Gość Napisano 5 Wrzesień 2003 Share Napisano 5 Wrzesień 2003 Chcę zastosować elektrolizę (po raz pierwszy).Wcześniej ściągnąłem odpowiednie informacje z forum co i jak, alenapiszcie proszę, jak zrobić 10 % roztwór sody kaustycznej (czyli elektrolitu). Chciałbym odrdzewić Mosina poprzez elektrolizę, ale nie wiem jakie dać proporcje woda-soda kaustyczna aby było 10 %.Aha i czy ważna jest odległość odrdzewianego przedmiotu (katody) od kawałka blachy (anody), bo wiem, że na pewno raczej nie mogą się stykać ze sobą. Jaka odległość jest optymalna.Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 5 Wrzesień 2003 Share Napisano 5 Wrzesień 2003 proboje elektrolize od kilku dni i lepsze efekty mam stosujac zwykly nasycony roztwor soli kuchennej, stosowalem sode kaustyczna, rece strasznie poparzyc mozna, zostawilem nanoc w garazu i samochod pokryl mi sie bialym nalotem :) musialem caly dzien go myc. teraz stosuje sol kuchenna i efekt jest super. po prostu nasyp tyle soli, zeby juz sie nie rozpuszczalaa co do roztworu 10% to chyba jest to 100g na 1 litr wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Wrzesień 2003 Share Napisano 5 Wrzesień 2003 Dzięki, zastosuję się do Twojej rady co do soli, ale napisz mi coś jeszcze odnośnie mojego 2 pytania o odległość między zardzewialcem, a blachą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 5 Wrzesień 2003 Share Napisano 5 Wrzesień 2003 czyscilem celownik plot do mg, magazynek do g43 i chwyt do p38 i odleglosc mialem 5-10cm. zastosowalem jako zelazo brzeszczot od pily i po dniu caly mi go zrzarlo :) lacznie z czescia krokodylka, wiec radze kable i krokodylki na stalowym elemencie przeznaczonym do zrzarcia trzymac nad woda :)krokodylek podlaczony do fantu nie zostanie zrzarty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 5 Wrzesień 2003 Share Napisano 5 Wrzesień 2003 Jaka odległość? Owiń fanta paskiem blachy cynkowej i do kąpieli tak długo aż blacha zacznie się rozlatywać.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Wrzesień 2003 Share Napisano 5 Wrzesień 2003 OK czyli krokodylki od kabli nad wodą więc kawałki przedmiotów (zardzewialca i blachy), do których są przyczepione krokodylki również muszą być nad powierzchnią elektrolitu ???A czy krokodylki muszą być maksymalnie nałożone na powierzchnie (obejmować jak największą powierzchnię przedmiotów, czy wystarczy same czubki krokodylków zahaczyć ?)I jeszcze jedno, jak długo przeciętnie musi moczyć się w elektrolizie jakikolwiek karabin ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 6 Wrzesień 2003 Share Napisano 6 Wrzesień 2003 krokodylek do fanta moze byc zamoczony, krokodylek od rurki stalowe, brzesczotu etc tez moze byc zamoczony, ale radze zeby byl nad powierzschnia wody to go nie zezre, a tym samym awalek rurki stalowej, przeszczotu etc tez bedzie nad powierzchniafant ma byc calkowicie zanurzonykrokodylki powinny jak najwieksza powierzchnia dotykac do przedmiotow, zapewni to lepszy przeplyw pradumiejsce przyczepienia krokodylka do fantu powinno byc bardzo dobrze oczyszczone, szczotka, papierem sciernym badz podobnymi do golego metalu, inaczej nei bedzie plynal prad przez fantana wyczyszczenie mausera potrzeba srednio 1-2 doby zalezy od stopnia korozji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Wrzesień 2003 Share Napisano 10 Wrzesień 2003 A czy jak elektrolizę będę robił w zamkniętym pomieszczeniu ze słabą wentylacją to coś może się stać ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 11 Wrzesień 2003 Share Napisano 11 Wrzesień 2003 skrajnie pesymistycznie może wybuchnąć, raczej mało prawdopodobne , bardzo prawdopodobne smród i opary. Ja elektrolize robie na balkonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.