JanekSiD Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Xterra 70 ma funkcję stabilizacji wskazań na ekranie.Gdy jest włączona wyświetla się plusik na górze ekranu.
ARKADIO.IE Napisano 25 Sierpień 2006 Autor Napisano 25 Sierpień 2006 witam no to jest z bajerami,dzięki za odpowiedz.czyli jeśli natrafie na np.klamre alu to, wskazanie będzie raczej stabilne,(jestem w stanie pewne zachowanie zrozumieć)nie tak jak w niektorych modelach, że człowiek się zastanawia 15min kopać/nie kopać patrząc na ID.jest to denerwujące,jeśli nr skaczą od 3 do 19.pozdrawiam
ARKADIO.IE Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 witam mam niestety następne pytanie,odnośnie X-terry 70 chodzi mi o lokalizacje przedmiotu,czy jest to idealnie środek cewki,i jaki jest jego czas reakcij na przemiatanie ?i w jaki sposób mogę zlokalizować wykryty przedmiot(jeśli chodzi o monety)(pin poin)ale wiem jak to działa w innych.myślę że mnie zrozumiecie statyk a dynamik to dwie inne bajki :)pozdrawiam
JanekSiD Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Fant możesz zlokalizować co najmniej na 3 sposoby:-Zwyczajnie obserwując gdzie wykrywacz piknie, a następnie zawężając obszar przemiatania i spowolniając ruch, aż do ustalenia miejsca gdzie fant leży.-Włączając funkcję pin-point. Wykrywacz przełącza się w pełny tryb statyczny. Co to Ci będę tłumaczył, sam wiesz najlepiej jak namierzać w tym trybie. Oferuje on zarówno wzrost siły głosu, jak i jego tonu. Dodatkowo wykrywacz sygnalizuje wizualnie zapełniając kółko na ekranie. Pełne kółko oznacza cewkę dokładnie nad fantem.-Poprzez przełączenie się w tryb Prospecting, który według niektórych jest jeszcze precyzyjniejszy niż pin-point. Działa podobnie, choć ma pewien stopień dyskryminacji żelaza i wymaga minimalnego ruchu.Czy jest to dokładnie środek cewki, to zależy od cewki ;) W koncentrycznej jest to jak najbardziej dokładnie środek cewki. W cewce DD jest to ta środkowa linia. Przy cewce DD trzeba się więcej postarać, namierzyć linię na której się fant znajduje, obrócić się o 90 stopni, namierzyć drugą, prostopadłą linię i na przecięciu się linii będzie się fant znajdował. Po odrobinie wprawy nie sprawia to żadnego problemu.Czas reakcji wykrywacza jest bardzo szybki i to jest jego ogromna zaleta. Podczas robienia rekonesansu, czy przeczesywania ogromnych połaci terenu (np. plaża) można szybko przemiatać nie obawiając się utraty fantów. Oczywiście po trafieniu w monetkonośne miejsce zawsze jest warto zwolnić, ale z innych względów, np. dokładności pokrycia terenu.Robiłem eksperymenty w powietrzu, nie udało mi się machać na tyle szybko fantem, aby oszukać wykrywacz na tyle, żeby chociaż raz „zapomniał piknąć”.Oczywiście tryb Prospecting wymaga znacznego zmniejszenia prędkości poszukiwań.PozdrawiamSiD
ARKADIO.IE Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 witam no to trzasnąleś mi wykład,dzięki bardzo.wiedziałem że czegoś mi brakuje,tylko nie wiedziałem czego.odpowiedziałeś mi na największą moją bolączke po przesiadce na dynamika.zostałem chyba" przekonany,teraz zostaje tylko kupić i zobaczyć jak będzie,a powinno być łateiej.jeszcze raz dzięki za odpowiedz, myślę że nie będę miał więcej pytań.dzięki.pozdrawiam cierpliwych:)
banan20 Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Witam Panów/nie !! Otóż dzisiaj był pierwszy wypadzik w teren z X-Terrą 70, padły 4 monetki, w tym dwie starsze. Mam kilka pytań 1.Postanowiłem kopać sygnały od 26 wzwyż, czy może mi ukmnąc jakaś starsza monetka olewając sygnały z przedzialu 2-24??? 2.Kiedy decydujecie się kopać monetke, czy wtedy jak identyfikator się ustabilizuje ???3.Jakie numerki co oznaczają???? 4.Czy cewka 7,5 khz zassie również denarki jagielońskie ??? 5. Z jaką czułością powinnienm chodzić po polach i łąkach, chodzę na 25 ale nie wiem czy to nei za dużo???6.Co daję funkcja automatycznego dostrajania z śledzieniem(TRACK) ?
