Pawełło Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Napisano 22 Czerwiec 2006 Witam,pytanie do znawców barwy PSZ.Po bitwie o Narwik, król Norwegii Haakon VII nadał żołnierzom Samodzielnej Brygady Strzelców Podhalańskich jako pamiątkę i dowód uznania sznur noszony pod lewym naramiennikiem.(Być może, że otrzymali go żołnierze wszystkich alianckich formacji walczących pod Narwikiem - tego nie wiem.)Czy ktoś z was dysponuje bliższymi danymi na temat tego wyróżnienia?Chodzi mi o kolor, materiał, o ile możliwe zdjęcia, oraz czy były one noszone przez żołnierzy w formacjach, które powstały po rozwiązaniu SBSP - tj. 1. DPanc. i 1.SBS.Pozdrawiam,Paweł
kuna Napisano 22 Czerwiec 2006 Napisano 22 Czerwiec 2006 podaj maila to przesle ci artykul na temat ww. sznurpozdrawiamkuna
KRUSZYNA Napisano 22 Czerwiec 2006 Napisano 22 Czerwiec 2006 Wyczerpujące odpowiedzi(łącznie ze zdjęciami)znajdziesz w legendarnej już Archeologi Wojskowej"nr.5/2 1994 w artykule Norweski sznur naramienny" B.Bratbak.pozdrawiamkruszynaPs.Czasami można kupić ją na Alledrogo lub antykwariatach.
kuna Napisano 22 Czerwiec 2006 Napisano 22 Czerwiec 2006 właśnie ten artykuł mam na myśli a że posiadam skany więc mogę służyć pomocą:)
marcopolis Napisano 22 Czerwiec 2006 Napisano 22 Czerwiec 2006 Poprawna nazwa norweskiego miasta jest NARVIK
Pawełło Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Napisano 22 Czerwiec 2006 I Tróman jeszcze.:)No dobra, ale może ktoś jeszcze wie coś o tym sznurze?Może jest w jakimś muzeum?P.
Bocian Napisano 22 Czerwiec 2006 Napisano 22 Czerwiec 2006 Co pisałem o śmieceniu zbędnymi postami na forum?Zapraszam do Towarzyskiego ale nie tu.
a.korbaczewski Napisano 22 Czerwiec 2006 Napisano 22 Czerwiec 2006 A był ktos w Narviku? Co tam się ogląda?
Pawełło Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Napisano 22 Czerwiec 2006 Jeszcze przypomnę pytanie - czy w Brygadzie Spadochronowej i 1.DPanc. noszono to wyróznienie?P.
krasnoludek Napisano 22 Czerwiec 2006 Napisano 22 Czerwiec 2006 Mam tarczkę z tego sznura. Jak dam radę zrobię zdjęcie i zapodam. Z tego co wiem to w 1 DPanc noszono ten sznur. Co do naszych spadochroniarzy, niestety nie wiem.
a.korbaczewski Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 Narvikiem sie interesuję bo w przyszłym tygodniu jade tam. W sieci znalazłem taki opis wycieczki po skandynawii, szczególnie koniec jest ciekawy, co widać na foto.http://www.arcticwar.com/report_calotte.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.