Gość Napisano 12 Maj 2002 Napisano 12 Maj 2002 Trafia mi się sporo współczesnych monet, ale z reguły są one czarne po przebywaniu w ziemi. Mam pytanie: w czym to szybko wykąpać, żeby miały normalny (do portfela) wygląd? Z nominalami powyzej 10 groszy z reguły nie ma problemu, bo je można włożyć np. do automatu od Coli i \zrezygnować\" z zakupu - automaty często zwracają inne (czyste już) monety. Gorzej z groszami. Szkoda tego wyrzucić, bo warto i piwo za to kupić, a jak się to odkłada, to problem z czasem narasta...Pozdrawiam
Gość Napisano 12 Maj 2002 Napisano 12 Maj 2002 Możesz powiedzieć w jakim -nazwijmy to - środowisku je trafiasz? Ja zaliczyłem tylko 2 zł. przy jakimś ognisku.
Gość Napisano 12 Maj 2002 Napisano 12 Maj 2002 Ja szukam monet tam, gdzie mam podejrzenia, że ludzie je gubili. O ile gubili je kiedyś, a nie jest to miejsce w ostępach leśnych, to i gubią je teraz. Tak jest przy wszelkich zabudowaniach, z których jeszcze ktoś korzysta. W ten sposób zawsze jakieś parę złotych znajdę.Pozdrawiam.
Gość Napisano 12 Maj 2002 Napisano 12 Maj 2002 sprobuj kwaskiem cytrynowym tzn rozrabiasz kwasek cytrynowy w wodzie i wrzucasz tam monete po jakims czasie nie wiem kilkanasice minut - 2godz po przetarciu szmatka brud zejdzie
Gość Napisano 12 Maj 2002 Napisano 12 Maj 2002 Polecam czyszczarkę bębnową, taką, jak do polerowania kamyków półszlachetnych albo do czyszczenia różnych mosiężnych bibelotów.
Gość Napisano 16 Maj 2002 Napisano 16 Maj 2002 czy moglbys opisac blizej taka czyszczke bebnowa tzn. gdzie kupic, ile kosztuje...
beyo Napisano 6 Styczeń 2004 Napisano 6 Styczeń 2004 Dziś przetestowałem taką metodę: przygotowuje się ok. 30-35% roztwór kwasu azotowego (handlowy kwas stężony rozcieńcza się wodą w stosunku 1:1 wlewając oczywiście kwas do wody a nie odwrotnie!). Do tego roztworu dosłownie na kilka sekund zanurza się monetki (produkty korozji roztwarzają się a oczach"), wyjmuje i natychmiast płuka wodą. Potem juz tylko lekkie przetarcie wilgotną szmatką posypaną jakimś szorstkim proszkiem do czyszczenia sanitariatów, znów płukanie i monety są jak nowe.Pod żadnym pozorem nie należy monet pozostawiać na dłużej niż 10 sekund, bo staną się chropowate i po prostu brzydkie.Najlepiej w ten sposób czyści się 1,2 i 5 - groszówki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.