Skocz do zawartości

Kto doradzi początkującemu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Po kilku latach ciężekiej pracy i stresów postanowiłem trochę odpuścić i zrobić coś dla siebie.
Od dawna planowałem zakup wykrywacza i wyjście w teren.
Mieszkam na Dolnym Śląsku i ciekawostek mamy tu sporo....
Zanim wyjdę w pole" wertuję dokumentację o naszym terenie.
Po kilku dniach myszkowania namierzyłem stary trakt po którym przez 150 lat w 17/18w. protestenci kilka kilometrów
dreptali do kościoła. Nie wierzę aby czegoś nie zgubili....Obecnie to polna droga. Proszę bardziej doświadczonych kolegów o radę jak szukać, czy na głównej drodze, czy na poboczu, jak głęboko mogą zalegać fanty" i czy Garett ACE 250 dla początkującego moneciarza to dobry wybór? Będę wdzięczny za każdą uwagę! Pozdrawiam!
Napisano
byl podobny watek uzyj wyszukiwarki,z wlasnych doswiadczen na samych drogach zawiele nie znajduje,raczej na polach ornych lub na poboczu.
Napisano
jezeli chodzi o droge to rozwarzania nad tym gdzie szukac zaczalbym od zbadania materialu z jakiego obecnie jest uformowana jesli mamy do czynienia z utwardzeniem jej kamieniami to oczywiscie szkoda czasu na nypanie po jej centralnej czesci jesli jes to natomiast polna droga niczym nieutwardzona z charakterystycznym grzbietem po srodku polecalbym jednak dokladne jej zbadanie z dwoch prostych powodow:
1-niejednokrotnie znalazlem monety polozone centralnie na drodze(a jestem poczatkujacym)
2-nalerzy przyjac poprawke chociazby na to ze obecna droga moze byc przesunieta w stosuku do pierwotnej i obecny srodek mogl byc jej poboczem z przed 100lat
oczywiscie nie zapomnij o przydroznych drzewach dajacych schronienie przed sloncem i deszczem podoroznym-miejsca te to istna kopalnia.. pzdr
Napisano
a co do wykrywacza to ace 250 to swietny i niezawodny sprzet jak najbardziej wart polecenia..a co do glebokosci to roznie czasem zaraz pod powierzchnia a czasem 20cm glebiej..oczywiscie jesli chodzi ci o monetki:) pozdrawiam i zycze sukcesów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie