Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Napisano 2 Wrzesień 2006 Oczywiście jest to podróka czy taka jest prawidłowa?
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Napisano 2 Wrzesień 2006 Witam do podjęcia tego tematu skłonił mnie fakt iz zainteresowałem sie tego typu formacją niemiecką.Zwiazane to było z moim hobby a mianowicie zabytkowymi motocyklami.Powoli zacząłem gromadzić niezbędny ekwipunek.Jak z reszta kazdy z Nas śledziłem aukcje internetowe gdzie znalazłem odznakę cena była śmieszna więc mniemam że jest to podróbka w związku z tym moje pytanie:W jakich jednostkach i gdzie była ona używana.Gdzie się ja mocowało?Zwracam sie również z zapytaniem a propo klamry powyżej czy te jednostki powinny mieć takową czy swastyke z wieńcem?A moze uzywano również pospolitej?Ponadto czy obszycia mogły być standardowe czy zawsze miały pomarańczowe?W wielu publikacjach zauważyłem że motocyklowe odziały miały mniejsze puszki z nazwa Auer czy tak powinna być na wyposazeniu?.chciałbym jak najwierniej odtworzyc ten uniform więc każda wskazówka bedzie cenna!!W końcu ktoś musi pilnować porządku na rekonstrukcjach aby Nas czołgi nie porozjeżdzały:).Pozdrawiam jak to mawiali niemieccy żołnierze WSZYTKIE PSY ŁANCUCHOWE!!ps:strone wilka widziałem Kleny Fore Pozdrawiam
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Napisano 2 Wrzesień 2006 Pytanie odnosi sie do tej odznaki.
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Napisano 2 Wrzesień 2006 W końcu udało mi sie ją przesłac!
acer Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/index_pliki/model4.jpg&imgrefurl=http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/feldgendarmerie.htm&h=465&w=263&sz=23&hl=pl&start=10&tbnid=eNFBPxReG-E1UM:&tbnh=128&tbnw=72&prev=/images%3Fq%3Dfeldgendarmerie%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Napisano 2 Wrzesień 2006 Witam Acer widziałem tą stronke ale jak zauważyłem widnieje tam klamra zwykła szeregowca czyli była używana!Aco z tą odznaką?
acer Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 Ta odznaka bardziej mi podchodzi pod Gendarmerie i Schutzpolizei.Żandarmeria wojskowa nosiła na czapkach orły zwykłe WH.Natomiast formacje policyjne żandarmerii i policji polowej zajmujące się zadaniami okupacyjnymi nosiły takie emblematy właśnie na czapkach.
acer Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 Klamra żandarmerii wojskowej to normalna klamra WH.Żandarmeria i policja polowa miały na klamrze zamiast orła swastykę.
Stadler Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 Żandarmeria polowa- waffenfarbe na naramiennikach i patkach zawsze pomarańczowa, policja miała bodaj zielone i jakieś bordowe, to na tej stronie Acera jest dokładnie.Ryngraf na pierś, latareczka by styknęła, płaszczyk gumowany, gogle, no i puszka M30 lub M38, ale uwaga- z dodatkową przelotką na środku wysokości puszki- motocykliści mocowali puszkę na piersi dodatkowym paskiem, żeby nie latała.
robo01 Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 Klemens mam nadzieję że wybierasz sie z motorkiem do Nowogrodu?:)
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Napisano 2 Wrzesień 2006 Nawet nie wiesz jak bym chciał przyjechac ale zarabiam pieniadze na wygnaniu w kainie Guinessa i nie wyrobie sie.Ale nakreciłem mały oddziałek motocyklowy odemnie BMW r35,r12z koszem jak sie kolega wyrobi,2 M-72 a może trzy.Więc moze będzie ciekawie wiecej wie Wojtek.Ja za rok ty będe kierował hehehe.Narazie eurosiki zbieram na doposażenie sie!A i motorek poskładam do tego czasu perspektywa jest świetna z tego co mi Wojtek opowiadał!Bunkier swietnie odremontowany!!Moi znajomi juz zapowiedzieli konkretna wspólprace GRH NAREW.Piszemy sie do WAS!!!
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Napisano 2 Wrzesień 2006 Acer i Stadler dzieki za odzew!!!!
