KacperW. Napisano 23 Sierpień 2006 Autor Napisano 23 Sierpień 2006 Byłem w weekend w tej pięknej miejscowosci i jeszcze pewnie wpadnę. Czy jakieś fajne miejsca do zwiedzania tam znacie? P.S.Za stacją Orlenu zauważyłem jakiś dziwny fort, czy ktoś wie co to jest?pozdrawiam
acer Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 Chodzi ci o bunkry wokół mostu nad przesmykiem Jeziora ?Podobno umocnienia zbudowane celem obrony przesmyku.Czy taka znów piękna miejscowość, latem tłok, zaśmiecone brzegi jeziora. Na przystani jest statek - podobno dawny stateczek własności Goeringa, odpłatnie rejsy dla większych grup. Blisko stacji CPN nawet niezła knajpa.Oprócz tego zabytkowa pruska wyłuszczarnia nasion. Z działającymi niektórymi oryginalnymi urządzeniami.Przy drodze z Pisza do Rucianego odchodzi w prawo bocznica kolejowa/tory - teraz podobno teren wojskowy, dawniej kwatera letnia Goeringa podobno.Miejscowi powinni coś więcej powiedzieć.
acer Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 Chodzi ci o bunkry wokół mostu nad przesmykiem Jeziora ?Podobno umocnienia zbudowane celem obrony przesmyku.Czy taka znów piękna miejscowość, latem tłok, zaśmiecone brzegi jeziora. Na przystani jest statek - podobno dawny stateczek własności Goeringa, odpłatnie rejsy dla większych grup. Blisko stacji CPN nawet niezła knajpa.Oprócz tego zabytkowa pruska wyłuszczarnia nasion. Z działającymi niektórymi oryginalnymi urządzeniami.Przy drodze z Pisza do Rucianego odchodzi w prawo bocznica kolejowa/tory - teraz podobno teren wojskowy, dawniej kwatera letnia Goeringa podobno.Miejscowi powinni coś więcej powiedzieć.
revelli Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 Schronów w Rucianem jest więcej,ten przy Orlenie jest ciekawy z powodu orginalnych drzwi i kraty fortecznej przed nimi-w Srodku na piętrze była kiedyś wmurowana podstawa do ckm 08/15.Ogólnie linia schronów ciągnie się wzdłóż jezior od Giżycka do Rucianego.Co do statku to chyba legenda na potrzeby turystów,ale Oberkomando der Luftwaffe Breitenheide(Szeroki Bór) to fakt,niestety wszystkie schrony są na terenie jw.
KacperW. Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Napisano 24 Sierpień 2006 W tym schronie faktycznie zwrociłem uwagę na orginalne drzwi. Zastanawiałem się czy nie miał coś wspólnego z koleją, której tory biegną górą zaraz obok. Generalnie wygląda ciekawie :] .dzięki i pozdrawiam
sebulaa Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 jest jeszcze fajny bunkier przy śluzie na Guziance. jest on chyba na prywatnej posesji , bo jest ogrodzony i zamkniety na kłódkę . Jest w super stanie , ma wszystkie metalowe elementy ( w dzisiejszych czasach i cenie złomu to rzadkość ). Dwa kolejne bunkry są jakies 500 metrów bliżej w lesie za leśniczówką . jeden cały z dzwiami i butelkami po mocnym byku a drugi dostał konkretnego strzała i nie dużo z niego zostało .
KacperW. Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Napisano 24 Sierpień 2006 Sebulla masz na myśli tę leśniczówkę nad jeziorem, do której można dojechać drogą szutrową? Daleko są te schrony od niej (i jak ewentualnie do nich dojść)?Jest jeszce ( co widziałem już :] ) b.stary dąb (zresztą Perkun"), ogrodzony, jakieś 5 minut marszu za ośrodkiem Polfy".pozdrawiam
acer Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 Panowie mówicie chyba o poniemieckiej lesniczówce, w której mieszkał Konstanty I. Gałczyński ? - z czerwonych cegieł. Dąb istotnie jest - przy ścieżce edukacyjnej zorganizowanej przez Nadleśnictwo. Nieco wcześniej jest przystań - wchodzi się po stromych schodkach wprost do leśniczówki. Zresztą trochę dalej jest prywatny domek Mieczysława F. Rakowskiego.
acer Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 A - stateczek zaczyna rejs z przystani, przepływa przesmykiem koło rzeczonych bunkrów i dalej drugą częścią jeziora do przystani przy leśniczówce Gałczyńskiego.
KacperW. Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Napisano 24 Sierpień 2006 Chyba faktycznie jest tam nawet jakieś muzeum Gałczyńskiego (przynajmniej w tej leśniczówce o ktorej ja myślę, ale czy za tą są te bunkry)?
acer Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 Przyznam że byłem tam kilka dni w celach szkolnych, ale bunkrów koło leśniczówki Gałczyńskiego nie widziałem.Nie neguję że są, mogliśmy po prostu ich nie widzieć, nie one były celem pobytu mojej grupy tam.
sebulaa Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 W okolicach Rucianego-Nidy zlokalizowana była niegdyś linia obrony Ruciane – Guzianka. Pozostałością po niej są trzy schrony bojowe – wieże CKM – MGM Turm. Wybudowane jeszcze przed I wojną światową w 1916 roku i rozbudowane w latach późniejszych zachowały się w całkiem dobrym – niezniszczonym przez działania wojenne - stanie. Dwa schrony znaleźć można przy moście kolejowym w Rucianem – tuż przy Kanale Nidzkim, trzeci znajduje się przy Śluzie Guzianka – na przesmyku między jeziorem Bełdany, a Guzianka Mała.
