AK77 Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Leszek przenosze nasza dyskusje do działu Towarzyskie". Aby nie zasmiwecac forum identyfikacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Znam okolice kopalni , ale z I wś to nic tam nie trafiłem. W okolicy tej kopalni przechodziła główna linia obronna we wrześniu 39 roku to trafiało sie tam swego czasu sporo polskich łusek do mausera. Na terenie samej kopalni podobno saperzy znależli troche austryjackich łusek z I wś i jakąś amunicje artyleryjską. Ale jaką niestety nie dowiedziałem się jaką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek69 Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Miałem zaproponować to samo.Jeżeli mowa o tej samej kopalni(droga Kurnos-Słupia)to rozmawiałem z gościem od koparki,opowiadał mi że wykopał całą skrzynie amunicji 40coś mm nie naruszona,ponoć polska,niestety tam zdjeli kilka metrów ziemi.Kolega znalazł łuskę altyleryjską bliżej Wyru postaram się jutro dać foto,blisko wsi Pólko tam właśnie stała bateria,podobno ruska w 45tym.Pozdawiam LP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Z ta polska amunicja , to obstawiałem 37 mm ppanc. Ewentualnie 75 mm do armat pułkowych wz.02/26. W 39 mielismy jeszcze amunicje 40 mm, ale do armat przeciwlotniczych. A 30 DP nie miała takich armat więc ta amunicja odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Tu masz zdjecia polskiej amunicji. Od dołu 75 mm, 40 mm Bofors plot, 2 nastepne to 37 mm Bofors ppanc i ten mały to 20 mm niemiecki. Może ten operator koparki coś rozpozna z tego zdjęcia ?Pzdr AK77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Wiesz może coś o wzięciu do niewoli, w styczniu 45 roku, ok. 1000 niemców przez rosjan ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Było to gdzies w rejonie Słupi. Wypytywałem ludzi , ale nikt nic nie wie. Może to bujda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek69 Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Była prowadzona kolumna jeńców drogą N.Świat-Słupia,nawet jeden z nich spoczywa przy niej(ok kilometr przed Kurnosem jest mogiła bez tabliczki}gdzi byli grupowani zapytam Seniorów ,dam cynk.poz.PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek69 Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Pomiędzy Wyrem a Wawrzkowizną(połączenie rzeki Widawki i Rakówki) była potyczka ,ale tam wszystkich ubili,ludzi z Kurnosa zakopali ich w okopach,mróz i śnieg duży był(ok.40tu i do dzisiaj tam są) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Czyli jednak miałem dobre informacje. O Wawrzkowiźnie także słyszałem , ale myślałem że ludzie mylą miejsce ( Słupie z Wawrzkowizną ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek69 Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Czeski błąd -ludzie z Kurnosa ich zakopali-niektórych znajdowano w lesie zamarzniętych już po bitwie,więc sa zakopani w kilku miejscach.Szukałem nieśmiertelników ale hieną cmentarną nie jestem.PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Jasne rozumiem. Śladów po tej bitwie to prawie nie ma. Chodziłem wiele razy w tej okolicy , ale nawet łusek niemieckich czy rosyjskich nie znalazłem. Znajomy jedynie na Wyrze znalazł połówke niesmiertelnika i nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek69 Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Przedewszystkim teren uległ wielkim zmianą ;linie energetyczne,koryta rzek itd.ślady są;odłamki,łuski no i40tu rozbójników"zakopanych.Będąc dzieckiem bawiłem się tam niemieckimi hełmami mając pełne kieszenie łusek.poz.PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 5 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2006 Leszek na meila przesłałem Ci informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek69 Napisano 5 Sierpień 2006 Share Napisano 5 Sierpień 2006 Już ,a raczej dopiero wruciłem,jak możesz to podaj tel.na pryw.bo zawieruszyłem ,ja się dostosuje bo mam wszędzie blisko,idę pieszo i nic mnie nie ogranicza.Co by było łatwiej proponuje 14-15ta w okolicy przejazdu kolejowego, pokażę gdzie te guziki.Czym przyjedziesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 5 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2006 601 277 108, samochód zielony i długi VW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek69 Napisano 6 Sierpień 2006 Share Napisano 6 Sierpień 2006 Jak będzie lało to przyjadę autem(a narazie leje)ciekawe bo moje też jest zielone i długie-citroen.Będę o 15tej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 6 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2006 Ok. o 15 na ławkach przy torach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek69 Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Pewnie większość zainteresowanych tym tematem nie wie że Wyr swego czasu tętnił życiem.PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek69 Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Zanim rozdzielono Rakówkę i Widawkę- Wyr wyglądał zupełnie inaczej.pozdrawiam.PL.Ps.AK77 czekam na kontakt w sprawie pocisku(identyfikacje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.