banan20 Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Napisano 6 Lipiec 2006 Czy ma ktos instrukcje jak zrobić prosty zestaw do elektorlizy, kumam mniej wiecej na jakiej zasadzie przebiega ale chcialbym dostać instruktarzu na temat skonstruowania zestawu do eletorlizy. I nastepne pytanie jakie monety sie dobrze czysci za pomocą elektorlizy ???
Cyrograf15 Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 Jak idzie o samą elektrolizę to zpraszam do wyszukiwarki. Odnośnie elektrolizy monet to raczej brak doświadczeń. Jak się pobawisz to opisz jak jest z monetami.Wojtek
TIX Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 najłatwiejszy zestaw to zasilacz od komputera - najlepiej w standardzie AT ale ATX też moze być tylko trzeba odpowiednie styki w złączu szerokim zewrzeć. Z AT nie ma tego problemu bo załączenie odbywa się na szynie 230V :)
Puzel Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 Jeżeli chodzi o ATX to trzeba złączyć zazwyczaj kabelek zielony z masą (czarny)
KURT2005 Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Witam jak testowałem sposob z zasilaczem to mi instalacja sie potopiła a woda w misce sie gotowala a wiec jak ktos niema smykalki do elektryki to niepolecam.do mniejszych detali stosuje ładowarke od telefonu(NOKIA),pozatym jest wystarczajaca czysciłem w taki sposób parabelke i wyszło niezle.A co do monet to miedzianych niepolecam tak czyscic poniszczyłem w ten sposób patyne i wygladaja jak by grzał je nad palnikiem(stosowałem roztwór soli).Sreberka guziki itp tak ale trzeba stale kontrolowac.
acer Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Ładowarka od Nokii ???Możesz coś więcej na temat tej metody ???Co do czego ???Woda się w misce zagotowała :))Też jestem zdania że z czyszczeniem drobnicy nie można przesadzać - nie potrzeba reakcji nuklearnej :))
Cyrograf15 Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Ładowarka do telefonu to przegięcie (około 700 mA). Do stalowej drobnicy polecam autolizę. Tak czy inaczej nie sól tylko zasade sodową 10-15%, nic się nie gotuje a bombelki mają iść.Wojtek
Jacek P Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Ano właśnie - co robić by zasilacz się nie przegrzewał? Kiedyś robiłem elektrolize i mój prostownik też się stopił, całe szczeście że wysadziło tylko korek w domu.Od czego to zależy że zasilacz się tak rozgrzewa?Lepszy byłby prąd 6A czy 12?
Cyrograf15 Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 12A to spory prąd do szpeja wielkości co najmniej karabinu. Włącz w szereg żerówkę 21W (kierunkowskaz), prostownik przestanie się tak grzać a i będzie dodatkowa kontrolka" przepływu prądu.Wojtek
Tuszek Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 No właśnie, ja dzisiaj podłączyłem Radziecką myśl techniczną o mocy 10A i strasznie mi się grzeje ten prostownik. Powiadasz żarówka załatwi sprawe? a czy nie osłabi to szybkości elektrolizy?
Cyrograf15 Napisano 10 Lipiec 2006 Napisano 10 Lipiec 2006 Po pierwsze to ma być 10-15% jak ten warunek jest spełniony i prostownik się grzeje to dopiero żarówke montuj.Wojtek
KURT2005 Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 Witam kolego ACER ładowarka od NOKI do czyszczenia drobnicy a i parabelke wyczysciłem w ten sposób(3 dni po jakies 7 godzin )A woda mi sie w misce zagotowała jak zamiast ładowarki urzyłem zasilacza od komputera (popieprzyłem cos z kablami)dobrze za mnie niepodkusiło tam reke wkładac.A .ładowareczka dobry sposób bo i tania 1,85 na Allegro kosztuje.W srodku wtyku jest + na zewnatrz - dwa kabelki krokodylki zrobione ze spinaczy biurowych.I reszta jak w kazdej elektrolizie pod prad i do fanta i czekamy:)
acer Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 tak myślałem. Dobre małe krokodylki można zrobić ze starych metalowych żabek do karniszy które łapały firanki.Racja lepsza ładowarka, prostownika w razie czego szkoda.
KURT2005 Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 To jest chyba najprostszy sposób i najtańszy a niecodziennie wykopuje sie wieksze fanty do których stosowniejszy by był prostownik
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.