko od strony niepolskiego herbu będzie bardzo trudno
Napisano
Na polach po obu stronach tego pasa znajdują się korony , po sześć sztuk , kojarzą mi się one jakoś tak z naszymi sąsiadami za morza. Wszak odwiedzali nas parę razy i to bez zaproszenia , myślę oczywiście o szwedach .Ponadto ta pieczęć jest jakaś strasznie dziwna ,brak w niej symetrii a ozdobniki i zawijaski wyłażą z każdego zakamarka ,tak jak by ktoś mało ważny chciał sobie nimi dodać splendoru i aby herb wyglądał bardziej okazale, i robił wrażenie ,może na Polskiej szlachcie ,tej od Radziwiła . Jakiś szwedzki zubożały szlachetka który przyjechał tu na gościnne występy z Karolem Gustavem ... Tak sobie tylko myślę...Pozdro...
Napisano
zrób odcisk ...
i ze dwie fot z oświetleniem z boku z dwóch różnych kierunków.
trochę inna tarcza niż zwykle - nieczytelne pole w środku tarczy, po lewej lew czy gryf?
Napisano
...Datowałbym ją raczej na XVII-XIX w. ... - pieczęć
czyli zachodnioeuropejski
nie stary (przeczucie XVII- XVIIIw.) ... - herb

korony w polu mają się nijak do szwedzkości, równie dobrze może być gaskoński, saski,itp
Napisano

Niemcy kojarzą że to ich ale nic konkretnego nie piszą poczekajmy jeszcze trochę może coś wymyślą.. Czy możesz podesłać mi swój meil? Znalazłem coś takiego.
Pozdro

Napisano
Panowie jeśli mogę coś wtrącić to znalazłem tego psa,jest to CHART - symbolizuje odwage,czujność,wierną służbę suwerenowi.Jest klejnotem polskiego herbu Pobóg.Ten niby lew z kocim pyskiem gdzieś mi się tłucze po głowie ,lecz udany sezon grilowy znacznie pogłębił moją sklerozę , narazie nie mogę sobie przypomnieć .W tym pasie to przypadkiem nie trzy dwugłowe smoki ???.W Angli przed podbojem Normanów smok należał do głwnych insygniów królewskich.Pozdro...
Napisano
to trochę nie tak...
Moje rozumienie problemu jest następujące:
1 rozwój znaku
forma podstawowa bend z pasem smoków
forma wtórna j.w. dodano pattern crown
forma wtórna j.w. możliwa zmiana kształtu tarczy + hełm lub hełm+crest dog
forma wtórna j.w. dodano labry i pomocnika (wspierającego)

ewolucja herbu obrazuje pewne procesy i zależności
czyli:
trzeba znaleźć bend(y) ze smokami (niestety nie mamy kolorów)
na podstawie nazw tych herbów znaleźć uzupełnienie o pattern crown
i to już połowa sukcesu...
oczywiście może być sytuacja uszlachcenia na pocz. XIXw za zasługi wojenne zmodyfikowanym cudzym herbem bez procesu ewolucji - czyli prawem kaduka, masz ładny obrazek"

hełm - jego rodzaj jest tylko wyróżnikiem podtrzymującym crest. gdyż crest pierwotnie był ozdobą realnego hełmu.

najbardziej zagadkowe i niezrozumiałe jest wysępowanie jednego wspierającego...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie