banan20 Napisano 6 Sierpień 2006 Autor Napisano 6 Sierpień 2006 Tak sobie myśle że przydałby sie mi nowy wykrywacz, iteresują mnie wyłącznie monety i inne małe drobiazgi, obecnie związałem sie z Garretem Ace 250, dobry sprzęt ale potrzebuję czegoś bardziej profesjonalnego. Zastanawiam sie na X-Terrą 70, ale również myśle o Minelabie Quatrro czy nawet o Expolrerze II, chciałbym się spytać jakię są różnice miedzy tymi trzema wykrywkami. Nową X terre widzialem za 2900 pln, a Quatrro to wydatek 3200 pln, a Expolrer II ponad 4 tysiaki. Czy oplaca sie do Explorera dorzucac 1300 zlotych ??? Interesują mnie głownie róznice miedzy tymi 3 wykrywkami w deyskryminacji, zasięgu i czułosci na moje ukochane monetki. A może proponujecie jakąs inną wykrywke w tej cenie, zaznaczam musi być LCD !!!
JanekSiD Napisano 6 Sierpień 2006 Napisano 6 Sierpień 2006 Witam,Quattro i Explorer to wykrywacze wieloczęstotliwościowe, stąd najlepiej będą radzić sobie na gruncie trudnym. Xterra prawdopodobnie będzie najlepsza na drobiazgi w postaci biżuterii z cewką wysokoczęstotliwościową. O ile się nie mylę X70 posiada 56 numerów identyfikacyjnych i 28 segmentów dyskryminacji wybiórczej, Quattro posiada 50 numerów ID i tyleż samo segmentów dyskryminacji wybiórczej, z kolei Explorer II posiada 1024 kombinacji numerów identyfikacyjnych i tyle samo kombinacjo dyskryminacji wybiórczej, jednak jesgo skala składa się z dwóch niezależnych liczb co może z początku utrudnić oswojenie się z wykrywaczem.Explorer jest bezsprzecznie uważany za jeden z najlepszych wykrywaczy do poszukiwania monet na rynku. Quattro przy zbliżonych możliwościach jest najprostszym w obsłudze wykrywaczem z najwyższej półki. Xterra 70 jest bardzo uniwersalna, ma najlepszą ergonomię (jest bardzo lekka i zasilana tylko 4 paluszkami), bardzo przyjemnie się z nią szuka. Trudno odpowiedzieć jednoznacznie na to dość ogólne pytanie. Wszystkie trzy dobrze się spiszą na poszukiwaniu monet, każdy z modeli ma jakieś zalety w stosunku do dwóch pozostałych, ale i jakieś wady. Explorer II to bezkompromisowy wykrywacz z najwyższej półki, choć nie ma tak dobrej ergonomii jak X70. W razie co pytaj a postaram się pomóc.GTI 2500 jeśli chodzi głównie o poszukiwanie monet nie polecam, jest dobry, ale są lepsze, choćby wyżej wymienione.
VanWorden Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Witam!Z podanych przez Ciebie wykrywaczy zdecydowanie polecam X70..To sprzęt prawdziwie uniwersalny o świetnym zasięgu i ergonomii. Właściwie same zalety w porównaniu do swych braci wagi ciężkiej:) Jeśli koncentrujesz się na poszukiwaniu monet to inwestycja w Quattro czy Explorera ma uzasadnienie tylko i wyłacznie gdybyś koncentrował się na srebrze.. W tym są naprawdę super, ale i tu założenie w X70 cewki 3kHz, zapewnia, że jeśli masz coś znaleźć, to z X70 na pewno Ci się to uda;) Użytkuję ten sprzęt na co dzień, chodziłem też z wymienonymi przez Ciebie detektorami i nie wyobrażam sobie co miałoby mnie przekonać żeby go zamienic np. na EXII..Cena za X70 jest bardzo dobra, czego nie można powiedzieć o innych..PozdrawiamVW
banan20 Napisano 7 Sierpień 2006 Autor Napisano 7 Sierpień 2006 Prosze o pomoc w wyborze dwóch cewek najbardziej odpowiednich na monety. Chodzi głownie o poszukiwanie monet od najmniejszych do najwiekszych, miedzianych i srebrnych.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 17:04 07-08-2006
VanWorden Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Polecam cewkę 18.75 kHz (najlepiej DD eliptyczną) i cewkę standardową (koncentryczną)7.5 kHz. Wszyscy czekają na małą cewkę na monetki w zaśmieconym terenie, ale tymczasem można sobie z powodzeniem poradzić z sondą eliptyczną.Na forum XLT jest kilku świeżych użytkowników X70, więc proponuję żebyś tam też zasięgnął języka:)PozdrawiamVW
JanekSiD Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Na monety najlepsza będzie cewka o standardowej częstotliwości wedle uznania i terenu poszukiwań DD albo koncentryczna. Wysokoczęstotliwościowa będzie najlepsza do poszukiwań biżuterii. Niskoczęstotliwościowa do poszukiwań militariów i dużych srebrnych monet.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 17:04 07-08-2006
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.