Skocz do zawartości
  • 0

co to za mauser ?

wnusio

Pytanie

Napisano

witam wygrzebalem ostatnio takiego mausera ale nie wiem co to za model i mniej wiecej ktore lata,z gory dziekuje za odpowiedzi

pozdro wnusio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wnusio, to mauser m98.jpg .bardzo fajny ,ja mam takiego z 1915r. zobacz dokladnie bicia (jesli sa czytelne) na moim bylo pelno waffen amtow" wyglada wiec ciekawie.
pozdro.amsel44

Napisano
dzieki amsel44 a co sadzisz o tych biciach ktore zaznaczylem na fotce są to jakby ruskie litery ale przeciez rosjanie nie produkowali mauserow
Napisano

witam wygrzebalem ostatnio takiego mausera ale nie wiem co to za model i mniej wiecej ktore lata,z gory dziekuje za odpowiedzi

pozdro wnusio

Napisano
sam pisalem o iciach" a po zobaczeniu pierwszego zdjecia (wstawilem fote) nie doczytalem o tym w dalszej czesci twojego postu. niestety te woje" bicia sa zbyt slabo czytelne . sowiet odpada .zrob powiekszenie !.
pozdro.amsel44
Napisano
dzieki vasili ale jak bys mogl to wyslij mi jeszcze jednego maila na adres skonrads@o2.pl bo w neostradzie cos z pocztą nie tak

pozdrawiam wnusio
Napisano
Wnusio, faktycznie to wyglada dziwnie , napisz czy jests np. z okolic gdanska ?. bica sa pod nakladka wiec sa fabryczne popatrz jednak dokladnie moze cos jeszcze znajdziesz !(magazynek ,komora )
pozdro.amsel44
Napisano
mauserek zostal znaleziony w garwolinie 60km od warszawy oprocz tych bic, na komorze jest jeszcze literka z i pod nią cyfra 3 poza tym nic wiecej sie nie dopatrzylem
Napisano
To z" mnie cieszy to prawdopodobnie kar. z DANZIG , a 3"to czesc daty np.1913 (1-sza wojna).kukaj" dalej moze jednak cos jeszcze zobaczysz !
pozdro.amsel44
Napisano
to znaczy nie jest ona czescią jakiegos napisu, hehehehe mamy sie nad czym glowic, widze ze ten mauserek to niezla sztuka :)
Napisano
na komorze nab. z prawej strony jest data 1915 i wielgachna gapa" (puknieta na pewno juz w czsie turne wodza")jest cos jeszcze ale nieczytelne.
pozdro.amsel44
ps. moj jest w fatalnym stanie.
Napisano
moj ma jeszcze 25% oksydy ale niestety dalej nie wiem co oznaczają te bicia, mam nadzieje ze niedlugo sie dowiem

pozdro wnusio

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie