Skocz do zawartości

Solaris a słońce

bogdan.o

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Co do reagowania na słońce jest to wkurzające, ale ja się przeżuciłem za radą Pana Arkadiusza na dynamikę i szuka mi się rewelacyjnie swietnie identyfikuje znaleziska i zasięg też w jak najlepszym porządku. Co do piszczenia na trawy to nie wiem gdyż u mnie to nie występuje.
pozdr
Napisano
Panie Rutus
Robisz błąd panie Arku, bo ludzi za inteligentnych masz :). Za długi kabel ludziom dajesz i im po prostu dynda przy sondzie, luźno owinięty, bo żadnemu nie wpadnie do głowy, że kabel to metal i dlatego narzekają na popiskiwanie w trawie i sygnały. A, że dobre kilkadziesiąt procent (stawiam na 30%) nabywców Rutusa to początkujący to i narzekają. A ciężko by przy takim owinięciu jakiś wykrywacz nie popiskiwał chyba, że MD :-))). Na jakieś 6 wykrywek Rutusa jakie widziałem w akcji, to czterech posiadaczy kabel miało owinięty wokół wysięgnika tak sobie, nie ścisle ale dużymi luźnymi petlami, za to najściślej nawinięty był koło elektroniki, ale za to dzielni byli - żarliwie kopali każdy sygnał.
Może dobrze by było zamieścić tą tak prostą informację w instrukcji :-), albo zamocować na początku stelaża już w produkcji jakiś zaczep bo tak ciągle będą narzekać.
Sam mocując kabel do stelaża jakies 5 cm nad sondą, przy użyciu plastikowej samoblokującej obejmy do kabli elektrycznych zlikwidowałem dobre 90% wzbudzeń i to w wrażliwej pełnej sondzie starego typu, skutek był na tyle dobry, że mogłem sondą przemiatać nawet ściernisko bez większych stresów.
Napisano
Tak, masz rację. Dawno zauważyłem, że w solarisie nawet najmniejszy ruch kabla rozstraja wykrywacz, więc przykleiłem go taśmą w wielu miejscach. Wysięgnik i tak po kilku składaniach się zatarł. Tylko co to ma wspólnego z reakcją solarisa na słońce lub mokrą trawę ?

Bogdan
Napisano
Okrecilem w moim Solarisie za wasza rada caly drazek z kablem na maxa tasma izolacyjma, ale na krzaczki i patyki to nie pomoglo. Przyznam ze to piszczenie juz mnie wkurza.

pozdrawiam
Stasiu
Napisano
musisz dobrze dostroic grunt innej opcji nie ma!"

Oj od razu nie ma ;) , można poprawnie ustawić grunt a mocno przesadzić z czułością na danym terenie i wykrywacz będzie nie stabilny :)

Powtórzę starą prawdę : gałeczki są po to , żeby nimi kręcić ;)( w zależności od właściwości gruntu , na którym aktualnie przebywamy), a dopiero kiedy żadne kręcenie" nie pomaga wysyłamy na serwis do producenta.

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie