kopijnik2 Napisano 19 Wrzesień 2006 Napisano 19 Wrzesień 2006 zrób odcisk ...i ze dwie fot z oświetleniem z boku z dwóch różnych kierunków.trochę inna tarcza niż zwykle - nieczytelne pole w środku tarczy, po lewej lew czy gryf?
huk 100 Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 Fiodor a z kąt wziełeś tę fotke z tymi chińskimi znakami ???-pozdro
kopijnik2 Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 pewnie leżała obok chińskich monet strażakwaffe. pozdro
huk 100 Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 kopijnik2 jak będę na Kocku to marny twój los -pozdro
huk 100 Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 A w ogóle to miałeś już iść spać !!!!!-dobranoc
krzychuna5 Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 poszukaj tu:http://www.geocities.com/wappenrolle/index.htmlpozdrawiam.
kopijnik2 Napisano 19 Wrzesień 2006 Napisano 19 Wrzesień 2006 wrażenie:pas w lewo skospole z koronamipas ?tarcza polska"jedno zwierzę lewklejnot - pies (Koń?)________________nie polskiczyli zachodnioeuropejskinie stary (przeczucie XVII- XVIIIw.)jeżeli miałbym wskazywać konkretnie to coś z pn imperium habsburgów ale są to tylko przypuszczenia...nie polski - to jest prawda
kopijnik2 Napisano 19 Wrzesień 2006 Napisano 19 Wrzesień 2006 plastelina prawdę Ci powie...będzie lepiej widać...alew przypadku zachodnich herbów to ja za dużo nie pomogę, no chyba że jakimś trafem, za dużo ich było i za mało literaturykolejność poszukiwań:pas w lewo skostreść pola i pasaklejnothełm(?)zwierzę
kopijnik2 Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 heraldic coat of arms - bend pattern crown crest dogto mniej więcej jest opis tego herbubend - skos w prawocrest - klejnotpattern czyli wzór_____ogólne uwagiim bardziej skomplikowany tym późniejszy, rozbudowa w czasie.Nie potrafię zinterpretować jednego pomocnika" (lwa) wydaje mi się to ważne...___________czy szwedzki? raczej nie - stopień rozbudowania świadczy o bogactwie arystokratycznych powiązań - czyli dynastie rody zameczki lenna itd.____podtrzymuję poprzednie postytrafić w nazwisko od strony niepolskiego herbu będzie bardzo trudno
kokesh Napisano 19 Wrzesień 2006 Napisano 19 Wrzesień 2006 Na polach po obu stronach tego pasa znajdują się korony , po sześć sztuk , kojarzą mi się one jakoś tak z naszymi sąsiadami za morza. Wszak odwiedzali nas parę razy i to bez zaproszenia , myślę oczywiście o szwedach .Ponadto ta pieczęć jest jakaś strasznie dziwna ,brak w niej symetrii a ozdobniki i zawijaski wyłażą z każdego zakamarka ,tak jak by ktoś mało ważny chciał sobie nimi dodać splendoru i aby herb wyglądał bardziej okazale, i robił wrażenie ,może na Polskiej szlachcie ,tej od Radziwiła . Jakiś szwedzki zubożały szlachetka który przyjechał tu na gościnne występy z Karolem Gustavem ... Tak sobie tylko myślę...Pozdro...
kopijnik2 Napisano 19 Wrzesień 2006 Napisano 19 Wrzesień 2006 zrób odcisk ...i ze dwie fot z oświetleniem z boku z dwóch różnych kierunków.trochę inna tarcza niż zwykle - nieczytelne pole w środku tarczy, po lewej lew czy gryf?
kopijnik2 Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 będziesz się dziwił z kim jeszcze go wypijemy...zacznij od znaczenia pojedyńczego lwa...
kopijnik2 Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 ...Datowałbym ją raczej na XVII-XIX w. ... - pieczęćczyli zachodnioeuropejskinie stary (przeczucie XVII- XVIIIw.) ... - herbkorony w polu mają się nijak do szwedzkości, równie dobrze może być gaskoński, saski,itp
Luftlander Napisano 25 Wrzesień 2006 Napisano 25 Wrzesień 2006 Niemcy kojarzą że to ich ale nic konkretnego nie piszą poczekajmy jeszcze trochę może coś wymyślą.. Czy możesz podesłać mi swój meil? Znalazłem coś takiego. Pozdro
kokesh Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 Panowie jeśli mogę coś wtrącić to znalazłem tego psa,jest to CHART - symbolizuje odwage,czujność,wierną służbę suwerenowi.Jest klejnotem polskiego herbu Pobóg.Ten niby lew z kocim pyskiem gdzieś mi się tłucze po głowie ,lecz udany sezon grilowy znacznie pogłębił moją sklerozę , narazie nie mogę sobie przypomnieć .W tym pasie to przypadkiem nie trzy dwugłowe smoki ???.W Angli przed podbojem Normanów smok należał do głwnych insygniów królewskich.Pozdro...
kopijnik2 Napisano 22 Wrzesień 2006 Napisano 22 Wrzesień 2006 to trochę nie tak...Moje rozumienie problemu jest następujące:1 rozwój znakuforma podstawowa bend z pasem smokówforma wtórna j.w. dodano pattern crownforma wtórna j.w. możliwa zmiana kształtu tarczy + hełm lub hełm+crest dogforma wtórna j.w. dodano labry i pomocnika (wspierającego)ewolucja herbu obrazuje pewne procesy i zależnościczyli:trzeba znaleźć bend(y) ze smokami (niestety nie mamy kolorów)na podstawie nazw tych herbów znaleźć uzupełnienie o pattern crowni to już połowa sukcesu...oczywiście może być sytuacja uszlachcenia na pocz. XIXw za zasługi wojenne zmodyfikowanym cudzym herbem bez procesu ewolucji - czyli prawem kaduka, masz ładny obrazek"hełm - jego rodzaj jest tylko wyróżnikiem podtrzymującym crest. gdyż crest pierwotnie był ozdobą realnego hełmu.najbardziej zagadkowe i niezrozumiałe jest wysępowanie jednego wspierającego...
Pytanie
kopijnik2
i ze dwie fot z oświetleniem z boku z dwóch różnych kierunków.
trochę inna tarcza niż zwykle - nieczytelne pole w środku tarczy, po lewej lew czy gryf?
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.