sebulaa Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 A co do tych bunkrów przy leśniczówce to szukam mapki i zaznacze na niej gdzie dokładnie one są
KacperW. Napisano 25 Sierpień 2006 Autor Napisano 25 Sierpień 2006 Tak jak sądziłem, że jeszcze przed pierwszo-wojenne. Wyglądaja prawie jak maly fort :]
sebulaa Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 http://www.plan.ruciane-nida.org/W kwadracie D2 jest skrzyżowanie jadąc w prawo od Rucianego kierujemy sie na śluzę Guziankęprzed nia po lewej stronie jest sklep a za sklepem bunkier ( ten zamknięty ) Jadąc na wprost na tym skrzyżowaniu ( koniec asfaltu ) dojedziemy do leśniczówki około 50 metrów . dalej tą drogą przez las w stronę Wygryn. Nie pamietam dokładnie ale chyba za lekkim spadkiem terenu po prawej stronie są te bunkry . Raczej bliżej lini brzegu niż tej drogi . Jak ktoś chce mogę mu przesłać prowizoryczną mapkę
KacperW. Napisano 25 Sierpień 2006 Autor Napisano 25 Sierpień 2006 Sebulaa jak mozesz to ja poproszę: kacper40@onet.eupozdrawiam
acer Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Ale to jeżeli za skrzyżowaniem to jest nie lesniczówka Gałczyńskiego tylko osada Zastępcy Nadleśniczego. Tą drogą przy osadzie dojeżdża się do szkółki leśnej Nadleśnictwa Ruciane.
acer Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Ale też nie jak patrzę, Gałczyński to nie kwadrat D2.
revelli Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 W D-2 nad jeziorem jest ziemne dzieło fortyfikacyjne(IWŚ)i schrony bierne z lat30ych.
KacperW. Napisano 25 Sierpień 2006 Autor Napisano 25 Sierpień 2006 A co to jest taka wielka fabryka (opuszczona) z dużym kominem, po drodze z Rucianego w łasnie na leśniczówkę (szutrami)?
revelli Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Pewnie chodzi Ci o fabrykę płyt wiórowych-teraz to tylko dobra sceneria do filmu z Powstania Warszawskiego,a jeszcze niedawno dawała zatrudnienie miejscowym.
KacperW. Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 Pewnie to ta fabryka- w sumie tylko jeden taki duży obiekt tam jest. Zreszta obok chyba była do tego cała infrastruktura (akurat burzyli jakiś obiekt po drugiej stronie drogi niż fabryka, zrobiliśmy nawet fotki na gruzach z podpisem iezła impreza była" :P )P.S.Sebulaa, dzieki za mapkę.pozdrawiam
pwrn Napisano 30 Sierpień 2006 Napisano 30 Sierpień 2006 Zacznę od końca ;)Wspomniana fabryka to były Zakład Płyt Pilśniowych i Wiórowych działający w Rucianem-Nidzie od 1954 r. W połowie lat 90. fabryka upadła, załoga straciła pracę, a infrastruktura została rozkradziona przez złodzei złomu. Na początku br. zakładowy teren został wykupiony i w niedalekiej przyszłości rozpoczną się prace wyburzeniowe w celu przygotowania terenu pod budowę obiektów turystycznych. Budynek po drugiej stronie drogi to biurowiec, również zakładowy, na dzień dzisiejszy kończy się rozbiórka, teren także znalazł nowego nabywcę.http://www.zdjecia.ruciane-nida.org/categories.php?cat_id=4Pranie - bunkrów w bliskim sąsiedztwie nie ma. Znajduje się tutaj Leśniczówka K.I. Gałczyńskiego, a także muzeum, w lecie organizowane są w Praniu liczne imprezy kulturalne.http://www.zdjecia.ruciane-nida.org/categories.php?cat_id=65Zatrzymując się przy fortyfikacjach, w ramach uzupełnienia tekstu cytowanego przez użytkownika sebulaa - Najbardziej widoczny schron znajduje się przy stacji Orlenu nad Kanałem Nidzkim (wykorzystywany niegdyś, może i w dalszym ciągu, na potrzeby wspomnianej stacji benzynowej - magazyn), drugi schron znajduje się kilkadziesiąt metrów dalej patrząc w kierunku jeziora Nidzkiego, po drugiej stronie nasypu kolejowego. Trzeci i ostatni to schron przy śluzie komorowej Guzianka. Oprócz tego napotkać można kilka dzieł piechoty (na zachodnim brzegu jez. Guzianka Wielka i jez. Nidzkiego oraz przy wspomnianej drodze do Wygryny).Jeśli natomiast chodzi o pobliski Szeroki Bór, w czasie II wojny światowej znajdowała się tutaj kwatera H. Goeringa, to prawdopodobnie właśnie w tym okresie podciągnięto bocznicę od linii kolejowej Olsztyn - Szczytno - Ełk, wykorzystywaną swoją drogą sporadycznie do dnia dzisiejszego. O kwaterze więcej trudno powiedzieć, gdyż obecnie teren jest ogrodzony i pilnowany z racji, iż jest to Jednostka Wojskowa.pozdrawiamPaweł
KacperW. Napisano 1 Wrzesień 2006 Autor Napisano 1 Wrzesień 2006 Jak na biurowiec to nie za duzy :] . Fabryka ma swój klimat... A ta kwatera Goeringa to było cos konkretnego (jakieś bunkry, zabudowania itd) ?pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.