Skocz do zawartości

Westerplatte - wartownie

Gebhardt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuje faktycznych wymiarow zewnetrznych w wewnetrznych Wartowni Nr 1, 2 i 5 oraz zewnetrznych 'Fortu'. Rowniez planow Wartowni 2 i 5 oraz 'Fortu'. Czy makieta Wartowni Nr 5 ktorej foto jest w ksiazce Flisowskiego jest wiarygodna? Odbiega znacznie od ogolnego opisu wartowni Silakowskiego.
Napisano
Gebhardt, to co u Siłakowskiego to nie do końca odzwierciedla rzeczywisty wygląd obiektów (Jedynka i nowe koszary). Mam dużo materiałów na tematy, których poszukujesz, ale nie mogę ich udostępniać ze względu na umowę z wydawcą. Będzie książka - będziesz miał materiały. Co nie pójdzie w druku, udostępnię.
Jeśli budujesz makietę - połączmy siły. Przymierzamy się do budowy dużej makiety WST, która stanęłaby w dolnej izbie Fortu". Miejsca aż nadto :) Pozdrawiam. wachmistrz
Napisano
Najczęściej 7x7 m. Podpiwniczone schronami bojowymi na 2 ckm.
Wymiar schronów 2x1,5m na 2 m.
Sciany schronów o grubości 0,6 m
Strop 0,5 m
Mury budynków ceglane na zaprwie wapienno cementowej grubośc murów 0,6 - 0,45 m zależnie od narazenia na ogień.
Okna rozmieszczone wysoko do strzelanie z postwy stojącej, z udogodnieniami do blokowania okien workmi z piaskiem i z umocowaniem dla ckm
Stropu Kleinowskie, dachy blaszne na krokwiach drewninych.
Napisano
Huzarius - dzieki - sa to wymiary wziete zywcem z relacji Silakowskiego. Jedyny mankament ze to sie zupelnie nie trzyma kupy tym bardziej przy konfrontacji z elementami ktore sie zachowaly:(. Chociazby sprobuj wepchac 2 ckm w powierzchnie (nawet jezeli chodzi powerzchnie wewnetrzna) 1.5 x 2m! Zapewne chodzi tu o minimalne zapotrzebowanie na jeden ckm (building block - nie wiem jak to po naszemu:)).
Napisano
No innych danych nie mam, a co do wartowni nie sądzę że by tak wyglądała bardziej przypomina to garaż niż pozostałe wartownie, np po co tak duże drzwi.
Napisano
Buder też twierdzi że schron mial powierzchnie 1,5 x 2,5 m, jednak brzmi to troche nieralnie bo oprócz pomieszczenia bojowego na ckm była tam jeszcze jedno małe pomieszczenie.
Napisano
Wystarczy porownac kabine bojowa Wrtowni Nr1 z drzwiami. Zakladajac ze drzwi maja +/- 2 metry wysokosci to kabina w calosci ma 4+ metrow. Potwierdzaja to np rysunki Tuliszki spreparowane na podstawie pomiarow (chociaz nie sa wg innych zrodel 100%, ale chodzi tu o ogolna zasade).
Napisano
wysokosc osi strzelnicy dla ckm (od podlogi) w fortyfikacjach z lat 36-39 przy strzelaniu z pozycji stojacej wynosila 140cm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie