Skocz do zawartości
  • 0

Stara luneta

Geo

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w określeniu daty lunety. Prosił mnie o to znajomy, który zdobył ją na strychu, u babci, pod Zieloną Górą.
Posiada ona zewnętrzną tubę drewnianą długości 43 cm oraz zbudowana jest z 5 soczewek / 3 soczewki wewnętrzne / osadzonych centrycznie w cylindrach mosiężnych . Przy całej długości, wymiar lunety wynosi 88 cm . Średnica okularu 2 cm i soczewki przedniej 5 cm.
Na zewnętrznym cylindrze napis kaligrafowany / chyba oksydowany / J.Harris & Son London
Day or Night
Tuby mosiężne połączonene są na drobny gwint w stanie idealnym-mogłem odkręcić ręką. Tuba drewniana zachowana w stanie częściowo spróchniałym do odtworzenia. Soczewka przednia pęknięta. Pozostałe soczewki częściowo zmatowiałe.
Pozdro. Geo....

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukaj czy jest gdzies wybita strzalka, to by wskazywalo na uzycie w wojsku. Czesto rzeczy cywilne mialy tez i bicia wojskowe. Okres to stawiam na 19 wiek.
Napisano
Może ktoś podejmie temat, gdyż kolega jest zawiedziony brakiem konkretnych odpowiedzi / oprócz jednej/. Przecież nie tylko II wojna ma swoje fanty. Pozdro Geo.....
Napisano

Proszę o pomoc w określeniu daty lunety. Prosił mnie o to znajomy, który zdobył ją na strychu, u babci, pod Zieloną Górą.
Posiada ona zewnętrzną tubę drewnianą długości 43 cm oraz zbudowana jest z 5 soczewek / 3 soczewki wewnętrzne / osadzonych centrycznie w cylindrach mosiężnych . Przy całej długości, wymiar lunety wynosi 88 cm . Średnica okularu 2 cm i soczewki przedniej 5 cm.
Na zewnętrznym cylindrze napis kaligrafowany / chyba oksydowany / J.Harris & Son London
Day or Night
Tuby mosiężne połączonene są na drobny gwint w stanie idealnym-mogłem odkręcić ręką. Tuba drewniana zachowana w stanie częściowo spróchniałym do odtworzenia. Soczewka przednia pęknięta. Pozostałe soczewki częściowo zmatowiałe.
Pozdro. Geo....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie