a.korbaczewski Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 po prawej dunkierka. prawy gorny róg, mała bateria na trawniku obok bloków takich jak w PGRhemmes de oye- jeden schron przerobiony na obserwatorium ptakow i bawolow, na plazy podmyte przez wode, wejscia wysoko nad ziemia są w krzakach zaplecze baterii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Bateria TOD, ale na prawo i lewo i z przodu dużo ciekawych budowli o dziwnych kształtach. o strony wschodniej idąc klifem do latarni bateria z mamutem o ktorej pisalem wczesniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 najwy zszy klif, na szczycie małe kazamaty i schrony oraz podstawy radarów ale szukac trzeba Sangatte (w kierunku tunelu pod kanałem) z baterią Lindeman 406mm. Mapki Bulogne ni edodaje, baterie na zachod od portu obok starego fortu. idac klifem od fortu w lewo ciekawe stanowisko przyklejone do skały a z maskowaniem a dalej mamut obok boiska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scapa flow Napisano 23 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2006 a.korbaczewski, wielkie dzieki za mapki.jestem pewien, ze informacje, ktore zamiesciles w tym watku przydadza sie nie tylko mi, ale rowniez innym osobom.swietna robota stary!Odnosnie Guernsey natomiast: nie mialem jeszc czasu, azeby tam wpasc, ale z tego co widzialem w necie i programach telewizyjnych to z pewnoscia jest to miejsce warte odwiedzenia.Czy to wlasnie na Guernsey jest pdziemny szpital udostepniony do zwiedzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 23 Czerwiec 2006 Share Napisano 23 Czerwiec 2006 tak właśnie na Guernsey szpital, centrala dowodzenia. manekiny i eksponaty. rekonstruują francuskie dziala które były w tej baterii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scapa flow Napisano 27 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2006 witam,Tyle planowania i juz po podrozy.Jak dorwe jakis skaner to wrzuce foty do galerii.Odwiedzilem nastepujace miejsca:krzywa wieze" w okolicach Les Dunes D'oye La Coupole - okolice St. Omer - http://www.lacoupole.comLe Blockhause d'Eperlecque - http://www.leblockhaus.com/Mimoyecques - http://www.theotherside.co.uk/tm-heritage/visit/visit-2caps-mimoyec-v3.htmBaterie Todt'aCap Gris-NezCap Blanc NezBoluogne sur mer.Opisal bym te okolice nastepujacy sposób:Jest tam wiecej zelbetu niz trawy!!!!Jeszce raz wielkie dzieki za wasza pomoc (mapki, opisy itp.); okazaly sie one bardzo pomocne.PS.Tylko tak dla sprostowania: krzywa wieza znajdujesie w miejscowosci !!! Les Dunes D'Oye !!!(Szukalem jej z godzinke, bo o 6 rano nie ma zbyt wielu ludzi, azeby zapytac ich o droge!!!)Bylo super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 27 Czerwiec 2006 Share Napisano 27 Czerwiec 2006 A czy coś znalazłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scapa flow Napisano 27 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2006 W jednym z bunkrow w Bolougne (bateria chyba 150 mm???) znajdujaca sie na pn-wsch od portu na wzgorzu obok drogi, ktora ciagnie sie wzdluz wybrzeza (droga Bolougne - Calais)- teren prywatny. w jednym z bunkrow wyskoczylo kilka malenstw (nic ladnego, albo szczegolnego):luski od mauserazdezelowana pucha od gas maskigorna czesc (wieczko) menazki niemieckiej.lepsze to niz nic. Warto wrocic w okolice Pas de Calais, ale na dluzej - np. tydzien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 5 Lipiec 2006 Share Napisano 5 Lipiec 2006 zapodaj jakies foto lepiej. ja mam moje na analogu robione i nie mam jak wskanować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scapa flow Napisano 5 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2006 do a.korbaczewski;ja mam ten sam problem - nie robilem ich cyfrowka, ale jak je bede wywolywal to poprosze, azeby mi je odrazu zeskanowali.wtedy je wrzuce do galerii, albo w ten watek.pozdrscap aflow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Okolice Sangate. Gdzieś w tym miejscu była bateria Lindeman, ale jak wyczytałem już jej nie ma.http://www.uer.ca/locations/show.asp?locid=22365The bunkers couldn't fire all at the same time. The last wave" would damage the houses in Sangatte.During the building of the channel tunnel the 3 bunkers were covered with tons of sand. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOJTARAK Napisano 3 Kwiecień 2013 Share Napisano 3 Kwiecień 2013 Witam, Poszukiwałem ostatnio dokładnych namiarów na pozostałości Baterii Lindemann. Podsyłam więc nakładkę z GE wraz ze współrzędnymi. Zdjęcie lotnicze z 3.11.1943. Jak widać nic nie zachowało się ze stanowisk ogniowych tej baterii. Ciekawa jest natomiast infrastuktura towarzysząca. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOJTARAK Napisano 3 Kwiecień 2013 Share Napisano 3 Kwiecień 2013 A tak wygląda to współcześniepozdrawiamW.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 01:21 27-04-2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.