Skocz do zawartości

Narwik - sznur pamiątkowy.

Pawełło

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
pytanie do znawców barwy PSZ.

Po bitwie o Narwik, król Norwegii Haakon VII nadał żołnierzom Samodzielnej Brygady Strzelców Podhalańskich jako pamiątkę i dowód uznania sznur noszony pod lewym naramiennikiem.
(Być może, że otrzymali go żołnierze wszystkich alianckich formacji walczących pod Narwikiem - tego nie wiem.)

Czy ktoś z was dysponuje bliższymi danymi na temat tego wyróżnienia?
Chodzi mi o kolor, materiał, o ile możliwe zdjęcia, oraz czy były one noszone przez żołnierzy w formacjach, które powstały po rozwiązaniu SBSP - tj. 1. DPanc. i 1.SBS.

Pozdrawiam,
Paweł
Napisano
Wyczerpujące odpowiedzi(łącznie ze zdjęciami)znajdziesz w legendarnej już Archeologi Wojskowej"nr.5/2 1994 w artykule Norweski sznur naramienny" B.Bratbak.
pozdrawiam
kruszyna
Ps.Czasami można kupić ją na Alledrogo lub antykwariatach.
Napisano
Mam tarczkę z tego sznura. Jak dam radę zrobię zdjęcie i zapodam. Z tego co wiem to w 1 DPanc noszono ten sznur. Co do naszych spadochroniarzy, niestety nie wiem.
Napisano
Narvikiem sie interesuję bo w przyszłym tygodniu jade tam. W sieci znalazłem taki opis wycieczki po skandynawii, szczególnie koniec jest ciekawy, co widać na foto.

http://www.arcticwar.com/report_calotte.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie