leszek69 Napisano 21 Lipiec 2006 Autor Napisano 21 Lipiec 2006 Dziś rano wybrałem się do lasu ,było mokro po burzy więc znośnie jak na to lato(wiem o zakazie)ale do sedna :trafiłem pospolte łuski mauzer,niby nic,ale jedna była dziwnie sklepana na końcu,rozgiołem ją nożem i w środku był zwinięty kawałek papierka.W domu delikatnie rozwinołem papierek(kawałek jakiegoś formularza lub gazety)widoczny jest ślad pisania ręcznego,jakgdyby czerwony długopis.Papier jest w stanie rozkładu i kiedy prubuje go rozwijać to się kruszy,czy zna ktoś sposób aby zagruntować i zabespieczyć papier tak aby odczytać wiadomość.Być może to nic ciekawego ale nie daje mi spokoju myśl że ktoś miał wiadomość do przekazania.Pozdrawiam.PL.
hefren Napisano 23 Lipiec 2006 Napisano 23 Lipiec 2006 Przejrzyj ten link - może coś znajdziesz. Pzdr.http://www.neschen.com.pl/dokumenty/katalog.php
leszek69 Napisano 23 Lipiec 2006 Autor Napisano 23 Lipiec 2006 Wielkie dzięki! jak się uda to napiszę co odczytałem.pozdrawiam PL.
victor Napisano 24 Lipiec 2006 Napisano 24 Lipiec 2006 To nie liścik a sowiecki własnej roboty nieśmiertelnik, tak właśnie sowieci robili, widziałem kilka z nazwiskami i danymi jednostekpozdrawiam
obert8 Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 ale rosjanie robili to w luskach od mosina a tu kolega pisze ze luska jest od mausera i zaklepana z tego co wiem rosjanie wkladali odwrotnie pocisk nie zaklepywali
victor Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 takich zaklepanych mauserów, mosinów,lebelów tak lebelów znalazłem kiedyś dwie garście i wszystko wywaliłem niestety nie zaglądając do nich, być może miały tak spreparowne łuski inne przeznaczenie niz myślimy. Może rozwiązanie jest banalnie proste, zabawa, waidomość w butelce", może jakieś podręczne narzędzie.
leszek69 Napisano 25 Lipiec 2006 Autor Napisano 25 Lipiec 2006 Dzięki panowie za zainteresowanie tematem,muszę zaznaczyć że na papierku są ragmęty słów pisanych po polsku,poza tym miejsce w którym to znalazłem zajmowali jedynie nasi w 39tym,łuska jest polsa z 33go.pozdrawiam PL. Ps;niestety nie odczytałem teksty.
leszek69 Napisano 25 Lipiec 2006 Autor Napisano 25 Lipiec 2006 Szczerze mówiąc miałem nadzieję że jest to wskazówka gdzie zakopano działko polowe.Dodam opis sytuacji:1939,3-4 wrzesień,niemcy forsóją naszą obronę na linji widawki w okolicy osady Wyr,nasi pospiesznie uciekają pozostawiając ciężki sprzęt.Amunicję już wykopano,była w idealnym stanie.Gdzie reszta?
AK77 Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 leszek podobna łuske znalazłem między torami, a tą nowa częścią kopalni piasku. Łuska nie miała denka, a w środku był kawałek zawiniętej szmatki. Niestety napisów nie stwierdziłem.Pzdr AK77
leszek69 Napisano 26 Lipiec 2006 Autor Napisano 26 Lipiec 2006 Tamta była bliżej młynu,to miejsce o którym pisałeś(AK77)jest o tyle ciekawe że trafiają się guziki carskie,można by rozwinąć teorie o pierwszej wojnie,może Powstanie Styczniowe?pozdrawiam.PL.
acer Napisano 26 Lipiec 2006 Napisano 26 Lipiec 2006 Nie zawsze zaklepywano łuski, czasami korkowano" wkładają pocisk odwrotną stroną.
leszek69 Napisano 26 Lipiec 2006 Autor Napisano 26 Lipiec 2006 Może ktoś odczytał podobne listy i podzieli się treścią?
acer Napisano 26 Lipiec 2006 Napisano 26 Lipiec 2006 Ja jak pisałem znalazłem zakorkowaną odwrotnie łuskę. Spłonka zbita. Rzecz ciekawa bo to amunicja do mosina I wojennego produkcji austriackiej [kontrakt na wojnę rosji z japonią]. Pełen ekscytacji i pewności pisemnej pamiątki po sołdacie zabrałem łuchę do domu i otworzyłem. I nic zakorkował pustą. Ja zdziwiłem się jak nigdy a sołdat bawił się w zaświatach po pachy że mu kawał wyszedł po 90 latach.....
AK77 Napisano 26 Lipiec 2006 Napisano 26 Lipiec 2006 Tam były walki podczas pierwszej wojny. Dokładnie pod piatą linia wysokiego napiecia były pozycje ( okopy ) wojsk autryiackich. Na wysokości wypożyczali sprzętu na Wawrzkowiźnie były okopy rosyjskie. Wszystko po lewej stronie Widawki. Ciekawe miejsce znalazłes z tymi guzikami. Ten rejon mam schodzony jak mało który i rzadnego guzika nie trafiłem.Pzdr AK77
leszek69 Napisano 26 Lipiec 2006 Autor Napisano 26 Lipiec 2006 Oto jeden z nich,tam jest droga między dwoma liniami okopów,przeplatają się mauzerki lata 30te z mosinkami pierwszo wojennymi(zdjęcie jedno bo było akurat w kompie)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.