Skocz do zawartości

czy ktoś wie ...

pig123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich!
Potrzebuje pomocy od numizmatyków. Nie dawno wpadła mi w rece moneta z ktora mam problem nawet ze skojazeniem z jakiego kraju jest. Miedziana dosc duża ok 30mm srednicy, na rewersie ma kobiete topless która trzyma w lewej ręce wieniec z lisci laurowych a druga (prawa) jest wzniesiona do góry.(nie odczyszczona nie widzac co trzyma )
z drugiej strony monety jest tarcza herbowa podzielona na 4 czesci. w prawej górnej czesci znajduja sie 3 korony (lub lilijki). w lewej czeci górnej sa 3 poziome linie (?) reszta nie czytelna. A na środku tej monety w na srodku tarczy herbowej znajduje sie mała tarcza z lwem stojacym skierowanym na lewa strone.
Zdjecia nie mam, monety tez nie, ale jak ktos by miał linka lub zdjecie takiej monety lub podobnej to propsze bardzo o przesłanie ... A moze sie komus to z czyms skojarzy ? legenda jest ale słabo czytelna ...
Dziękuje i pozdrawiam
Pig123
Napisano
Podaj choć rok emisji, tak to niby kto się przekopie przez tysiące monet?
A jak masz cierpliwośc to szukaj jej tu - www.coinarchives.com tylko sobie kawę i knapki zrób :)
Napisano
Gdybym miał rok.... to było by łatwiej. Moneta została znaleziona w warstwie w której wychodziły inne monety średniowieczne (głownie krzyzackie) ale to Gdańsk wiec z całego świata mogły byc monety . Ale zeby panienak topless ??
Pozdrawaim i dzieki za zainteresowanie mam nadzieje ze nie zostanie ten wątek zamkniety .
Pig123
  • 2 weeks later...
Napisano
Patrzac po innych montach to mozna sadzic ze to szwecja ale jaki okres to nie wiem .
Z drugiej strony czy ma ktos dostep do katalogów z szwedzkimi monetami, jak tak to niech poszuka dla mnie tej monety ...
opis słaby j.w.
Dzieki
Pig123

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie