Skocz do zawartości

jak czyscic srebrne monety?

Frozzer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam monetki wykopane z podmoklego terenu, wszystkie srebrne i nie wiem jak pozbyc sie brazowego nalotu. moczylem w wodzie z sola i z aluminium i nic. prosze pomocy
Napisano
witam. są dwie dobre sprawdzone metody.
1. kup amoniak spozywczy i zrób z niego taka papkę z woda i wsadz monety ale kontroluj proces so jakis czas zagladaj bo jak b. mało sebra to mogą zciemnieć.
2. i ta radze na poczatek. wsadz monety do zwykłej (nie kosmetycznej) Nafty na 2 tyg zapomnij o nich :)) nafta terz pięknie czysci miedź mosiądz i brąz, ale min 2 tyg przy b. brudnych. potem b. delikatna szczoteczka ciepła woda i mydło.
Napisano
aaa, ale jak są ciemne a wszysztkie sazczegóły czytelne to nie czysc.... patyna dodoaje uroku i... podnosi wartość czasami
Napisano
Jeśli nie zależy ci na patynie (a powinno) to zamocz każdą osobno w roztworze wody i zwykłego kwasku cytrynowego (tak 1 łyżeczka na pół szklanki letniej wody. efekt gwarantowany czyści nawet gryszpan.
Napisano
nie czyść niczym, umyj wodą z mydłem brak patyny to brak historii.
Napisano
monety nie sa pokryte panyna, a raczej blotnistym nagarem, nie wiem jak to opisac, po prostu niektore byly czytelne i wiem ze sa srebrne, ale niektore cale w strasznym nagarze.
no i sa takie, co sa cale czarne, albo czesciowo czarne. gleba torfowa zrobila swoje
a patyny nie usuwam :)
Napisano

Witam. Przy okazji chcizlbym zapytać czy te monetę warto jeszcze czyścić czy zostawić jak jest? Kolor toprzekłamanie kamerki, ciemne plamy są w rzeczywistości ciemnozielone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie