mizeria Napisano 1 Sierpień 2006 Share Napisano 1 Sierpień 2006 he he he ... ja jak ja, ale zauważcie że to jedne z nielicznych fotek na których nie widzć tabunów cywili a inscenizację ... dlatego raz jeszcze gratulacje udanych klimaciarskich fotek ... tą na której jestem, jeśli kol. a.korbaczewski pozwoli druknę sobie i do albumu wkleję :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 2 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2006 Mogę powiedzieć że Spitsbergen jest zagłębiem działających mauserów. Każdy kto chce poruszać się poza miastami (są dwa jedno ruskie drugie międzynarodowe) musi mieć broń palną. Takie jest zarzadzenie gubernatora. Inaczej można dostać mandat od policjantów. Wiec musieliśmy chodzić z mauzerem rok produkcji 1938 i swastyką na lufie. Nie wiem czy mielibyśmy cień szansy w starciu z niedźwiedziem. Amunicja była made in USA jakaś specjalna, ale bez łódek się ładowało. Aby się nie postrzelić nosiliśmy ja w paczkach. Ale Mauser działał.Jeśli w Longyearbyen jest 2200 mieszkańców to pewnie jest tam z 1000 mauserów. to podstawowa broń w wypożyczalniach broni. Dodam że cały Svalbard jest bezpaństwowy i bezcłowy. Moze jest szansa taką broń sprowadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoffmander Napisano 2 Sierpień 2006 Share Napisano 2 Sierpień 2006 Czyli coś w rodzaju idylli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 2 Sierpień 2006 Share Napisano 2 Sierpień 2006 Słyszałem/czytałem opowiastkę z tamtych okolic, że ktoś dostał w łapki takiego Mauserka do obrony przed fokami czy innymi pingwinami ;-), stan oczywiscie rewelka, tylko zamiast wron miał takie fajne orzełki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 2 Sierpień 2006 Share Napisano 2 Sierpień 2006 hoffmander co sie tak jąąkasz:DDD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 3 Sierpień 2006 Share Napisano 3 Sierpień 2006 Z tym Spitzbergenem to racja, kolega tam namiętnie używa niemieckiego Mausera z oryginalnym paskiem. Kraje 3 świata też mają trochę takich pamiątek.@a.korbaczewskiCzy aby nie mamy wspólnych znajomych z Sopotu, co siedzą na zimnym Spitzbergenie?Gdybyśmy mieli takie prawo jak w Czechach. Oj pomażyć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoffmander Napisano 3 Sierpień 2006 Share Napisano 3 Sierpień 2006 Taki byłem podniecony tym Spitzbergenem, że drżałem cały jak wysyłałem tego posta.Albo to początki delirium tremens, kto wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 3 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2006 Kapitan R? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.