Skocz do zawartości

moneta - identyfikacja

Cronos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Proszę o identyfikacje i wycenę jak można. Nie znalazłem nigdzie na zadnej aukcji podobnej monety. Podejrzewam że jest Austrio-wegierska. Z awersu nie da się odczytać żadnego całego wyrazu tylko pojedyńcze litery. Widać tam jakiegoś mężczyzne w koronie laurowej. Na rewersie widac dwugłowego orła, date 1841 i nominał 20
Pozdrawiam

Napisano

... Dodam jeszcze że jest najprawdopodobniej z jakiegos stopu złotopodobnego, bo ma połysko i kolor złota ale jest bardzo lekka. Nie znam się na metalach ale mosiadz to też nie jest.

Napisano
Znalazłem
http://cgi.ebay.de/Ferdinand-I-20-Kreuzer-1841-A_W0QQitemZ200019454845QQihZ010QQcategoryZ35418QQrdZ1QQcmdZViewItem
To ferdynand I , ale nadal ciekawi mnie ten metal bo na wszystkich aukcjach wydaje się byc srebrna, a moja jest z jakiegos stopu.
Napisano
Proszę się ze mnie nie śmiać,to tylko teoria!!!,może ją wykonano z aluminium,w tamtych latach było bardzo drogie(podobno droższe od złota)i utleniając się również żółknie,a na dodatek łatwo się sciera.
Napisano
Jak ją znalazłem to juz była starta i pokryta cienką warstwą ciemnej śniedzi. Przetarłem ja tylko mleczkiem cif'em przy pomocy wacika, co może też pogłębiło jej starcie. A znalazłem ja na polu w ziemi.
PS. Nie jest to na pewno aluminium.
Napisano
nie koniecznie bito te monety ze srebra słabej próby, np. w latach pięćdziesiątych dwudziestokrajcarówki bito ze srebra 900, ale nie wiem jak było wcześniej. Może to fals z epoki?
Swoją drogą, ładnie sie wyczyściła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie