HASAG40 Napisano 16 Sierpień 2006 Autor Napisano 16 Sierpień 2006 witam!!!czy ktos posiada jakies informacje lub mapy na temat okolic tczewa konkretnie(knybawa)!!!!chodzi mi konkretnie jakies walki lub gdzie mogla byc jakas przeprawa lub stacjonowalo wojsko przy walach wislanych czas od 1600rdo1945r.za wszelkie informacje dziekuje i pozdrawiam
suchy ss Napisano 16 Sierpień 2006 Napisano 16 Sierpień 2006 tutaj napewno cosik znajdziesz:) http://www.pomorze.gd.pl/ogola_sytuacja.htmpzdr.Dawid
tytus3 Napisano 16 Sierpień 2006 Napisano 16 Sierpień 2006 Witam,mieszkam około 3 km.od mostu Knybawskiego. Od ludzi mieszkających na tym terenie podczas wojny dowiedziałem się paru rzeczy. Byłem tez tam kilka razy z wykrywaczem.Linie okopów są umieszczone wzdłuż Wisły na szczycie skarpy i są zupełnie puste.Poza paroma łuskami i guzikiem kriegsmarine nic tam nie ma. Most, bunkry i stanowiska zostały opuszczone bez walki w 45 roku,po uprzednim wysadzeniu mostu.Posiadam zdjęcie wysadzonego mostu.Jeśli są jakieś pytania chętnie odpowiem.Pozdrawiam.
karas1979 Napisano 18 Sierpień 2006 Napisano 18 Sierpień 2006 Po tczewskiej stronie przy skarpie istanial oboz jeniecki. Pozniej, po 1942 roku zamieniony na oboz Hitlerjugend.Po stronie malborskiej wpadlo kilka malych depozycikow ukrytych w 1945. Ukryte glownie odcinka berlinki.Glownie srebro w monetach i sztuccach. Jedna parabelka i postolet mauser w strasznym stanie. Aktualnie sprawdzam informacje o ukrytych mundurach i broni oficerow i urzednikow niemieckich z Tczewa. Mundury i bron sa zakopane w okolicy Baldowa i info jest na 99% pewne, opowiedziane przez staruszka, ktory w zamian za informacje chce uczestniczyc w wykopaniu skrzynki.
HASAG40 Napisano 19 Sierpień 2006 Autor Napisano 19 Sierpień 2006 cos misie wydaje ze wiem o kogo chodzi:-)ten dziadek chcial kiedys pozyczyc wykrywacz???a co do tego obozu chodziles tam????pozdr
karas1979 Napisano 19 Sierpień 2006 Napisano 19 Sierpień 2006 Jako, ze mnie interesuja od jakiegos czasu glownie depozyty, obozu nie ruszalem. Jednak lokalizacje pobieznie znam. W tym roku chce zrobic okolice tych zabudowan w Knybawie. Bo slyszalem smieszna historie dotyczaca wlasnie tego dworku. Wstepne rozmowy z wlascicielem juz byly i jest zgoda.
HASAG40 Napisano 19 Sierpień 2006 Autor Napisano 19 Sierpień 2006 tez tam chodze od jakiegos czasu!!!!wiem to co ty wiesz a moze i nawet wiecej na temat dworku a szczegolnie okolic:-)uwazaj na faceta co jezdzi niebiesko-bialym jeepem cholernie natretny gosc???:-)kiedy sie tam wybierasz??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.