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Napisano 2 Wrzesień 2006 Tak więc moja odznaka to podróba,znalazłem ta na forum wydaje mi sie inna niż moja jakoś lepiej wykonana.
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Napisano 2 Wrzesień 2006 pochodzi z wykopków z tego co własciciel tego egzemplarza z forum napisał
Horst Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 Klamra którą pokazałeś to jakiś współczesny wymysł, takie nie istniały. Używano standardowych klamer WH.Odznaka ta nie była używana przez Feldgendarmerie. Wygląda na coś policyjnego.Jeśli chodzi o insygnia, to na lewy rękaw munduru opaska oraz godło polizei.Rekonstrukcja FG nie jest sprawą łatwą... ani tanią.Nie możesz odtworzyć zwykłego motocyklisty Wehrmachtu?
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Napisano 2 Wrzesień 2006 Horst w sumie masz racje to było było by łatwiejsze ale juz mi mało brakuje:)ten klimat ten luz jak sie ma ten ryngraf zawsze cos innego.Nie mowie w tym momencie 100 % orginał zbankrutował bym wtedy ale nawet kopia to juz robi swoje byle była porzadna!!A z tą klamrą to mi ćwieka zabiłeś to po choler ktos robi nie istniejące kopie paradoks!!!!!
Horst Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 Mało brakuje... rekonstrukcja Feldgendarmerie to niestety nie tylko ryngraf i lizak...
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Napisano 2 Wrzesień 2006 Najdroższa rzecz to ryngraf a co myslicie o tych polskich podrobkach?Lancuch tez dorabiają.Troche pracy i jak orginał.Tyle tylko że te niemieckie były chyba z aluminium czy jakiejs cienkiej blachy?
Stadler Napisano 3 Wrzesień 2006 Napisano 3 Wrzesień 2006 O dobrą kopię ryngrafu jest baaaardzo ciężko. Najczęściej spotyka się jakies koślawe rodale z aluminium, które nic z oryginałami nie mają wspólnego.
Horst Napisano 3 Wrzesień 2006 Napisano 3 Wrzesień 2006 Najdroższa rzecz to mundur.Imitacje ryngrafów dostępne w Polsce można sobie odpuścić, ich wykonanie to jakaś kpina...Za około 250zł widziałem dobre kopie w UK, oczywiście fluorescencyjny i świeci.Pozdrawiam
acer Napisano 3 Wrzesień 2006 Napisano 3 Wrzesień 2006 No tak, ale i dobra kopia za 400 zetów też będzie tylko kopią....nawet najdroższa replika munduru też będzie kopią współczesną.....najlepiej kupić oryginał w USA albo u Weitzego za jakieś 6000 USD albo 5000 Eur......Wtedy pewnie będzie ok..........
Horst Napisano 3 Wrzesień 2006 Napisano 3 Wrzesień 2006 Ostatnio oryg. ryngraf w ładnym stanie widziałem na czeskim allegro.Aukcja zakończyła się na kwocie 1500zł (11000 kc) i nie osiągnięto ceny minimalnej...
acer Napisano 3 Wrzesień 2006 Napisano 3 Wrzesień 2006 http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H95155.html
Klemens Forel Napisano 3 Wrzesień 2006 Autor Napisano 3 Wrzesień 2006 Dobry Boże ja sie chyba nie będe udzielał na forum poniewaz jak przeczytałem te kwoty przez was podanne dostałem arytmi serca jest za szarak!No cóz dopiero raczkuje w tej bramży:)Jednak ostane przy tanszej rekonstrukcji poniewaz za te kwote mogłbym kupic motocykl do remontu z Rosji np BMW-r35 hehhee
Klemens Forel Napisano 3 Wrzesień 2006 Autor Napisano 3 Wrzesień 2006 Uważam jednak że te polskie podróby przy odrobinie chęci można tak ulepszyć ze bedą bardzo podobne do orginału.Wiem coś o tym ponieważ przez wiele lat bawiłem sie modelarstwem itp.Nadal nie jestem zwolennikiem używania do rekonstrukcji orginałów.No może z wyjatkiem pasa, ładownic,garnka i tych bardziej innych popularnych rekwizytów ale to tylko moje zdanie......Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.