zeppelin Posted September 13, 2006 Author Share Posted September 13, 2006 Witam!Czy ktoś moze orientuje sie w przebiegu dzialan wojennych w okolicach Obornik Śląskich (niem. Obernigk). Jeśli posiadacie namiar na strony internetowe czy jakiekolwiek dokumenty-artykuły to prosze o kontakt.popelin@interia.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
azazel Posted September 22, 2006 Share Posted September 22, 2006 Mój drogi brak działań wojennych w tamtej okolicy. Jedyne co jest związane bezpośrednio z 45' to linia okopów na wschód od Obornik (okolice drogi na Wilczyn), no ale są i także opowieści o podziemnym tunelu jaki miał się znajdować w Obornikach, starzy mieszkańcy dużo o tym wspominają :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
banditen-partizanen Posted September 22, 2006 Share Posted September 22, 2006 Witam. Są jednak ślady działań na tym terenie - sporo łusek mauser, swego czasu 88 stalowe, a jeden kolo( giełdowcy go znają) na skraju lasu tarcza krymu. Sam wiem gdzie jest grób niemca, a przecież psy go nie przytargały. Grób jest zadbany, a osoby starsze pamiętaja że na krzyżu wisiał hełm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
azazel Posted September 23, 2006 Share Posted September 23, 2006 Tia, ale jako takich walk nie było, pojedyńcze grupki żołnierzy (którzy byli na leczeniach w sanatariach obornickich) tępione przez ruskich...no i nawiasem mówiąc jeśli chcesz zobaczyć ślady ciekawe to polecam obejrzeć sobie drzewo (Grab) w parku przy ulicy Kościuszki, drzewo znajduje sie naprzeciwko poniemieckiego domu (tylko nie ryć ziemi w ogródku bo ten należy do mojej Babci), na drzewie wyryte liczne wspomnienia po ruskich łącznie z datami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
banditen-partizanen Posted September 23, 2006 Share Posted September 23, 2006 Witam. a co z wedrującymi kotłami wokół obornik i okolic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
azazel Posted September 23, 2006 Share Posted September 23, 2006 Szczerze powiedziawszy nic mi o tym nie wiadomo, ale nie omieszkam się dopytać i odszukać jakiegoś wątku tyczącego tej sprawy co wspomniałeś. Ale za to XVII-XIX wiek jest bogato reprezentowany w Obornikach :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.