past Napisano 15 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2003 WitamOstatnio pojawił się temat uzywania soli w elektrolizie. Cały czas używałem kwasku cytrynowego lub kreta , ale obecnie mam dość duży przedmiot i użyłem soli (roztwóe jakieś 5% do 10%) i zawsze przy elektrolizie wydobywały się bąbelki , obecnie nic ????? Jaki może byc powód??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Wrzesień 2003 Share Napisano 15 Wrzesień 2003 Wiele możliwości. Brak kontaktu, za mało soli, za mały prąd...Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 16 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2003 chyba soli było za mało , z kolei teraz jest za dużo woda sięgotuje , brzeszczot się rozpuścił w 2 godziny , a natężenie 10 A mimo że prostownik nastawiony na minimum :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 16 Wrzesień 2003 Share Napisano 16 Wrzesień 2003 Daj w szereg zarówkę 12v,21w od stopu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 17 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2003 zmieniłem napięcia na 6V , jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Wrzesień 2003 Share Napisano 19 Wrzesień 2003 Ja uzywam soli, wsypuje tyle, zeby byla dobrze slona woda. prostownik włączam normalnie na 220 wolt i czekam. Wszystko pieknie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 2 Październik 2003 Share Napisano 2 Październik 2003 Z tą solą to radziłbym ostrożnie, bo podczas elektrolizy wydzielać się może chlor, który bardzo lubi" nadgryzać metale. Zamiast tego radzę użyć sody kaustycznej albo oczyszczonej (ale broń Boże czyścić aluminium metodą elektrolityczną, tym bardziej w sodzie kaustycznej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.