Gość Napisano 22 Sierpień 2003 Share Napisano 22 Sierpień 2003 Mam takie pytanie do Was ! Ostatnio wpadł mi w ręce wykopek niemieckiego hełmu wz. 42 z nitami. Chcę go porządnie zrekonstruować ale najpierw należy pzbyć się grubej rdzy. Czy lepiej hełm zalać octem 10 % czy kretem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 22 Sierpień 2003 Share Napisano 22 Sierpień 2003 ani ocet ani kret. helmy pieknie sie czysci druciana szczotka na wiertarce, no chyba ze na twoim jest farba i kalkomanieale polecam szczotka na wiertarce, potem szpachla samochodowa i papier scierny drobno ziarnisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Sierpień 2003 Share Napisano 22 Sierpień 2003 Nie ma na tym hełmie żadnej pozstałości po farbie, rdza jest bardzo gruba i ręczne czyszczenie papierem ściernym czy szczotką na wiertarce jest bardzo trudne rdza jest twarda jak kamień mimo że ją odbijałem. Rzeczywiśce wiele hełmów czyściłem szczotką drucianą na wiertarce i dawało całkiem fajny efekt dlatego sądzę że czymś go zaleję ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 22 Sierpień 2003 Share Napisano 22 Sierpień 2003 jak masz zamiar zalweac to tylko i wylacznie kretocet niszczy strukture metalu nie tylko wewnatrz ale i na zewnatrzkoszmarna roznica jest w czyszczeniu octem a NaOHoczywiscie NaOH wygrywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Wrzesień 2003 Share Napisano 12 Wrzesień 2003 Moim zdaniem tylko elektroliza. Rozpusci" rdze i zostanie sam metal... Reszta to tylko doszlifowanie szczotka i mozna szpachlowac (jezeli sie chce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Wrzesień 2003 Share Napisano 14 Wrzesień 2003 Dzięki Panowie za rady, spróbowałej jednak z dwoma hełmami --- kretem i octem w sumie rdza zeszła bardzo dobrze po wypłukaniu ich w wodzie i powierzchownej konserwacji będę je szpachlował ponieważ wyskoczyło trochę niewielkich dziur. Kurczę znowu bedzie trochę tarcia, znacie ten ból nie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.