huk 100 Napisano 22 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2006 tak jak w tytule wydaje mi sie ze to słup graniczny znaleziony w okolicach Cisnej kiedyś tam przebiegała granica Węgierska-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 22 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2006 tylko tyle czytelne -78 ? był taki ciężki że nie mogłem go sam obrócić-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Podziemny_Kosmos Napisano 22 Lipiec 2006 Share Napisano 22 Lipiec 2006 Pewnie masz rację że to węgierski słupekPodobno na Ukrainie stoją jeszcze polskie słupki graniczne sprzed II wojny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 28 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2006 Podziemny_Kosmos a może dysponujesz jakimiś fotkami tych słupów -w jakim są stanie itp.może ktoś tam był i zrobił jakieś fotki-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcopolis Napisano 28 Lipiec 2006 Share Napisano 28 Lipiec 2006 Cyfra 78 może oznaczać rok 1878, ale bardziej prawdopodobnie jest to numer kolejny słupka, ktore stawiane były co 1 km. Co do Ukrainy polskie graniczne słupki/granitowe/zachowały sie tylko w Karpatach i to w miejscach trudno dostepnych np w głownym pasmie Czarnochory pozostały prawie wszystkie. Stawiane były na poczatku lat 20tych XXw, na jednym z nich w Gorganach jest orzel z drugiej strony czeski lew i data 1923. Niestety nie mam foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 29 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2006 Nie wiem jak kiedyś stawiano słupki w jakiej doległości ale teraz u nas nasze słupli stawia się tak aby jeden ,,widział,, drugiego -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.