banan20 Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2006 Czy ma ktos instrukcje jak zrobić prosty zestaw do elektorlizy, kumam mniej wiecej na jakiej zasadzie przebiega ale chcialbym dostać instruktarzu na temat skonstruowania zestawu do eletorlizy. I nastepne pytanie jakie monety sie dobrze czysci za pomocą elektorlizy ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 6 Lipiec 2006 Share Napisano 6 Lipiec 2006 Jak idzie o samą elektrolizę to zpraszam do wyszukiwarki. Odnośnie elektrolizy monet to raczej brak doświadczeń. Jak się pobawisz to opisz jak jest z monetami.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 6 Lipiec 2006 Share Napisano 6 Lipiec 2006 najłatwiejszy zestaw to zasilacz od komputera - najlepiej w standardzie AT ale ATX też moze być tylko trzeba odpowiednie styki w złączu szerokim zewrzeć. Z AT nie ma tego problemu bo załączenie odbywa się na szynie 230V :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 6 Lipiec 2006 Share Napisano 6 Lipiec 2006 Jeżeli chodzi o ATX to trzeba złączyć zazwyczaj kabelek zielony z masą (czarny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KURT2005 Napisano 9 Lipiec 2006 Share Napisano 9 Lipiec 2006 Witam jak testowałem sposob z zasilaczem to mi instalacja sie potopiła a woda w misce sie gotowala a wiec jak ktos niema smykalki do elektryki to niepolecam.do mniejszych detali stosuje ładowarke od telefonu(NOKIA),pozatym jest wystarczajaca czysciłem w taki sposób parabelke i wyszło niezle.A co do monet to miedzianych niepolecam tak czyscic poniszczyłem w ten sposób patyne i wygladaja jak by grzał je nad palnikiem(stosowałem roztwór soli).Sreberka guziki itp tak ale trzeba stale kontrolowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 9 Lipiec 2006 Share Napisano 9 Lipiec 2006 Ładowarka od Nokii ???Możesz coś więcej na temat tej metody ???Co do czego ???Woda się w misce zagotowała :))Też jestem zdania że z czyszczeniem drobnicy nie można przesadzać - nie potrzeba reakcji nuklearnej :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Lipiec 2006 Share Napisano 9 Lipiec 2006 Ładowarka do telefonu to przegięcie (około 700 mA). Do stalowej drobnicy polecam autolizę. Tak czy inaczej nie sól tylko zasade sodową 10-15%, nic się nie gotuje a bombelki mają iść.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek P Napisano 9 Lipiec 2006 Share Napisano 9 Lipiec 2006 Ano właśnie - co robić by zasilacz się nie przegrzewał? Kiedyś robiłem elektrolize i mój prostownik też się stopił, całe szczeście że wysadziło tylko korek w domu.Od czego to zależy że zasilacz się tak rozgrzewa?Lepszy byłby prąd 6A czy 12? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Lipiec 2006 Share Napisano 9 Lipiec 2006 12A to spory prąd do szpeja wielkości co najmniej karabinu. Włącz w szereg żerówkę 21W (kierunkowskaz), prostownik przestanie się tak grzać a i będzie dodatkowa kontrolka" przepływu prądu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuszek Napisano 9 Lipiec 2006 Share Napisano 9 Lipiec 2006 No właśnie, ja dzisiaj podłączyłem Radziecką myśl techniczną o mocy 10A i strasznie mi się grzeje ten prostownik. Powiadasz żarówka załatwi sprawe? a czy nie osłabi to szybkości elektrolizy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 9 Lipiec 2006 Share Napisano 9 Lipiec 2006 mniej soli i nie bedzie problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Po pierwsze to ma być 10-15% jak ten warunek jest spełniony i prostownik się grzeje to dopiero żarówke montuj.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KURT2005 Napisano 11 Lipiec 2006 Share Napisano 11 Lipiec 2006 Witam kolego ACER ładowarka od NOKI do czyszczenia drobnicy a i parabelke wyczysciłem w ten sposób(3 dni po jakies 7 godzin )A woda mi sie w misce zagotowała jak zamiast ładowarki urzyłem zasilacza od komputera (popieprzyłem cos z kablami)dobrze za mnie niepodkusiło tam reke wkładac.A .ładowareczka dobry sposób bo i tania 1,85 na Allegro kosztuje.W srodku wtyku jest + na zewnatrz - dwa kabelki krokodylki zrobione ze spinaczy biurowych.I reszta jak w kazdej elektrolizie pod prad i do fanta i czekamy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Lipiec 2006 Share Napisano 11 Lipiec 2006 tak myślałem. Dobre małe krokodylki można zrobić ze starych metalowych żabek do karniszy które łapały firanki.Racja lepsza ładowarka, prostownika w razie czego szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KURT2005 Napisano 11 Lipiec 2006 Share Napisano 11 Lipiec 2006 To jest chyba najprostszy sposób i najtańszy a niecodziennie wykopuje sie wieksze fanty do których stosowniejszy by był prostownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.