Skocz do zawartości

hełm niemiecki wz. 42

Gość ARES

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam takie pytanie do Was ! Ostatnio wpadł mi w ręce wykopek niemieckiego hełmu wz. 42 z nitami. Chcę go porządnie zrekonstruować ale najpierw należy pzbyć się grubej rdzy. Czy lepiej hełm zalać octem 10 % czy kretem ?
Napisano
ani ocet ani kret. helmy pieknie sie czysci druciana szczotka na wiertarce, no chyba ze na twoim jest farba i kalkomanie
ale polecam szczotka na wiertarce, potem szpachla samochodowa i papier scierny drobno ziarnisty.
Napisano
Nie ma na tym hełmie żadnej pozstałości po farbie, rdza jest bardzo gruba i ręczne czyszczenie papierem ściernym czy szczotką na wiertarce jest bardzo trudne rdza jest twarda jak kamień mimo że ją odbijałem. Rzeczywiśce wiele hełmów czyściłem szczotką drucianą na wiertarce i dawało całkiem fajny efekt dlatego sądzę że czymś go zaleję !
Napisano
jak masz zamiar zalweac to tylko i wylacznie kret
ocet niszczy strukture metalu nie tylko wewnatrz ale i na zewnatrz
koszmarna roznica jest w czyszczeniu octem a NaOH
oczywiscie NaOH wygrywa
  • 3 weeks later...
Napisano
Moim zdaniem tylko elektroliza. Rozpusci" rdze i zostanie sam metal... Reszta to tylko doszlifowanie szczotka i mozna szpachlowac (jezeli sie chce)
Napisano
Dzięki Panowie za rady, spróbowałej jednak z dwoma hełmami --- kretem i octem w sumie rdza zeszła bardzo dobrze po wypłukaniu ich w wodzie i powierzchownej konserwacji będę je szpachlował ponieważ wyskoczyło trochę niewielkich dziur. Kurczę znowu bedzie trochę tarcia, znacie ten ból nie ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie