zwiezda Napisano 29 Lipiec 2006 Autor Napisano 29 Lipiec 2006 witamtytul tematu przewrotny, ale mam nadzieje ze wejdzie wiecej osob i ktos cos bedzie wiedzialchcialbym sie dowiedziec czegokolwiek o wojennym wlascicielu mapyposiadam mape kraju warty w skali 1:300 000jak na zdjeciu
zwiezda Napisano 29 Lipiec 2006 Autor Napisano 29 Lipiec 2006 na zdjeciu adnotacje i pieczatki naniesione na mapenapis piorem w nawiasach litery, ktorych nie jestem pewien(V)irgen(ly)im dw 1. Kompnizej pieczatka prostokatnaPOLIZEIWACHKOMPANIE XXIEINGANG: (dopisane piorem) 28 OKT 1943ANLAGEN:podpis piorem: LAGG(i lub e)RSpieczatka: Hauptm. d.SchP.u. Komp. Chef.z gory dziekiuprzedzajac wszelkie maile i pytania - mapa nie jest na sprzedaz ani na zamiane
zwiezda Napisano 29 Lipiec 2006 Autor Napisano 29 Lipiec 2006 mozliwe, ze mapa nalezala do zolnierzy SSList of SS districts. The following is a list of the SS districts together with their headquarters and the corresponding Wehrkreise. Oa. Headquarters Wehrkreis Nordost Königsberg I Ostsee Stettin II Spree Berlin III Elbe Dresden IV Südwest Stuttgart V West Düsseldorf VI Süd München VII Südost Breslau VIII Fulda-Werra Arolsen IX Nordsee Hamburg X Mitte Braunschweig XI Rhein-Westmark Wiesbaden XII Main Nürnberg XIII Donau Wein XVII Alpenland Salzburg XVIII Weichsel Danzig XX Warthe Posen XXI Nordwest Den Haag (Netherlands) Nord Oslo (Norway) Ost Krakau Generalgouvernement Böhmen-Mähren Prague Böhmen und Mähren Ostland Riga (Ostland) wg tego dystrykt XXI mial siedzibe w Poznaniu, co by powtierdzalo co na mapie sie znajduje, ma ktos jakies inne pomysly ??
grba Napisano 29 Lipiec 2006 Napisano 29 Lipiec 2006 Mmy tu mapę Reichsgau Wartheland; XXI był Oberabschnitt Warthe z siedziba w Posen. W każdym okręgu był jeden pułk pełniący funkcje policyjne (Sicherheitspolizei), w skład którego wchodził batalion szturmowy (Sturmbanne) złożony z kompanii szturmowej (Stürme), pododdziału medycznego (Sanitätsstafel), kompanii wartowniczej (Wachkompanie) oraz kompanii alarmowej (Alarmkompanie).
zwiezda Napisano 29 Lipiec 2006 Autor Napisano 29 Lipiec 2006 wg opisu mapa nalezala do kapitana (tak rozumiem Hauptm. d.SchP.u. Komp. Chef." o nazwisku LAGGIES) z 1 kompanii wartowniczej (opis + pieczatka)czy mam racje??
grba Napisano 29 Lipiec 2006 Napisano 29 Lipiec 2006 Na to wyglada. Masz pieczątkę Eingang - wpłynęło.Jesteś z Poznania? Masz tam Muzeum Martyrologii Wielkopolan. Kapitan Laggies" powinien być im znany. A może jego autograf na mapie coś ważnego wyjawi...
zwiezda Napisano 29 Lipiec 2006 Autor Napisano 29 Lipiec 2006 dzieki za pomoc, sprobuje sie dowiedziec czegos wiecej-jesli mi sie uda nie omieszkam poinformowac
zwiezda Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 na forum axis udalo mi sie na razie uzyskac to:Hauptmann d. Schutzpolizei Bruno Laggies was born 2.10.96, married with three children and a member of the NSDAP (# 2 595 811). His promotion to Hauptmann was dated 9.11.40
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.