Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Oczywiście jest to podróka czy taka jest prawidłowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Witam do podjęcia tego tematu skłonił mnie fakt iz zainteresowałem sie tego typu formacją niemiecką.Zwiazane to było z moim hobby a mianowicie zabytkowymi motocyklami.Powoli zacząłem gromadzić niezbędny ekwipunek.Jak z reszta kazdy z Nas śledziłem aukcje internetowe gdzie znalazłem odznakę cena była śmieszna więc mniemam że jest to podróbka w związku z tym moje pytanie:W jakich jednostkach i gdzie była ona używana.Gdzie się ja mocowało?Zwracam sie również z zapytaniem a propo klamry powyżej czy te jednostki powinny mieć takową czy swastyke z wieńcem?A moze uzywano również pospolitej?Ponadto czy obszycia mogły być standardowe czy zawsze miały pomarańczowe?W wielu publikacjach zauważyłem że motocyklowe odziały miały mniejsze puszki z nazwa Auer czy tak powinna być na wyposazeniu?.chciałbym jak najwierniej odtworzyc ten uniform więc każda wskazówka bedzie cenna!!W końcu ktoś musi pilnować porządku na rekonstrukcjach aby Nas czołgi nie porozjeżdzały:).Pozdrawiam jak to mawiali niemieccy żołnierze WSZYTKIE PSY ŁANCUCHOWE!!ps:strone wilka widziałem Kleny Fore Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Pytanie odnosi sie do tej odznaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2006 W końcu udało mi sie ją przesłac! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 2 Wrzesień 2006 Share Napisano 2 Wrzesień 2006 http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/index_pliki/model4.jpg&imgrefurl=http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/feldgendarmerie.htm&h=465&w=263&sz=23&hl=pl&start=10&tbnid=eNFBPxReG-E1UM:&tbnh=128&tbnw=72&prev=/images%3Fq%3Dfeldgendarmerie%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Witam Acer widziałem tą stronke ale jak zauważyłem widnieje tam klamra zwykła szeregowca czyli była używana!Aco z tą odznaką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 2 Wrzesień 2006 Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Ta odznaka bardziej mi podchodzi pod Gendarmerie i Schutzpolizei.Żandarmeria wojskowa nosiła na czapkach orły zwykłe WH.Natomiast formacje policyjne żandarmerii i policji polowej zajmujące się zadaniami okupacyjnymi nosiły takie emblematy właśnie na czapkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 2 Wrzesień 2006 Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Klamra żandarmerii wojskowej to normalna klamra WH.Żandarmeria i policja polowa miały na klamrze zamiast orła swastykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 2 Wrzesień 2006 Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Żandarmeria polowa- waffenfarbe na naramiennikach i patkach zawsze pomarańczowa, policja miała bodaj zielone i jakieś bordowe, to na tej stronie Acera jest dokładnie.Ryngraf na pierś, latareczka by styknęła, płaszczyk gumowany, gogle, no i puszka M30 lub M38, ale uwaga- z dodatkową przelotką na środku wysokości puszki- motocykliści mocowali puszkę na piersi dodatkowym paskiem, żeby nie latała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 2 Wrzesień 2006 Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Klemens mam nadzieję że wybierasz sie z motorkiem do Nowogrodu?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Nawet nie wiesz jak bym chciał przyjechac ale zarabiam pieniadze na wygnaniu w kainie Guinessa i nie wyrobie sie.Ale nakreciłem mały oddziałek motocyklowy odemnie BMW r35,r12z koszem jak sie kolega wyrobi,2 M-72 a może trzy.Więc moze będzie ciekawie wiecej wie Wojtek.Ja za rok ty będe kierował hehehe.Narazie eurosiki zbieram na doposażenie sie!A i motorek poskładam do tego czasu perspektywa jest świetna z tego co mi Wojtek opowiadał!Bunkier swietnie odremontowany!!Moi znajomi juz zapowiedzieli konkretna wspólprace GRH NAREW.Piszemy sie do WAS!