Skocz do zawartości

Jak uratować buty

mikipad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, rozkopałem śmietnik przy pierwszowojennych okopach. Pośród puszek, fragmentów końskiego oporządzenia i przedmiotów codziennego użytku znalazłem parę butów. Zaczynają sie pomału rozsychać. Oczyściłem z piachu i co dalej ? Trochę prześledziłem posty na temat rozmiękczania i konserwacji skóry ale pragnę dowiedzieć się więcej.
Doswiadczonych proszę o radę.
Przy okazji może ktos mi powie więcej na temat tych bucików.

Pozdrawiam Mikipad

Szkoda, że nikt nic nie powie.
Potraktuję je roztworem lanoliny i benzyny ekstrakcyjnej. Potem wygimnastykuję skórę, nasącze denaturatem i spróbuję przywrócić dawny kształt. Nie wiem tylko czy lanolina wyprze wilgoć jak pokost z drewna.
Może ktoś wie co to za kapcie ???

Pozdrawiam Mikipad

Lanolina + benzyna lub terpentyna (osobiście preferuj terpentyne) to jedyna znana mi dobrze działająca metoda zmiękczania. Specyfik ten jednak raczej słabo wypiera wodę. Przydało by się odgrzybić i suszyć od razu na prawidłach aby uzykać właściwy kształt a dopiero w następnek kolejności zmiękczać.
Wojtek

Rozpoczoł się proces schnięcia i pierwszym efektem są rozsypujące się obcasy. Na prawidła buty nie dadzą się założyć, skóra lekko wilgotna (z leśnego piachu) ale zbyt sztywna a buty mocno zdeformowane. Szwy praktycznie przestały istnieć i metoda siłowa sprawi, że rozlecą sie na czynniki pierwsze.
Jak datujecie przedmiot ???

Pozdrawiam Mikipad

To standardowe buty pruskie, sprzed I wojny. Mają charakterystyczne szwy po bokach cholew.

Sam kiedyś wykopałem saperki II wojenne, ale nie brałem ich ze względu na kiepski stan - nie chciało mi się bawić w konserwację rozsypującej się skóry...

Wątpie czy coś z nich będzie, jeśli jednak chcesz się pobawić to polecam:
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=127884#129033

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie