kokesh Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Napisano 29 Czerwiec 2006 Co przedstawia ten medalik ,ciekaw jestem waszych opinii.
kokesh Napisano 30 Czerwiec 2006 Autor Napisano 30 Czerwiec 2006 Czy to są motywy religijne ,komuś się z czmś kojarzą ???
Schmeisser92 Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 Pewnie to jakiś unikat. Są może na nim jakieś napisy??Pozdrawiam Schmeisser92
janushew Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 Kokesh! na pierwszej fotce coś jak św Sebastian ( czy to mogą być strzały?)pozdr j
grzeh345 Napisano 19 Styczeń 2007 Napisano 19 Styczeń 2007 to dopiero 3 przypadki znaleziska takiego medaliku wiec nie wiem czy takie wielkie ilosci ich byly.Ciekawi mnie tylko datowanie.ciekawi mnie okolo ktorego rocznika moze oscylowac data wyrobu.
grzeh345 Napisano 19 Styczeń 2007 Napisano 19 Styczeń 2007 a jakie miejsce znaleziska?Jakies pole czy cos?Jak zidentyfikowac material i jak dobrze wydatowac?
grzeh345 Napisano 19 Styczeń 2007 Napisano 19 Styczeń 2007 aha mam identyczny chcialem powiedziec siedzial z monetami 1797-1850 roczniki.
Uve Napisano 2 Lipiec 2006 Napisano 2 Lipiec 2006 Witam, Myślę że na medaliku na 1 zdjęciu widnieje wizerunekMatki Boskiej Bolesnej. Zacytuje dla przykładu, jak przedstawiona jest Matka Boska Bolesna na obraziew kościele klasztornym sióstr benedyktynek w Staniątkachkoło Krakowa:W Kościele klasztornym w bocznej kaplicy od przeszło siedmiu wieków patrzy zapłakanymi oczami na przychodzących do Niej Matka Boska Bolesna. Przedstawiona jest Ona w postaci stojącej z załamanymi rękoma, przebita siedmiu mieczami, przypominającymi Jej boleści, z twarzą zalaną łzami." Na medaliku widać właśnie siedem mieczy przebijającychserce Matki Bożej. Na drugiej stronie medalika widać osiołka, więc myślę żejedzie na nim Jezus... mógłby to być Jezus wjeżdzający na osiołku do Jerozolimy (to wydarzenie wspominane jest w Kościele w czasie niedzieli palmowej), wtedy postać obok to może po prostu ktoś, kto mu uslugwiał prowadząc osiołka (może któryś z apostołów). Ale może być to też Pan Jezus jako dziecko, a osiołka prowadziłby wtedy Święty Józef a obie strony medalikaprzedstawiałyby razem Świętą Rodzinę. Pozdrawiam /Uve/
Uve Napisano 2 Lipiec 2006 Napisano 2 Lipiec 2006 Zapomniałem dodać, że cytat z poprzedniego postu pochodzi z tej strony:http://www.benedyktynki.com.pl/his.html
odkrywca72 Napisano 6 Wrzesień 2011 Napisano 6 Wrzesień 2011 witam.odświerze i podepne się do tego tematu.ponieważ niema sensu otwierać nowego.ostatnio i ja znalazłem taki medalik.może z biegiem lat ktoś zdobył wiekszą wiedze i dopowie jeszcze coś na jego temat.dziękuje.mam nadzieje że to nie jest jakieś wykroczenie forumowe podpinać się pod kogoś.a jak jest to z góry sorry.pozdro
kokesh Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Napisano 29 Czerwiec 2006 Co przedstawia ten medalik ,ciekaw jestem waszych opinii.
kokesh Napisano 2 Lipiec 2006 Autor Napisano 2 Lipiec 2006 Kto to był ten ŚW Sebastian ? A napisów żadnych .Bardziej mi to wygłąda na miecze niż strzały ,tylko nie wiem czy symbolizują że właścićel nimi świetnie władał lub może dostał tyle sztuk w plecy ,tu przydało by się coś o tym świętym , może to jakiś męczennik był. Pozdro...
kokesh Napisano 19 Styczeń 2007 Autor Napisano 19 Styczeń 2007 Znaleziony pod Warszawą ,kolega znalazł podobny koło Rawy Maz.Myślę że były one bite w dużych ilościach z okazji pielgrzymek lub odpustów.Pozdro...
Pytanie
kokesh
Co przedstawia ten medalik ,ciekaw jestem waszych opinii.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.