IRONRAT Napisano 16 Wrzesień 2003 Autor Napisano 16 Wrzesień 2003 Przesyłam zdjęcie grupy pracowników niemieckich pancernych zakładów remontowych w Łodzi. Zdjęcie zostało wykonane w 42-43 roku w okolicach dzisiejszego dworca fabrycznego. Zakłady znajdowały się na ul. Składowej. Dodatkowym smaczkiem jest tankietka, o którą są oparci widoczni na zdjęciu robotnicy.Poszukuję informacji o tych zakładach. Po wojnie stały się one zalążkiem łódzikich WZMot.Ironrat
jotes Napisano 16 Wrzesień 2003 Napisano 16 Wrzesień 2003 A tak po prawdzie, to na zdjęciu jest ciągnik C2P.Pzdr,jotes
jotes Napisano 17 Wrzesień 2003 Napisano 17 Wrzesień 2003 Nie do końca :-) Jak się dobrze przypatrzeć, to chyba dwie tankietki stoją daleko w tle po lewej stronie zdjęcia. Mam wrażenie także, że całkiem blisko za Niemcem też coś takiego stoi, ale tego już nie jestem taki pewien.Pzdr,jotes
Gość Napisano 17 Wrzesień 2003 Napisano 17 Wrzesień 2003 Mam w tej chwili namiar na byłego pracownika fabryki. Zobaczę co mi powie i pokaże.Ironrat
miq Napisano 17 Wrzesień 2003 Napisano 17 Wrzesień 2003 Mój dziadek pracowal w czasie okupacji na zamenchofa tam tez byl jakis zaklad remontowy.Pózniej przeniesiono go do Zbąszynia.pozdro miq
jagoda Napisano 17 Wrzesień 2003 Napisano 17 Wrzesień 2003 IRONRAT nie mam dobrych wiesci zakłady remontowe na ul Składowej w Łodzi już nie istnieją. Obecnie znajduje sie tam wydział Prawa i Administracji UŁ. Po zabudowaniach fabrycznych nie ma śladu.Pozdrawiam MJ
IRONRAT Napisano 18 Wrzesień 2003 Autor Napisano 18 Wrzesień 2003 Jestem świadomy tego faktu. Wojskowe Zakłady Remontowe (numeru nie pamiętam w tej chwili), które powstały na bazie Panzerwerke na ulicy Składowej zostały później przeniesione w okolice Lublinka i ostatecznie zlikwidowane w dobie przemian ustrojowych w naszym kraju.Ironrat
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.