ARKADIO.IE Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 witam banan20 jaki czas spędziłeś z wykrywką w terenie,pytam bo jestem b.ciekaw pierwszego twojego wypadu.pozdrawiam
banan20 Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Witam, ze 3h, szukałem na miejscówkach wcześniej przeszukanych wzdłuż i wszeż Ace250(dwa pola). Znałazłem dwie starsze monetki Grosza Polskiego z Miedzi krajowej oraz boratynka(powiem szczerze że siedzial dosyć głęboko), poza tym dwa PRL-e. Starą zapalarke i odważnik do wagi. Monetki wychodziły na sygnalach w przedziale 30-34. Ogólnie piewrsze wraznienie dobre, cewka H wykryła mi folie alum o wielkosci 0,5 mm x 0,5mm, więc czuła to ona jest. Wada jaką zauważyłem to twarda gąbka pod wyświetlaczem, po godzinie szukania mogą boleć palce od trzymania, ale ten problem rozwiązalem zakładając rękawiczke:) Jeśli chodzi, dyskryminacje, to sprawia pozytywne wrażenie jęsli chodzi o Cewke M, cewka H toroche szałeje alę łaże na czułości 25 więc to chyba zrozumiałe. Wiadomo polmosów nie dyskryminuje, sygnał jest wtedy typowo monetowy, ale miło mnie zaskoczyła tubka po paście która dała inny sygnał niż moneta. Sprzęt bardzo leciutki, wygląda profesjonalnie. Bardzo fajnie również że sa osłonki w standardzie.
ARKADIO.IE Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 witam banan20 , dopytuje się wszystkiego bo jak widziałeś ,troszkę mnie sprawa ciekawi .w tym momencie chodzę na C.scope R-1,więc chcę coś dobrego.fajnie jak co jakiś czas ,napisał byś coś ciekawego .na czym chodziłeś wcześniej. pozdrawiam
banan20 Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Chodziłem jak już napisałem Garretem Ace250, naprawde dobry sprzęt na monetki leżące płyciej, ale po kilku miesiąch stwierdziłem ze chce jeszcze więcej od swojej wykrywki. Narazie to musze obcykać Terrkę70 na perfekt. Na początku chodząc z Ace250 nie znajdywałem dosłownie nic, ale jak zakumałem to i owo i przezwyczaiłem sie do wykrwyki to monety sypału sie z nieba...hmm właściwie z ziemi:)Mam nadzieje ze z Minelabem też tak będzie, powoli zaczynam sie orientować juz po jednym wyjeżdzie co kopać, co omijać, co robić w sytuacji gdy idzie właściciel pola :) Ja mam również prośbe do tych starych wyjadaczy :) X terry70 aby odpowiedzieli mi na moje pytanka zadane wczesniej.
ARKADIO.IE Napisano 28 Sierpień 2006 Autor Napisano 28 Sierpień 2006 witam mam pytanie,chodzi mi o coś takiego,czy identyfikacja numeryczna jast taka sama dla (chodzi o przedział nr)(np 23-25) np.monety zalegającej na głębokości 5 cm/jak i 35 cm ,biorąc pod uwagę,że to ta sama moneta.pozdrawiam
VanWorden Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 Witam!Banan - otrzymałeś przecież wyczerpujące odpowiedzi na swoje pytania na forum XLT, gdzie jest w tej chili spora grupa użytkowników Minelabów i gdzie zadałeś pytania najpierw.. Przeczytaj je uważnie:)PozdrawiamVW
boleslawbols Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 proszę o rade :::::::::::CZY WARTO WYMIENIĆ MINELABA explorer 2 - NA x TERA 70 ??? (cHODZI O SZUKANIE KOLOROWEJ DROBNICY I MONETEK WYŁĄCZNIE). z GÓRY DZIĘKUJĘ
VanWorden Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 Witam!Nie, nie warto chyba, że szukasz po kilka godzin dziennie i EX jest dla Ciebie za ciężki lub koncentrujesz się na drobnym złocie lub potrzebujesz szybkiej penetracji terenu.PozdrawiamVW
ARKADIO.IE Napisano 17 Wrzesień 2006 Autor Napisano 17 Wrzesień 2006 witam.napiszę pare słów na temat Xterry 70.miałem ten sprzęt 4 tygodnie.jest całkiem ciekawy,kupiłem go na próbę za 825 funty,nie jest tak do końca ,że jest bez wad!najgorszą wadą jest to ,że po paru wyjściach w teren dostała całkiem sporych luzów,na łączeniach wysięgnika!jest bardzo fajna,ale nie nadaje się w teren np.wysoka trawa,do lasu(dość ostro zarośnięty jagodzinami)ogólnie polecam na łąki i teren dość łagodny.Ogólnie jestem przekonany do Minelaba,i w te miejsce wymieniam na coś innego.pozdrawiam ps.miałem ten sam problem jaki miał kolega Banan,dość często się wyłanczał. ;(a jak dla mnie jest to :( pozdrawiam
ARKADIO.IE Napisano 17 Wrzesień 2006 Autor Napisano 17 Wrzesień 2006 witam,odesłałem X70,i mają mi przysłać Ex -SE.wymieniam powody są ,preferuje wykrywacze troszkę cięższe,a X70 do pewnych żeczy naprawde się nie nadaje,bez urazy.to będzie mój ostatni zakup.pozdrawiam ps.miałem też niesamowite problemy z wodą,ale o tym nikt nie mówił.
