Skocz do zawartości

zdjęcie willysa

Kolekcjoner (Marek Z)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W galerii UPA+Wicher" umieszczone jest zdjęcie Willysa, jak wynika z podpisu pochodzące z Bieszczadów.
http://www.odkrywca-online.com/galerie/upa/8.jpg
Zastanawia mnie dlaczego Willys ma na masce namalowaną gwiazdę amerykańską, numer boczny także amerykański i oznaczenie 53" (używane przez 24 pułk ułanów PSZ).
Pozdrawiam,
Marek
Napisano
Raczej nie ...

Numer seryjny (WD Number) jest brytyjski, nie amerykański, wojacy noszą portki od BD, spinacze, FS Caps i czarny beret.

Tak więc raczej nie Bieszczady, a zupełnie inna częśc naszego kontynentu ...;-)

Anwenoit
Napisano
Dzięki za sprostowanie informacji co do pochodzenia numeru i wyjaśnienia. Niestety nie jestem znawcą od pojazdów.
A tak na marginesie to błędnie podpisane fotki występują dość powszechnie i często strasznie trudno te podpisy zweryfikować.
Pozdrawiam,
Marek
Napisano

Witam.

Na żadnym ze zdjęć nie widnieje info o Bieszczadach. Na jednym jest info o granicy polsko-czeskiej" a na innym o współpracy polsko-czeskiej na granicy". W załączeniu skan opisu do zdjęcia z Willys`em. Zdjęcia pochodzą z rodzinnych pamiątek więc mogę domniemywać, iż mój ojciec lub któryś z wujków (nie znalazłem żadnego z nich na zdjęciach) podczas służby wojskowej brał udział w operacji Wisła" - jedno zdjęcie jest zatytułowane Powrót z akcji z UPA do Łodzi lipiec 1947 r." Też się zastanawiałem nad tym Willys`em i tymi szczegółami. Jednak sądzę, że zdjęcia zostały podpisane w czasie gdy były robione. Czyli że rzeczywiście była to granica polsko-czeska lub polsko-ukraińska.

Pozdrawiam serdecznie.

Napisano
Przepraszam za te Bieszczady" - widać lekko nadinterpretowałem granicę polsko-czechosłowacką". Jeżeli zdjęcie jest zrobione po 1945 roku na terenie ówczesnego pogranicza polsko-czechosłowackiego to ten Willys z takim oznaczeniem byłby sporą ciekawostką.
Do podpisów pod zdjęciami podchodzę ze sporą rezerwą, dlatego, że np. mój dziadek podpisał zdjęcia z wyjazdu na manewry w lecie 1939 roku, jako wyjazd na wojnę. Nigdy nie udało by mi się tego zweryfikować, gdyby nie nazwiska ze zbiorowego zdjęcia czterech innych oficerów, którzy wyruszyli na wojnę z różnymi zmobilizowanymi jednostkami i w różnym terminie.
Pozdrawiam,
Marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie