jciolek Napisano 3 Lipiec 2006 Autor Napisano 3 Lipiec 2006 Witam!Zwracam się do Szanownego Grona z taką oto prośbą: w jaki sposób można odnaleźć żyjących potomków niemieckiego oficera? Chciałbym przeprowadzić coś w rodzaju wywiadu i nie mam zielonego pojęcia, gdzie zacząć poszukiwania krewnych... Przeglądałem Forum Odkrywcy to x strony wstecz i nie znalazłem odpowiedniego wątku. Jeżeli coś przeoczyłem to najmocniej przepraszam.pozdawiamKuba Ciołek
ms Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 Może najprościej zwrócić się do Niemieckiego Czerwonego Krzyza? Polskiego odpowiednika (PCK) i konkretnie w nim - Biura Informacji i Poszukiwań.Myslę ze w razie problemów językowych bądź innych PCK również będzie pomocny.
Leuthen Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 Jeśli rodzina tego oficera żyła na tzw. erenach przesiedleńczych" (czyli tych utraconych przez Niemcy pod II wojnie światowej), to można się z tym zwrócić do Kirchlicher Suchdienst (http://www.kirchlicher-suchdienst.de/pl/ ). PozdrawiamLeuthen
jciolek Napisano 4 Lipiec 2006 Autor Napisano 4 Lipiec 2006 Bardzo dziękuję za informacje. Jeżeli coś z tego wyjdzie , to na pewno pochwalę się n a forum. Pozdrawiam,
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.