tr Napisano 19 Wrzesień 2006 Autor Napisano 19 Wrzesień 2006 panowie mam prosbe.mozecie mi dac jakas strone ze starymi niemieckimi probami srebra?chodzi mi glownie o te rozne znaczki ktore byly bite obok np.800.
tr Napisano 16 Październik 2006 Autor Napisano 16 Październik 2006 Dawno obiecane proby.I oto one,jak ktos ma jakis pomysl to wielkie dzieki.Szczegolnie te znaki mnie interesuja.
tr Napisano 19 Wrzesień 2006 Autor Napisano 19 Wrzesień 2006 nie tylko,np,obok 800 sa tez jakies sygnatury ktore moga oznaczac ....nie wiem firme lub cos tam.
foni1969 Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 Próba 0.800 była stosowana dawno temu.Dziś sprzedaje się 0.925.Taką pr.uzyskuje się mieszając srebro z miedzią.Na 1kg.srebra dodajesz 70 gram miedzi i uzyskuje się 0.925.Jeśli chodzi o te znaczki obok,sąto typowe imienniki firmyprodukującej dany towar.Popytaj się w księgarni Odkrywcy.Wiem,że wyszła książka:Znaki na srebrze:Pozdrawiam
foni1969 Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 Niezwykle przydatny katalog znaków miejskich i państwowych używanych do cechowania srebra na terenie Polski w jej obecnych granicach. Tom zawiera wszystkie typy i odmiany znaków złotniczych z wyjątkiem znaków imiennych ? bitych przez wytwórcę. Pomogą one znaleźć odpowiedź na pytanie gdzie i kiedy wykonano znalezioną przez nas np. srebrną łyżeczkę... Odpowiedzi na pytanie kto ją wykonał będzie można szukać w następnym tomie.Kosztuje 46zł.To zkopiowałem z opisu knigi.Ale niestety piszą,że tylko na terenie Polski.
tr Napisano 19 Wrzesień 2006 Autor Napisano 19 Wrzesień 2006 panowie mam prosbe.mozecie mi dac jakas strone ze starymi niemieckimi probami srebra?chodzi mi glownie o te rozne znaczki ktore byly bite obok np.800.
tr Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Napisano 20 Wrzesień 2006 to w piatek postaram sie wam wrzucic zdjecia z tymi znaczkami,moze razem damy rade.dzieki narazie.
tombak Napisano 18 Październik 2006 Napisano 18 Październik 2006 witam niedawno traiła mi się obrączka, miejsami miała kolor złota, miejscami była zczerniała,po wstępnym oczyszczeniu stwierdziłem że jest srebrna pod złotą warstwą. między dwoma znakami znajduje sie cyra 500 , czy możliwa jest taka próba. prosze o info
Pytanie
tr
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.