Skocz do zawartości

schron w Katowicach

klod31

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam namiary i wiem gdzie został odsłonięty schron w Katowicach, jest on dość mały, byłem tam kiedyś za bajtla i niewiele pamiętam, potem przyjechały koparki i go zasypały ale ziemia się osuneła lub bezdomni odkopali wejście nr2. Ciekawe co z niego zostało w środku, postaram się puścić parę fotek jak tam dotre. Może ma ktoś jakieś informacje na temat tego schronu co tam było itd.
Napisano
Czołem

Klod31:

Zapodaj więcej szczegółów jeżeli możesz, jakieś fotki i lokalizacja ? Chętnie wybrałbym się tam zobaczyć ten schron.
Możemy wyskoczyć razem. Daj znać !

Pozdrawiam
d007
Napisano
Takze bym sie wybral z Wami bo jestem ze Slaska a dok. Myslowice:) i ineteruje mnie temat fortyfikacji:) mam bezposrednie polaczenie autobusowe z Dworcem w Kato, daleko jest ten schron od dworca??
pzdr.
Dawid
Napisano
Schron znajduje się na ośiedlu Paderewskiego, przy pogotowiu ratunkowym, jest on dość mały, jeśli panmięć mnie nie myli ma on jakieś max 30m korytarzy, ale chętnie się tam wybiore, może spikniemy się w poniedziałek 10.07. Bo teraz przygotowywujemy się na wyprawe do Złotego Stoku do innych niedostępnych sztolni.
Napisano
hej chlopaki, a moze byc jakis troszke inny termin?bo 10, 11 i 12 mam zawalone dni:/ a mze by tak piatek 7.07 ??? i o ktorej byscie sie chcieli spotkac tego 10 bo moze bym sie wyrobil bo do lekarza i tak do Katowic jade ale z laska.
pzdr.
Dawid
Napisano
chłopaki mogę dopiero wieczorem 10 lipca, niestety trzeba charować dla tych tam na górze. 7 wyjeźdzam do Złotego Stoku
Napisano
Qrde wieczorem to troszke nie dobrze, a moze jednak przestawimy to na wtorek 11??:)albo inny dzionek co Wy na to??bo wieczorem bede mial problem z transportem do domu bo samochodu nie posiadam i zostaje mi tylko KZK GOP:(
pzdr.
Dawid
Napisano
Panowie jeżeli to chodzi o to pogotowie koło bibloteki uniwersytetu to ja tam nie daleko pracuję i jak uda mi się skończyć wcześniej to tam skoczę i obadam sprawe aparatu nie posiadam więc coś napisze. Pozdrawiam
Napisano
panowie dzisiaj byłem w Katowicach zobaczyć ten schron jest on na ulicy Powstańców. Na przeciwko Bibloteki Śląskiej to znaczy wejścia głównego przechodzicie na drugą stronę ulicy po prawej stronie macie BRE - bank wchodzicie w takie krzaki i jesteście. Wejście zasypane tak do połowy albo czołgańsko albo łopatka i trochę wysiłku. Ja w środku nie byłem bo nie miałem latarki i ubrania odpowiedniego. Pozdrawiam i czekam na fotki z wnętrza.
Napisano
A to już kojarze. Kurde byłem tam wczoraj w Bibliotece i zapomniałem sobie o tych schronie ;/

Pozdrawiam
d007
Napisano
Zgadzam się, W poniedziałek to nie jest dobry termin, każdy pracuje itp...

Jak tam będę zrobie jakieś fotki i zamieszcze.

Pozdrawiam
d007
  • 4 weeks later...
Napisano

Witam

Wczoraj razem z kolegą spenetrowaliśmy ten schron.
Znajduję się naprzeciwko Bilblioteki Śląskiej, po drugiej stronie ulicy nieopodal Bre Banku. Cały jest obsypany ziemią i z zewnątrz wygląda jak pagórek obrośniety drzewami.
Wg. nas to powojenny schron przeciwlotniczy. Składa się z ciągu korytarzy. Lączna długość korytarzy ok 40 metrów. Posiada 4 wejścia z czego wszystkie są zasypane a tylko jedno lekko odsłonięte (fotka). Mozna się tam wślizgnąć. Jest troche zaśmiecony, głównie przy wejściu. Chomików brak więc można spokojnie zwiedzać ;)
Pod ścianami znajdują się betonowe cokoliki. Wg. nas były do nich przymocowane drewniane ławeczki (kiedyś). Korytarze ciągną się w jednej linii. Co ok 10 metrów jest załamanie korytarza w postaci szykany. W scianach widoczne kanały wentylacyjne. Na końcach schronu dwie małe komory, nie wiadomo do czego służyły. To jedyne po za korytarzami i przedsionkami wejściowymi pomieszczenia. Drzwi brak.
Schron jest wybudowany na poziomie gruntu, nie jest to obiekt podziemny. Jest tylko obsypany ziemią.

To tyle. Reszta na zdjęciach.

Pozdrawiam
d007

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie