Frozzer Napisano 21 Wrzesień 2003 Autor Napisano 21 Wrzesień 2003 mam monetki wykopane z podmoklego terenu, wszystkie srebrne i nie wiem jak pozbyc sie brazowego nalotu. moczylem w wodzie z sola i z aluminium i nic. prosze pomocy
Gość Napisano 21 Wrzesień 2003 Napisano 21 Wrzesień 2003 witam. są dwie dobre sprawdzone metody.1. kup amoniak spozywczy i zrób z niego taka papkę z woda i wsadz monety ale kontroluj proces so jakis czas zagladaj bo jak b. mało sebra to mogą zciemnieć. 2. i ta radze na poczatek. wsadz monety do zwykłej (nie kosmetycznej) Nafty na 2 tyg zapomnij o nich :)) nafta terz pięknie czysci miedź mosiądz i brąz, ale min 2 tyg przy b. brudnych. potem b. delikatna szczoteczka ciepła woda i mydło.
Gość Napisano 21 Wrzesień 2003 Napisano 21 Wrzesień 2003 aaa, ale jak są ciemne a wszysztkie sazczegóły czytelne to nie czysc.... patyna dodoaje uroku i... podnosi wartość czasami
Gość Napisano 21 Wrzesień 2003 Napisano 21 Wrzesień 2003 Jeśli nie zależy ci na patynie (a powinno) to zamocz każdą osobno w roztworze wody i zwykłego kwasku cytrynowego (tak 1 łyżeczka na pół szklanki letniej wody. efekt gwarantowany czyści nawet gryszpan.
Gość Napisano 21 Wrzesień 2003 Napisano 21 Wrzesień 2003 nie czyść niczym, umyj wodą z mydłem brak patyny to brak historii.
Frozzer Napisano 21 Wrzesień 2003 Autor Napisano 21 Wrzesień 2003 monety nie sa pokryte panyna, a raczej blotnistym nagarem, nie wiem jak to opisac, po prostu niektore byly czytelne i wiem ze sa srebrne, ale niektore cale w strasznym nagarze.no i sa takie, co sa cale czarne, albo czesciowo czarne. gleba torfowa zrobila swojea patyny nie usuwam :)
SP17 Napisano 22 Wrzesień 2003 Napisano 22 Wrzesień 2003 Witam. Przy okazji chcizlbym zapytać czy te monetę warto jeszcze czyścić czy zostawić jak jest? Kolor toprzekłamanie kamerki, ciemne plamy są w rzeczywistości ciemnozielone.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.