piterb1 Napisano 29 Sierpień 2003 Autor Napisano 29 Sierpień 2003 wczoraj wykopalem m.in. odznake za rany .jest cala miedziana nie wytloczek tyko odlew, pokryta ciemna patyna a z wierzchu zieloną. w zwiazku z tym mam pytanie czy jest to złota odznka czy moze czarna ktora straciła farbe.(nigdzie co prawda nie widzialem czarnych miedzianych odznak)od złtych z kolei rozni sie odcieniem jest to kolor miedzi a nie stopu o złotym kolorze.pozdrawiam
piterb1 Napisano 29 Sierpień 2003 Autor Napisano 29 Sierpień 2003 tyl ma taki , jak ta oznak , ten sam model zapiecia , nie ma sygnatur- ale kolor od tego złotego sie mocno rózni- moja w odroznioeniu od tej jest koloru czerwonawo złotego - kolor miedzi.pozdr
marwro Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 Myślę że Twoja odzanka może być złota. Czarna na pewno nie bo to były tylko wytłoczki". Odzanki za rany srebrna i złota były robione z mosiądzu i pokrywane galwanicznie, odpowiedznio na srebrny i złoty kolor. Ewentualnie Twoja może być srebrna która utraciła całkowicie srebrne pokrycie galwaniczne ale myślę że jednak jakieś minimalne chociaż fragmenty zachowałby się, to była dość solidna robota. Odzanki złote wykonywano również techniką polerowania mosiądzu (bez pokrycia galwanicznego, więc wtedy nie znajdziesz na niej żadnych pozostałości po takim działaniu), cechą charakterystyczną tego rodzaju wykonania odznaki złotej jest dość mocne wytarcie niektórych szczegółów.Zapinki były w odznakach srebrnych i złotych wykonywany były w ten sam sposób. Zdarzały sie również egzemplaże niesygnowane.Jesli możesz zamieść fotkę swojego jajka"marwro
piterb1 Napisano 1 Wrzesień 2003 Autor Napisano 1 Wrzesień 2003 dzięki za wyczerpujacą odpowiedż. foto wkrótce załacze.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.