Skocz do zawartości

Liścik w łusce

leszek69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziś rano wybrałem się do lasu ,było mokro po burzy więc znośnie jak na to lato(wiem o zakazie)ale do sedna :trafiłem pospolte łuski mauzer,niby nic,ale jedna była dziwnie sklepana na końcu,rozgiołem ją nożem i w środku był zwinięty kawałek papierka.W domu delikatnie rozwinołem papierek(kawałek jakiegoś formularza lub gazety)widoczny jest ślad pisania ręcznego,jakgdyby czerwony długopis.Papier jest w stanie rozkładu i kiedy prubuje go rozwijać to się kruszy,czy zna ktoś sposób aby zagruntować i zabespieczyć papier tak aby odczytać wiadomość.Być może to nic ciekawego ale nie daje mi spokoju myśl że ktoś miał wiadomość do przekazania.Pozdrawiam.PL.
Napisano
To nie liścik a sowiecki własnej roboty nieśmiertelnik, tak właśnie sowieci robili, widziałem kilka z nazwiskami i danymi jednostek
pozdrawiam
Napisano
ale rosjanie robili to w luskach od mosina a tu kolega pisze ze luska jest od mausera i zaklepana z tego co wiem rosjanie wkladali odwrotnie pocisk nie zaklepywali
Napisano
takich zaklepanych mauserów, mosinów,lebelów tak lebelów znalazłem kiedyś dwie garście i wszystko wywaliłem niestety nie zaglądając do nich, być może miały tak spreparowne łuski inne przeznaczenie niz myślimy. Może rozwiązanie jest banalnie proste, zabawa, waidomość w butelce", może jakieś podręczne narzędzie.
Napisano
Dzięki panowie za zainteresowanie tematem,muszę zaznaczyć że na papierku są ragmęty słów pisanych po polsku,poza tym miejsce w którym to znalazłem zajmowali jedynie nasi w 39tym,łuska jest polsa z 33go.pozdrawiam PL. Ps;niestety nie odczytałem teksty.
Napisano
Szczerze mówiąc miałem nadzieję że jest to wskazówka gdzie zakopano działko polowe.Dodam opis sytuacji:1939,3-4 wrzesień,niemcy forsóją naszą obronę na linji widawki w okolicy osady Wyr,nasi pospiesznie uciekają pozostawiając ciężki sprzęt.Amunicję już wykopano,była w idealnym stanie.Gdzie reszta?
Napisano
leszek podobna łuske znalazłem między torami, a tą nowa częścią kopalni piasku. Łuska nie miała denka, a w środku był kawałek zawiniętej szmatki. Niestety napisów nie stwierdziłem.

Pzdr AK77
Napisano
Tamta była bliżej młynu,to miejsce o którym pisałeś(AK77)jest o tyle ciekawe że trafiają się guziki carskie,można by rozwinąć teorie o pierwszej wojnie,może Powstanie Styczniowe?pozdrawiam.PL.
Napisano
Ja jak pisałem znalazłem zakorkowaną odwrotnie łuskę. Spłonka zbita. Rzecz ciekawa bo to amunicja do mosina I wojennego produkcji austriackiej [kontrakt na wojnę rosji z japonią]. Pełen ekscytacji i pewności pisemnej pamiątki po sołdacie zabrałem łuchę do domu i otworzyłem. I nic zakorkował pustą. Ja zdziwiłem się jak nigdy a sołdat bawił się w zaświatach po pachy że mu kawał wyszedł po 90 latach.....
Napisano
Tam były walki podczas pierwszej wojny. Dokładnie pod piatą linia wysokiego napiecia były pozycje ( okopy ) wojsk autryiackich. Na wysokości wypożyczali sprzętu na Wawrzkowiźnie były okopy rosyjskie. Wszystko po lewej stronie Widawki. Ciekawe miejsce znalazłes z tymi guzikami. Ten rejon mam schodzony jak mało który i rzadnego guzika nie trafiłem.

Pzdr AK77
Napisano

Oto jeden z nich,tam jest droga między dwoma liniami okopów,przeplatają się mauzerki lata 30te z mosinkami pierwszo wojennymi(zdjęcie jedno bo było akurat w kompie)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie