tomekk Napisano 30 Sierpień 2006 Napisano 30 Sierpień 2006 Witam!Co do reagowania na słońce jest to wkurzające, ale ja się przeżuciłem za radą Pana Arkadiusza na dynamikę i szuka mi się rewelacyjnie swietnie identyfikuje znaleziska i zasięg też w jak najlepszym porządku. Co do piszczenia na trawy to nie wiem gdyż u mnie to nie występuje.pozdr
almax Napisano 31 Sierpień 2006 Napisano 31 Sierpień 2006 Gdzies slyszalem, ze na slonce pomaga pomalowanie sondy na bialo. almax
Grzechotnik Napisano 31 Sierpień 2006 Napisano 31 Sierpień 2006 Panie RutusRobisz błąd panie Arku, bo ludzi za inteligentnych masz :). Za długi kabel ludziom dajesz i im po prostu dynda przy sondzie, luźno owinięty, bo żadnemu nie wpadnie do głowy, że kabel to metal i dlatego narzekają na popiskiwanie w trawie i sygnały. A, że dobre kilkadziesiąt procent (stawiam na 30%) nabywców Rutusa to początkujący to i narzekają. A ciężko by przy takim owinięciu jakiś wykrywacz nie popiskiwał chyba, że MD :-))). Na jakieś 6 wykrywek Rutusa jakie widziałem w akcji, to czterech posiadaczy kabel miało owinięty wokół wysięgnika tak sobie, nie ścisle ale dużymi luźnymi petlami, za to najściślej nawinięty był koło elektroniki, ale za to dzielni byli - żarliwie kopali każdy sygnał.Może dobrze by było zamieścić tą tak prostą informację w instrukcji :-), albo zamocować na początku stelaża już w produkcji jakiś zaczep bo tak ciągle będą narzekać.Sam mocując kabel do stelaża jakies 5 cm nad sondą, przy użyciu plastikowej samoblokującej obejmy do kabli elektrycznych zlikwidowałem dobre 90% wzbudzeń i to w wrażliwej pełnej sondzie starego typu, skutek był na tyle dobry, że mogłem sondą przemiatać nawet ściernisko bez większych stresów.
bogdan.o Napisano 1 Wrzesień 2006 Autor Napisano 1 Wrzesień 2006 Tak, masz rację. Dawno zauważyłem, że w solarisie nawet najmniejszy ruch kabla rozstraja wykrywacz, więc przykleiłem go taśmą w wielu miejscach. Wysięgnik i tak po kilku składaniach się zatarł. Tylko co to ma wspólnego z reakcją solarisa na słońce lub mokrą trawę ?Bogdan
stasiu123 Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 Okrecilem w moim Solarisie za wasza rada caly drazek z kablem na maxa tasma izolacyjma, ale na krzaczki i patyki to nie pomoglo. Przyznam ze to piszczenie juz mnie wkurza.pozdrawiamStasiu
Martin Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 Stasiu123:a próbowałeś zmniejszać czułość lub podkręcać grunt ? - Twoje problemy są w trybie dynamicznym ?pzdr.
krzycho Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 stasiu123 miałem to samo ale na pierwszym wypadzie:) musisz dobrze dostroic grunt innej opcji nie ma!
Martin Napisano 3 Wrzesień 2006 Napisano 3 Wrzesień 2006 musisz dobrze dostroic grunt innej opcji nie ma!"Oj od razu nie ma ;) , można poprawnie ustawić grunt a mocno przesadzić z czułością na danym terenie i wykrywacz będzie nie stabilny :)Powtórzę starą prawdę : gałeczki są po to , żeby nimi kręcić ;)( w zależności od właściwości gruntu , na którym aktualnie przebywamy), a dopiero kiedy żadne kręcenie" nie pomaga wysyłamy na serwis do producenta.pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.