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Acer i Stadler dzieki za odzew!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Tak więc moja odznaka to podróba,znalazłem ta na forum wydaje mi sie inna niż moja jakoś lepiej wykonana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2006 pochodzi z wykopków z tego co własciciel tego egzemplarza z forum napisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 2 Wrzesień 2006 Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Klamra którą pokazałeś to jakiś współczesny wymysł, takie nie istniały. Używano standardowych klamer WH.Odznaka ta nie była używana przez Feldgendarmerie. Wygląda na coś policyjnego.Jeśli chodzi o insygnia, to na lewy rękaw munduru opaska oraz godło polizei.Rekonstrukcja FG nie jest sprawą łatwą... ani tanią.Nie możesz odtworzyć zwykłego motocyklisty Wehrmachtu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Horst w sumie masz racje to było było by łatwiejsze ale juz mi mało brakuje:)ten klimat ten luz jak sie ma ten ryngraf zawsze cos innego.Nie mowie w tym momencie 100 % orginał zbankrutował bym wtedy ale nawet kopia to juz robi swoje byle była porzadna!!A z tą klamrą to mi ćwieka zabiłeś to po choler ktos robi nie istniejące kopie paradoks!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 2 Wrzesień 2006 Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Mało brakuje... rekonstrukcja Feldgendarmerie to niestety nie tylko ryngraf i lizak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Najdroższa rzecz to ryngraf a co myslicie o tych polskich podrobkach?Lancuch tez dorabiają.Troche pracy i jak orginał.Tyle tylko że te niemieckie były chyba z aluminium czy jakiejs cienkiej blachy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 3 Wrzesień 2006 Share Napisano 3 Wrzesień 2006 O dobrą kopię ryngrafu jest baaaardzo ciężko. Najczęściej spotyka się jakies koślawe rodale z aluminium, które nic z oryginałami nie mają wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 3 Wrzesień 2006 Share Napisano 3 Wrzesień 2006 Najdroższa rzecz to mundur.Imitacje ryngrafów dostępne w Polsce można sobie odpuścić, ich wykonanie to jakaś kpina...Za około 250zł widziałem dobre kopie w UK, oczywiście fluorescencyjny i świeci.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 3 Wrzesień 2006 Share Napisano 3 Wrzesień 2006 No tak, ale i dobra kopia za 400 zetów też będzie tylko kopią....nawet najdroższa replika munduru też będzie kopią współczesną.....najlepiej kupić oryginał w USA albo u Weitzego za jakieś 6000 USD albo 5000 Eur......Wtedy pewnie będzie ok.......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 3 Wrzesień 2006 Share Napisano 3 Wrzesień 2006 Ostatnio oryg. ryngraf w ładnym stanie widziałem na czeskim allegro.Aukcja zakończyła się na kwocie 1500zł (11000 kc) i nie osiągnięto ceny minimalnej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 3 Wrzesień 2006 Share Napisano 3 Wrzesień 2006 http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H95155.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 3 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2006 Dobry Boże ja sie chyba nie będe udzielał na forum poniewaz jak przeczytałem te kwoty przez was podanne dostałem arytmi serca jest za szarak!No cóz dopiero raczkuje w tej bramży:)Jednak ostane przy tanszej rekonstrukcji poniewaz za te kwote mogłbym kupic motocykl do remontu z Rosji np BMW-r35 hehhee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 3 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2006 Uważam jednak że te polskie podróby przy odrobinie chęci można tak ulepszyć ze bedą bardzo podobne do orginału.Wiem coś o tym ponieważ przez wiele lat bawiłem sie modelarstwem itp.Nadal nie jestem zwolennikiem używania do rekonstrukcji orginałów.No może z wyjatkiem pasa, ładownic,garnka i tych bardziej innych popularnych rekwizytów ale to tylko moje zdanie......Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.