Skocz do zawartości

Bluza Waffen-SS M44 - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
mam pytanie czy rzeczywiście Waffen-SS swoje bluzy M44 w kamuflażu obszywało wszystkimi insygniami tak jak na załączonej fotografii, czy jest to tylko rekonstrukcyjna fantazja?
Często spotykałem się z sytuacją, w której do tych bluz przyszyte były naramienniki i godło narodowe na ramieniu, czasami użytkownik dopinał posiadane odznaczenia, ale do tej pory nie spotkałem się z sytuacją gdy na kołnierzu naszyte były patki z oznaczeniem stopni służbowych.
Będę wdzięczny za informacje i zdjęcia.
Pozdrawiam
Hindus

Napisano
Przepisowo na kurtce dot 44 powinno znajdować się tylko godło państwowe naszyte w połowie odległości między barkiem a ramieniem lewego rękawa.Specjalnie w tym celu wyprodukowano nawet godła wykonane metodą BEVO w kolorach maskujacych,które jednak występowały bardzo sporadycznie i naszywano standardowe orły z kurtek sukiennych.
Napisano
Dodam również że powstał specjalny system dystynkcji w kolorach maskujących naszywanych na rękawie aby możliwe było określenie stopnia z kurtki maskującej nie posiadającej patek i naramienników.
Napisano
Folkersam - doskonałe zdjęcie Dietricha.
mf78 - bardzo dziękuję za podane informacje, ale widocznie znowu nie do końca prezcyzyjnie się wyraziłem: czy na polowych mundurach maskujących M44 zdażało się naszywanie przez żołnierzy Waffen-SS również (po za innymi dystynkcjami) patek kołnierzowych z oznaczeniem stopnia służbowego?
Napisano

Obszycia na tych bluzach nosiły na pewno policyjne jednostki polowe. Tylko, że te bluzy mają inny krój niż M44. Mają np. 6 guzików i górne kieszenie z zakładkami. Obszycia były naszywane fabrycznie.
Obszycia (za wyjątkiem orła ale i to nie zawsze) czy pagony na bluzach SS to raczej na pewno radosna twórczość osób, które je nosiły.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie