Puzel Napisano 10 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2006 Zamierzam zrekonstruować ten granat. Zacznijmy od trzonka. Dopiero co kupilem go na allegro. Niedawno został wyciągnięty z wody, został jedynie przetarty olejem lnianym. Jak go zakonserwować?? Wiem ze wpierw trzeba go dobrze wysuszyć, no i jak to zrobić, żeby nie popękał?? Czy wystawić bezpośrednio na słońce, czy trzymać w cieniu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 11 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2006 I druga, ważniejsza sprawa - jak wyczyścić tą głowicę?? Spróbować zelektrolizować ją, czy nie warto ryzykować?? Kest wstępnie oczyszczona druciakiem i jak widać porobiło się kilka dziurek. W środku wygląda całkiem solidnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 11 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2006 foto nr. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 11 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2006 nr. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 11 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2006 I zapalnik, wygląda całkiem fajnie, tylko coś się zjebało podczas elektrolizy i na całej powieżchni porobiły się wżerki, chropowata powierzchnia :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 11 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2006 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 11 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2006 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 11 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2006 Nie, nie mam zamiaru, szpachlować głowicy i przy tym pozbawiać oryginalności tego przedmiotu. Jak bym chciał replike to bym kupil na allegro. Chce aby granat ładnie prezentował się na pułce. W końcu to kawałek historii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 11 Czerwiec 2006 Share Napisano 11 Czerwiec 2006 a ja bym puszke szpachlował a koszulke odłamkową odrdzewioną tylko zostawił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 28 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2006 Czy była jakaś róźnica między zapalnikami od tego granatu (M43) i od jakja M39?? Bo z wyglądu są takie same. Kupilem ostatnio 6 takich zapalników do jajek" (pisało tak w opisie). Poddałem elektrolizie, rozruszałem. no i nie pasują do tych tulejek co mam od M43. Tzn. nie moge ich wkręcić bo gwint nie łapie :/ (tak jakbym próbował wkręcić na śróbę 10-tke - nakrętke 11-tke). Niewiem co mam z tym zrobić czy dać na klej, czy szukać w Darlowie w sobote na straganach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łazior Napisano 30 Czerwiec 2006 Share Napisano 30 Czerwiec 2006 powinny pasowac nawwet A.N.Z 39 i standard do jajek B.Z.E 39 miały taki sam gwint Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 4 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2006 Cześci te które chciałem dostałem na Darłowie. I jednak gwint od zapalnika Wz.39 i trzonkowego Wz.43 troszke sie różni, jest troche większy. Potrzebowałbym jeszcze tej nakretki na trzonek na którą nakręca się głowicę.OK. To w jaki sposób zakonserwować trzonek?? Już pięknie wysechł i jest w całkiem fajnym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 4 Lipiec 2006 Share Napisano 4 Lipiec 2006 Drewno nasącz olejem lnianym, dostępny w sklepach dla plastyków. W sklepach z bronią zwykle bywają specjalne preperaty do konserwacji drewna.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirpiotr Napisano 4 Lipiec 2006 Share Napisano 4 Lipiec 2006 Więcej o konserwacji olejem lnianym było już na forum - poszukaj. Tylko nie susz go gwałtownie !!Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 5 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2006 Trzonek jest juz wysuszony. Suszyłem go ze 3 tygodnie lekko, najpierw z tydzien lezal w pomieszczeniu, pozniej na balkonie w cieniu. A czy olej lniany nie zostawia takiego brzydkiego zapachu?? Bo po wyciągnięciu z wody był właśnie takim olejem nasączony i śmierdział jak w murzyńskiej chacie po obiedzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 6 Lipiec 2006 Share Napisano 6 Lipiec 2006 Śmierdział raczej mułem i zgnilizną. Warto by chyba go jakimś lizolem potraktować, żeby się pozbyć grzybów.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perun84 Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 Też bawiłem się w ten sposób wz. 43, niestety mój stan granatu po elektrolizie był opłakany, na dziury założyłem siatkę z włókna i zaszpachlowałem a potem uzupełniłem farbą, głowicę delikatnie uzupełniłem pianką, drewno tylko w oleju lnianym i matowy lakier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 31 Grudzień 2006 W koncu zmobilizowalem sie i po wielu miesiącach wrzuciłem granat do elektrolizy :]NIestety mimo że puszka wyglądała ładnie, po elektrolizie jest niezły dziurawiec :]Założę na niego nakładkę odłamkową, i nie będzie to wyglądać tak strasznie, wkrótce prześlę zdjecia.Mam pytanie, jak zamontować granat do trzonka?? nakrętka na którą się nakręcał rozpadła się :/. Myślałem, aby w górnej części trzonka wywiercić otwór, wcisnąć w niego śrubę z uciętym łebkiem, nakrętkę przykleić do granatu, i wkręcić na gwint tej śruby w trzonku, co o tym myślicie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.