banan20 Napisano 17 Wrzesień 2006 Napisano 17 Wrzesień 2006 Ja właśnie wole leciutkie wykrywki, narazie X70 dobrze sie spisuje, jesli chodzi o efekty to jest bezkonkurencyjna w stosunku do wykryuwyczy troche nizszej klasy. Ja raczej szukam tylko i wyłacznie na polach i ugorach wiec dlatego nie sprawia mi problemu.
banan20 Napisano 17 Wrzesień 2006 Napisano 17 Wrzesień 2006 Ja właśnie wole leciutkie wykrywki, narazie X70 dobrze sie spisuje, jesli chodzi o efekty to jest bezkonkurencyjna w stosunku do wykryuwyczy troche nizszej klasy. Ja raczej szukam tylko i wyłacznie na polach i ugorach wiec dlatego nie sprawia mi problemu.
ARKADIO.IE Napisano 17 Wrzesień 2006 Autor Napisano 17 Wrzesień 2006 witam,Banan20 mam jedno stwierdzenie,nie wiem czy mnie poprzesz,ale do lasu ona sie nie nadaje,jest wiele gałęzi ,krzaków,wystających kikutów,i nie lubie strasznie uważać na wykrywacz,czasem małe gałęzie podnoszę właśnie wykrywaczem!jak możesz to zdaj relacje ze swoich odkryc,i z jakich głębokości wyciągasz monetki.pozdrawiam ps,nie jest to zły sprzęt ,ale jak dla mnie jest b.delikatny.pozdrawiam
banan20 Napisano 17 Wrzesień 2006 Napisano 17 Wrzesień 2006 No fakt mocny to on nie jest, ale dlatego że jest lekki, tak mi sie wydaje. A waga tej wykrwki jak na sprzet tak głeboko penetetrujący jest wymarzona. Ale powiem szczerze nie zważam zbytnio na to uwagi czy wykrywka jest wytrzymala czy nie. Trzeba chyba by było nią rzucić żeby coś się jej stało. Fanciki bardzo fajne ciągne. Przykład: Pole po karczmie: X-terra70 - 14 monet(w tym dwa szóstaki jana kazimierza !!), ludzie z wykrywkami w zakresie cenowym od 500-2000zł po 5-6 monet. Ostatnio zassałem jednego centa 1917 z głeb ok 30 cm
ARKADIO.IE Napisano 17 Wrzesień 2006 Autor Napisano 17 Wrzesień 2006 witam to naprawde ok,u mnie troszkę gorsze rezultaty,ale z racij terenu,Irlandia,teren nie do pokonania,same kamienie,i glina,w lesie troszkę lepiej ale nic ciekawego,pozdrawiam.głębokich dołkow:)
VanWorden Napisano 19 Wrzesień 2006 Napisano 19 Wrzesień 2006 Witam!To chyba jakieś nieporozumienie.. Sprzęt, który miedzy innymi został stworzony dla poszukiwaczy złota a nie monet, nie jest wytrzymały? Ja X70 uzywałem i w lesie i na placu budowy, czyli w ekstremalnych warunkach i jestem w pełni zadowolony z solidności wykonania. O żadnych luzach nic mi nie wiadomo, nie boję sie przypieprzyć w gałąź czy kamień.. Arkadio - chyba oceniasz sprzęt zbyt wizualnie, co nie jest dziwne skoro miałeś wcześniej C-Scope'a :)Nie bój się i idź śmiało do lasu a po pewnymm czasie docenisz zalety lekkiego i solidnego sprzętu.Sprawę z wyłączaniem się na polu wyjaśniłem na forum XLT - chodzi o styki baterii i nie jest to usterka. To na serio świetny wykrywacz i fanty które wyciąga mówią same za siebie;)PozdrawiamVW
ARKADIO.IE Napisano 19 Wrzesień 2006 Autor Napisano 19 Wrzesień 2006 witam VanWorden miałem go przez pewien czas,nie twierdzę że jest kiepski,jest ok,jest spoko.nie będę się powtażał co mi w nim nie pasuje,zamieniłem go na coś innego.a propo C.scope to je mam cały czas,i raczej się ich nie będę pozbywał,odnośnie Minelaba,to się przekonałem,zgadzam się z Tobą całkowicie,ale lepiej widzę się z czymś cięższym,EX.se to będzie mój ostatni zakup,nie robię tego bo chcę zaszpanować.tak będzie lepiej dla mnie.pozdrawiam
diabelski Napisano 12 Styczeń 2007 Napisano 12 Styczeń 2007 Witam ARKADIO.IE napisał: ps.miałem też niesamowite problemy z wodą,ale o tym nikt nie mówił.Jakie były te problemy? warto dowiedzieć się o ewentualnych słabych stronach tej maszynki...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.