doumat70 Napisano 13 Czerwiec 2006 Autor Napisano 13 Czerwiec 2006 Dzień dobry! Jestem francuską.Mój ojciec nazywał się Pierre Grandjean . Był francuskim jeńcem wojennym w stalagu 1b - Hohenstein od 29 lipca 1940 roku z numerem 48259.Od 19 sierpnia 1941 roku pracował w Rauschken (Rusek) koło Ortelsburg (Szczytno) w gospodarstwie u wdowy , która się nazywała Kathy.W tym gospodarstwie znajdowali się również polscy jeńcy : mężczyzna i kobieta.Ta kobieta nazywała się Kaja.Mój ojciec ucieknął przed rosjanami 21egostycznia i kręcił w okolicach z innymi jeńcami (Bischofsburg/Biskupiec ; Rössel /Reszel ; Kohlen/ ? ; Lautern/Lutry).Kaja napisała do mego ojca po wojnie.Chciałabym odnalezć świadków tego okresu .Może ktoś wspomina go. Z góry serdecznie dziękuję. Marie-Pierre Lartizien
osterode Napisano 13 Czerwiec 2006 Napisano 13 Czerwiec 2006 Witam serdecznie.Proszę się skontaktować z kolegą Gustawem. Myślę że chętnie by pomógł.http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=167128#167128Pozdrawiam
doumat70 Napisano 14 Czerwiec 2006 Autor Napisano 14 Czerwiec 2006 Dziękuję ! Moja tłumaczka zna już Pana Gustava.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.