Skocz do zawartości

Stielhandgranate M43

Puzel

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zrekonstruować ten granat. Zacznijmy od trzonka. Dopiero co kupilem go na allegro. Niedawno został wyciągnięty z wody, został jedynie przetarty olejem lnianym. Jak go zakonserwować?? Wiem ze wpierw trzeba go dobrze wysuszyć, no i jak to zrobić, żeby nie popękał?? Czy wystawić bezpośrednio na słońce, czy trzymać w cieniu??

I druga, ważniejsza sprawa - jak wyczyścić tą głowicę?? Spróbować zelektrolizować ją, czy nie warto ryzykować?? Kest wstępnie oczyszczona druciakiem i jak widać porobiło się kilka dziurek. W środku wygląda całkiem solidnie

Nie, nie mam zamiaru, szpachlować głowicy i przy tym pozbawiać oryginalności tego przedmiotu. Jak bym chciał replike to bym kupil na allegro. Chce aby granat ładnie prezentował się na pułce. W końcu to kawałek historii...

• 3 weeks later...
Czy była jakaś róźnica między zapalnikami od tego granatu (M43) i od jakja M39?? Bo z wyglądu są takie same. Kupilem ostatnio 6 takich zapalników do jajek" (pisało tak w opisie). Poddałem elektrolizie, rozruszałem. no i nie pasują do tych tulejek co mam od M43. Tzn. nie moge ich wkręcić bo gwint nie łapie :/ (tak jakbym próbował wkręcić na śróbę 10-tke - nakrętke 11-tke). Niewiem co mam z tym zrobić czy dać na klej, czy szukać w Darlowie w sobote na straganach.

Cześci te które chciałem dostałem na Darłowie. I jednak gwint od zapalnika Wz.39 i trzonkowego Wz.43 troszke sie różni, jest troche większy.
Potrzebowałbym jeszcze tej nakretki na trzonek na którą nakręca się głowicę.
OK. To w jaki sposób zakonserwować trzonek?? Już pięknie wysechł i jest w całkiem fajnym stanie.

Trzonek jest juz wysuszony. Suszyłem go ze 3 tygodnie lekko, najpierw z tydzien lezal w pomieszczeniu, pozniej na balkonie w cieniu. A czy olej lniany nie zostawia takiego brzydkiego zapachu?? Bo po wyciągnięciu z wody był właśnie takim olejem nasączony i śmierdział jak w murzyńskiej chacie po obiedzie...

• 1 month later...
Też bawiłem się w ten sposób wz. 43, niestety mój stan granatu po elektrolizie był opłakany, na dziury założyłem siatkę z włókna i zaszpachlowałem a potem uzupełniłem farbą, głowicę delikatnie uzupełniłem pianką, drewno tylko w oleju lnianym i matowy lakier.

• 4 months later...
W koncu zmobilizowalem sie i po wielu miesiącach wrzuciłem granat do elektrolizy :]
NIestety mimo że puszka wyglądała ładnie, po elektrolizie jest niezły dziurawiec :]
Założę na niego nakładkę odłamkową, i nie będzie to wyglądać tak strasznie, wkrótce prześlę zdjecia.
Mam pytanie, jak zamontować granat do trzonka?? nakrętka na którą się nakręcał rozpadła się :/. Myślałem, aby w górnej części trzonka wywiercić otwór, wcisnąć w niego śrubę z uciętym łebkiem, nakrętkę przykleić do granatu, i wkręcić na gwint tej śruby w trzonku, co o tym myślicie??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie