Netcom Napisano 23 Sierpień 2003 Autor Napisano 23 Sierpień 2003 Napis na zawieszce to skrót odDomaene Wendisch Plassow", co po polsku znaczyMajątek (ziemski) Płaszewo".Znalazłem ją na rerenie folwarku w okolicy tej miejscowości (przed wojną teren niemiecki).A teraz pytanie:Czy w takie zawieszki zaopatrywano zwierzęta gospodarskie, psy, niewolników ;) czy o co chodzi z tymi zawieszkami?Za ewentualne wyjaśnienia z góry dziękuję.
Raned Napisano 24 Sierpień 2003 Napisano 24 Sierpień 2003 Jest to moneta zastępcza, w użyciu w czasie kryzysu z monetą zdawkową po I wojnie. Najczęściej nie miały dziurki ale mogły mieć nawet dwie, prawdopodobnie po to by można było je nosić na sznurku. Pozdrawiam.
Netcom Napisano 5 Wrzesień 2003 Autor Napisano 5 Wrzesień 2003 Rozmawiałem z numizmatykiem który mi objaśnił że to żeton folwarczny dawany pracownikom najemnym za zebranie np. kosza pomarańczy ;) czy innych płodów rolnych. Później taki robotnik mógł te żetony wymienić u pracodawcy na pieniądze. Albo zgubić :)Żeton jest cynkowy, raczej sprzed I WŚ, potem robili miedziane lub mosiężne.
Netcom Napisano 29 Październik 2003 Autor Napisano 29 Październik 2003 Znowu tam pojechałem.Kolega znalazł kwadratowy (taki jak wyżej)a ja tym razem okrągły, materiał (cynk) i czcionka takie same, tylko tym razem skan w kolorze.
PATRON Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 witam, a dla mnie to to jest krowi placek, czyli taka metka jaką się przyczepiało zwierzętom ; gdyby się jakieś zgubiło to wiadomo że to Pański prosiak lub inny stwór i należy oddać , a jak się go zje to powieszą jako złodzieja Pańskich dóbr......jak na żeton folwarczny to to coś jest troszkę za bardzo dziurawe......Pragnę zauważyć iż żetony majątkowe czyli pieniądze dominialne wyglądały bardziej okazale , a co biedniejsze majątki ( lub w dobie większej biedy ) produkowały bilety zdawkowe w formie banknocików ......I tak jak Patrzę na te znaczki znajdowane przez was to bardziej mi to na przywieszki pasuje niż na żetony majątkowe....PZDR PATRON
Netcom Napisano 29 Październik 2003 Autor Napisano 29 Październik 2003 Takąż właśnie teorię wysnułem w pierwszym poście.Ale: Lepsze żetony były bite przez mennicę- ten mógł być produkcją własną (widziałem podobne na allegro i kiermaszu).Po co dwa rodzaje zawieszek- jedne dla krów a drugie dla świń? Chłop mógł chyba odróżnić świnię od krowy bez patrzenia na zawieszki? Na żetonach często są nominały, te róznią się kształtem, może za różne rodzaje prac?Spytałbym się autochtonów, ale uciekli przed frontem radzieckim...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.