pig123 Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 Witam wszystkich!Potrzebuje pomocy od numizmatyków. Nie dawno wpadła mi w rece moneta z ktora mam problem nawet ze skojazeniem z jakiego kraju jest. Miedziana dosc duża ok 30mm srednicy, na rewersie ma kobiete topless która trzyma w lewej ręce wieniec z lisci laurowych a druga (prawa) jest wzniesiona do góry.(nie odczyszczona nie widzac co trzyma )z drugiej strony monety jest tarcza herbowa podzielona na 4 czesci. w prawej górnej czesci znajduja sie 3 korony (lub lilijki). w lewej czeci górnej sa 3 poziome linie (?) reszta nie czytelna. A na środku tej monety w na srodku tarczy herbowej znajduje sie mała tarcza z lwem stojacym skierowanym na lewa strone.Zdjecia nie mam, monety tez nie, ale jak ktos by miał linka lub zdjecie takiej monety lub podobnej to propsze bardzo o przesłanie ... A moze sie komus to z czyms skojarzy ? legenda jest ale słabo czytelna ...Dziękuje i pozdrawiam Pig123
Grzechotnik Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Podaj choć rok emisji, tak to niby kto się przekopie przez tysiące monet?A jak masz cierpliwośc to szukaj jej tu - www.coinarchives.com tylko sobie kawę i knapki zrób :)
pig123 Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 Gdybym miał rok.... to było by łatwiej. Moneta została znaleziona w warstwie w której wychodziły inne monety średniowieczne (głownie krzyzackie) ale to Gdańsk wiec z całego świata mogły byc monety . Ale zeby panienak topless ??Pozdrawaim i dzieki za zainteresowanie mam nadzieje ze nie zostanie ten wątek zamkniety .Pig123
pig123 Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Napisano 10 Sierpień 2006 Patrzac po innych montach to mozna sadzic ze to szwecja ale jaki okres to nie wiem .Z drugiej strony czy ma ktos dostep do katalogów z szwedzkimi monetami, jak tak to niech poszuka dla mnie tej monety ...opis słaby j.w.DziekiPig123
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.