mikipad Napisano 28 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2006 Witam, rozkopałem śmietnik przy pierwszowojennych okopach. Pośród puszek, fragmentów końskiego oporządzenia i przedmiotów codziennego użytku znalazłem parę butów. Zaczynają sie pomału rozsychać. Oczyściłem z piachu i co dalej ? Trochę prześledziłem posty na temat rozmiękczania i konserwacji skóry ale pragnę dowiedzieć się więcej.Doswiadczonych proszę o radę.Przy okazji może ktos mi powie więcej na temat tych bucików.Pozdrawiam Mikipad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikipad Napisano 30 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2006 Szkoda, że nikt nic nie powie.Potraktuję je roztworem lanoliny i benzyny ekstrakcyjnej. Potem wygimnastykuję skórę, nasącze denaturatem i spróbuję przywrócić dawny kształt. Nie wiem tylko czy lanolina wyprze wilgoć jak pokost z drewna.Może ktoś wie co to za kapcie ???Pozdrawiam Mikipad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morus Napisano 30 Sierpień 2006 Share Napisano 30 Sierpień 2006 najpierw ciepła woda na 2 dni, zeby rozmiekły i ocztścić z brudu zwłaszczw w srodku, odsaczyć i zszyć rozerwania. potem do roztworu, ( szewc może poradzić ), dalej nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 30 Sierpień 2006 Share Napisano 30 Sierpień 2006 Lanolina + benzyna lub terpentyna (osobiście preferuj terpentyne) to jedyna znana mi dobrze działająca metoda zmiękczania. Specyfik ten jednak raczej słabo wypiera wodę. Przydało by się odgrzybić i suszyć od razu na prawidłach aby uzykać właściwy kształt a dopiero w następnek kolejności zmiękczać.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikipad Napisano 30 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2006 Rozpoczoł się proces schnięcia i pierwszym efektem są rozsypujące się obcasy. Na prawidła buty nie dadzą się założyć, skóra lekko wilgotna (z leśnego piachu) ale zbyt sztywna a buty mocno zdeformowane. Szwy praktycznie przestały istnieć i metoda siłowa sprawi, że rozlecą sie na czynniki pierwsze.Jak datujecie przedmiot ???Pozdrawiam Mikipad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 30 Sierpień 2006 Share Napisano 30 Sierpień 2006 Możesz je wypchać gazetą. Ja bym je wymoczył jednak w wodzie. Będą mękkie, a co się ma rozlecieć, to też się rozleci.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 30 Sierpień 2006 Share Napisano 30 Sierpień 2006 Był kiedyś podawany opis profesjonalnej konserwacji butów kawaleryjskich z wykopu, na pewno na początku były moczone w wodzie. Nie pamiętam w jakim to było wątku ale na pewno tu w dziale konserwacja, zapraszam do wyszukiwarki.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 30 Sierpień 2006 Share Napisano 30 Sierpień 2006 To standardowe buty pruskie, sprzed I wojny. Mają charakterystyczne szwy po bokach cholew.Sam kiedyś wykopałem saperki II wojenne, ale nie brałem ich ze względu na kiepski stan - nie chciało mi się bawić w konserwację rozsypującej się skóry...Wątpie czy coś z nich będzie, jeśli jednak chcesz się pobawić to polecam:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=127884#129033 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikipad Napisano 31 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2006 Dziękuję wszystkim za pomoc.Pozdrawiam Mikipad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.