Skocz do zawartości

Panzerwerke Litzmannstadt

IRONRAT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przesyłam zdjęcie grupy pracowników niemieckich pancernych zakładów remontowych w Łodzi. Zdjęcie zostało wykonane w 42-43 roku w okolicach dzisiejszego dworca fabrycznego. Zakłady znajdowały się na ul. Składowej. Dodatkowym smaczkiem jest tankietka, o którą są oparci widoczni na zdjęciu robotnicy.
Poszukuję informacji o tych zakładach. Po wojnie stały się one zalążkiem łódzikich WZMot.
Ironrat

Napisano
Nie do końca :-) Jak się dobrze przypatrzeć, to chyba dwie tankietki stoją daleko w tle po lewej stronie zdjęcia. Mam wrażenie także, że całkiem blisko za Niemcem też coś takiego stoi, ale tego już nie jestem taki pewien.

Pzdr,

jotes
Napisano
Mam w tej chwili namiar na byłego pracownika fabryki. Zobaczę co mi powie i pokaże.
Ironrat
Napisano
Mój dziadek pracowal w czasie okupacji na zamenchofa tam tez byl jakis zaklad remontowy.Pózniej przeniesiono go do Zbąszynia.
pozdro miq
Napisano
IRONRAT nie mam dobrych wiesci zakłady remontowe na ul Składowej w Łodzi już nie istnieją. Obecnie znajduje sie tam wydział Prawa i Administracji UŁ. Po zabudowaniach fabrycznych nie ma śladu.

Pozdrawiam MJ
Napisano
Jestem świadomy tego faktu. Wojskowe Zakłady Remontowe (numeru nie pamiętam w tej chwili), które powstały na bazie Panzerwerke na ulicy Składowej zostały później przeniesione w okolice Lublinka i ostatecznie zlikwidowane w dobie przemian ustrojowych w naszym kraju.

Ironrat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie