Skocz do zawartości

Oddziały NSZ na Kielecczyśnie?

Zwierzu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mógłby ktoś sie pokusic o szczegółową działalność NSZ na kielecczyżnie?Najlepiej zacząc od płk.Bohuna.A może był ktoś wcześniej....
Pozdrawiam
Zwierz
Napisano
Żbik" - teren powiatu Włoszczowa, ale i chodził w Kieleckim.

Wilk" Krzyżanowski, okolice na północ od Kielc, Starachowice, Ostrowiec, wpadł w okolicy Skarżyska,
Z tego co wiem zrzucony na spadochronie /żołnierz NSZ/.
Napisano
Pewnie że dałoby radę :)

Żbik" Kołaciński napisał książkę Między młotem a swastyką " - wspomnienia o całej swojej drodze i końcowym etapie dowodzenia oddziałem partyzanckim w czasie okupacji niemieckiej, przejścia frontu, i działalności antykomunistycznej po wyzwoleniu. W końcu 1945 r. nie chcąc narażać ludzi - rozwiązał oddział, sprzęt zamelinował, sam przedostał się za granicę, odbywał służbę w Kompaniach Wartowniczych, potem resztę życia spędził w USA /w Polsce był oskarżony o współpracę z Gestapo/. Mam tą książkę, ale to trzeba by przeczytać. Za dużo opowiadania.

O Wilku" przeczytałem w starszej książeczce z historii województwa kieleckiego i okresu utrwalania władzy ludowej.
Kilku szczegółów dowiedziałem się od bliskiego mu krewnego a mojego kolegi. Dał się porządnie we znaki władzy ludowej, ujęty wskutek donosu w maju 1948, w lutym 1949 skazany na śmierć, wyrok wykonano, zwłok nie wydano rodzinie. Ma tylko grób symboliczny.
Napisano
Wcześniej było jeszcze NZW, Związek Jaszczurczy - Odsyłam raz jeszcze do książki Kołacińskiego. Tam wszystko jest opisane. Skany niemożliwe bo za dużo, mógłbym ewentualnie ją skserować, jeżeli bardzo by ci na niej zależało.
Napisano
W powiecie włoszczowskim pierwszym oddziałem NSZ był oddzial dowodzony przez Tadeusza Trenda ps. Ryś".Liczył 32 ludzi. Po nim dowództwo objął Władysław Kołaciński Żbik".
Działał tam także oddział NOW dowodzony przez Tadeusza Kozłowskiego ps. Piotr". Połączyl sie później z oddziałem AK Mieczysławea Tarchalskiego ps. Marcin".
W dn. 11.08.1944r., z oddziałów NSZ (ZJ) powstaje Brygada Świętokrzyska. Dowództwo powierzono „Kmicicowi”. Pod koniec lipca 1944r. przybył do Warszawy a z uwagi na wybuch powstania nie mógł z niej wyjechać. Z tego powodu dowódcą Brygady Świętokrzyskiej zostaje ppłk. Antoni SZACKI – DĄBROWSKI ps. „Bohun”, jego zastępcą „Jaxa”, a szefem sztabu Zdanowicz „Ząb”. Herbert Jung „Tom” był oficerem do zadań specjalnych. Brygada składa się z dwóch pułków. Dowódcą 202 pułku zostaje Władysław MARCINKOWSKI „Jaxa” a 204 pułku Władysław KERNER ”Kazimierz”(od września 1944r. kpt. Jerzy Wolski „Jerzy”). We wrześniu Brygada liczyła ok. 1250 osób.
Napisano
ACER:chyba pomyliłeś WILKA"Krzyżanowskiego z kimś innym.
Wilk"Krzyzanowski był dowódcą Okręgu Wileńskiego AK.Aresztowany przez NKWD po próbie negocjacji z nimi w czasie operacji BURZA" 17 LIPCA 1944r.Przetrzymywany w Wilnie w więzieniu do cyerwca 1945r yostal nastepnie pryetransportowan do Moskwy a pozniej do obozu internowanych do Riazania.Ucieka stamtad do Wilna,schwytany ponownie umieszczony w obozie.Repatriowany do Polski w 1947r.Tam aresztowany przez UB i najprawdopodobniej zamordowany tam w 1951r.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie