fanatyk6 Napisano 17 Czerwiec 2006 Autor Napisano 17 Czerwiec 2006 Witam,mam do identyfikacji 3 fanty ostatnio wygrzebane:1. Łódka od ammo do Mausera. Inetresuje mnie to znakowanie -" co ono znaczy? Jaka firma tak sygnowała swoje wyroby? A może to tylko przypadkowe drasniecie a łódka jest niesygnowana?
fanatyk6 Napisano 17 Czerwiec 2006 Autor Napisano 17 Czerwiec 2006 2. Jaka firma tak sygnowała swoje wyroby? Na fote jest widoczne sygnowanie w kształcie cyfry 5 a wokół niej są litery. Niestety nie zdołałem odczytać bić. Dodam, że bicia te znajdują się na niemieckiej ładownicy do karabinu Mauser. Wnioskując z jej wyglądu została ona wyprodukowana przed 1942 r.
fanatyk6 Napisano 17 Czerwiec 2006 Autor Napisano 17 Czerwiec 2006 3. Pocisk w stosunku, do którego mam podejrzenia, że pochodzi od amerykańskiego karabinu maszynoego browning M1919 7,62 mm. Jak widać na zd długość pocisku to 3,5 cm. Średnica u podstawy to ok. 7,5 mm. Do miejsca zaznaczonego strzałką pocisk wchodził w łuskę.
fanatyk6 Napisano 17 Czerwiec 2006 Autor Napisano 17 Czerwiec 2006 do miejsca zaznaczonego na zd widać podłużne wgłebienia w pocisku. Jest ich 5. pzdr
fanatyk6 Napisano 18 Czerwiec 2006 Autor Napisano 18 Czerwiec 2006 i jescze dodam taki dzisiejszy złom. Najpewniej część jakiegoś zapalnika. Jeno nie wiem łod czego... A jak to cuś kiedyś wygladało??pzdrPS: AZ auf to jest na tym odłamku a (auf)to H. Diehl, Metall Guss-u. Presswerk, Nurnberg 30
Pytanie
fanatyk6
Witam,
mam do identyfikacji 3 fanty ostatnio wygrzebane:
1. Łódka od ammo do Mausera. Inetresuje mnie to znakowanie -" co ono znaczy? Jaka firma tak sygnowała swoje wyroby? A może to tylko przypadkowe drasniecie a łódka jest niesygnowana?
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.