Merdoc Napisano 28 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2006 a co sądzicie o sposobie z octem. dotej pory wszystkie znaleziska zanurzałem w occie z solą kucheną na pare dni potem pod kran i oczyszczałem szczotką drucianą ładnie oczysza znaleziska potem jeszcze szybka konserwacjan wd-40 i na półke co sądzicie o tym sposobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedro Napisano 28 Czerwiec 2006 Share Napisano 28 Czerwiec 2006 no to cie rozczaruje do kwasu solnego nie mozna wrzucac wszystkiego ogranicz sie do fantów ze stopów miedzi i niektórych rzeczy zelaznych choc zelazo po potraktowaniu kwasem szybko łapie korozje i muszisz wiedziec jakie stezenie ma kwas bo łatwo mozna zniszyc znalezisko.i pamietaj chemiku młody zawsze wlewaj kwas do wody :)a jezeli metoda ocet + sól skutkuje to ja stosuj sobie a kwasem solnym sie nie baw pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 28 Czerwiec 2006 Share Napisano 28 Czerwiec 2006 Czasami używam kwasu solnego.Pokryte części niezbyt mocno powierzchownym nalotem korozji /nie bąble ale nalot/ na 2-3 minuty max. w nie rozcieńczonymkwasie i pomaga. Potem szybkie obmycie z resztek kwasu,tarcza polerska, pasta jubilerska i błysk zamiast rdzy.Tak właśnie doczyściłem głowicę mojego bagnetu wz. 22.Do octu się zniechęciłem zupełnie.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 28 Czerwiec 2006 Share Napisano 28 Czerwiec 2006 Bez specjalnej szkody można czyścić kwasem jedynie znaleziska wykonane z CZYSTEGO ZŁOTA. Innym znaleziskom trawienie szkodzi!!!Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.