Skocz do zawartości

Oborniki Śląskie - działania wojenne

zeppelin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Czy ktoś moze orientuje sie w przebiegu dzialan wojennych w okolicach Obornik Śląskich (niem. Obernigk). Jeśli posiadacie namiar na strony internetowe czy jakiekolwiek dokumenty-artykuły to prosze o kontakt.
popelin@interia.pl
  • 2 weeks later...
Napisano
Mój drogi brak działań wojennych w tamtej okolicy. Jedyne co jest związane bezpośrednio z 45' to linia okopów na wschód od Obornik (okolice drogi na Wilczyn), no ale są i także opowieści o podziemnym tunelu jaki miał się znajdować w Obornikach, starzy mieszkańcy dużo o tym wspominają :)
Napisano
Witam. Są jednak ślady działań na tym terenie - sporo łusek mauser, swego czasu 88 stalowe, a jeden kolo( giełdowcy go znają) na skraju lasu tarcza krymu. Sam wiem gdzie jest grób niemca, a przecież psy go nie przytargały. Grób jest zadbany, a osoby starsze pamiętaja że na krzyżu wisiał hełm.
Napisano
Tia, ale jako takich walk nie było, pojedyńcze grupki żołnierzy (którzy byli na leczeniach w sanatariach obornickich) tępione przez ruskich...no i nawiasem mówiąc jeśli chcesz zobaczyć ślady ciekawe to polecam obejrzeć sobie drzewo (Grab) w parku przy ulicy Kościuszki, drzewo znajduje sie naprzeciwko poniemieckiego domu (tylko nie ryć ziemi w ogródku bo ten należy do mojej Babci), na drzewie wyryte liczne wspomnienia po ruskich łącznie z datami.
Napisano
Szczerze powiedziawszy nic mi o tym nie wiadomo, ale nie omieszkam się dopytać i odszukać jakiegoś wątku tyczącego tej sprawy co wspomniałeś. Ale za to XVII-XIX wiek jest bogato reprezentowany w Obornikach :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie