haupttman Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 Witam wszystkich, i mam prośbę!Czy ktoś potrafi rozszyfrować tą monetkę?Dodam że to sreberko, i znalezione zostało nie daleko grodziska! Za wszystkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny!POZDRAWIAM WSZYSTKICH haupttman
haupttman Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 Może to brakteat jakiś? Wybite jest jednostronnie!
haupttman Napisano 9 Sierpień 2006 Autor Napisano 9 Sierpień 2006 To co to waszym zdaniem może być? na bank srebro!
kokesh Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 Bonkowo moneta ,i to zapewne jakiś braeat, może Mieszka III ?.Moneta nosi ślady obiegu, te zagłębienia to ślady po zębach , tak kiedyś sprawdzano zawartość srebra lub złota w monetach .Mam kilka podobnych. Pozdro...
pokemon Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 No to jest was dwóch :-)Fakt- to może być brakteat...choć tak małych blaszek chyba nie gryźli :-)Natomiast jak przywale młotkiem w srebrny kolczyk mojej żony, to też wyjdzie taki brakteat. Wniosek- trzeba mieć to to w ręce!
kokesh Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 Oj gryźli, gryźli . To były kiedyś 2 grosze srebrne St.Ałgusta tak zwany Półzłotek , identyfikacja tylko przy pomocy lupy .Pozdro...
hangedman Napisano 12 Sierpień 2006 Napisano 12 Sierpień 2006 Moim zdaniem zniekształcony Brakteat Świdnicki. Daj zbliżenie. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.