Skocz do zawartości

poszukuje pradziadka

tombak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Mam do was pytanie czy wiecie gdzie można szukać informacji o człowieku którego zabrali niemcy w czasie IIwojny światowej(prosto z domu)za posiadanie kolby. To był mój pradziadek. Z opowieści rodziny wiem że miało to miejsce najprawdopodobniej zimą (nie znam roku). Czy ktoś z was może też poszukiwał podobnych informacji, będę w dzięczny za wszelkie wskazówki. Mój wujek pisał pare lat temu do czerwonego krzyża, ale ślad się urywa w Mońkach.Nie wiadomo co dalej, być może egzekucja na miejscu lub obóz. czekam na informacje. pozdrawiam
Napisano
Witam
Musze cie zasmucić ale jest bardzo dużo takich przypadków. Sam miałem wujka który w czasie wojny poszedł na grzyby do lasu (coś trzeba było jesć) i zniknął bez wieści. Lasek był mały ale za nim znajdował sie dom w którym zakwaterował sie jakis komendant czy coś tam. I najprawdopodobniej jakiś patrol wziął go za partyzanta. Pozdrawiam
Napisano
myśle że jak niemcy zabrali dziadka to zapewne wzieli go na przesłuchanie(posiadał kolbę) gyż chcieli wydobyć inormacje, być może nawet go torturowali, myślę że powinny zostać po tych przesłuchaniach jakieś dokumenty tylko gdzie ich szukać czy się gdzieś zachowały.czyżby nikt z was nie prowadził takich poszukiwań, a może jednak ktoś coś mi podpowie.pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie