Skocz do zawartości
  • 0

Lampa.

Gość Łukasz13

Pytanie

Niedawno znalazłem lampe naftową jest zardzewiała.
Czym mam ją smarować lub w czymś zamoczyś żeby rdza zeszła?
Były tam napisy:
FEUER HAND
MADE IN GERMANY NO176

Co to znaczy???
Kiedy to były wyprodukowane???

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
-----------------------------------------------------------
Feuer Hand - dosłownie ręczny ogień:))), ale tu chodzi o lampę naftową
Made in Germany no 176 - wyprodukowano w Niemczech, numer seryjny 176
-----------------------------------------------------------
Co do rdzy to jeszcze takiego środka nie wynaleziono by po zanurzeniu rdza znikała:))). Fosol (Foskor) dobrze usuwa powierzchniowa rdzę niestety z grubszym nalotem są duże problemy. Ja osobiście przedmiotów jak lampy naftowe, fanary, których mam sporo z rdzy nie czyściłem, posmarowałem je olejem samochodowym (niezużytym) za pomoca pędzla, a nastepnie po około 0,5h nadmiar ścierałem suchą bawełanianą szmatką. Olej częściowo rozpuszczał rdzę i co najważniejsze zahamował skutecznie jej dalszy rozwój. Jeśli lampa lub jej okucia są żelazne, stalowe (pewnie tak :)) jeśli jest nasza pospolita rdza :) ) spróbuj potraktowac ją szczotką drucianą na wiertarce lub długopisowej szlifierce, daje dobre efekty, a stalowe druty szczoty nie zniszczą metalu (stali, żelaza, najlepiej kup szczotkę jakiejś firmy z dalekiego wschodu, made in China, Taiwan, Korea :))) druty w niej będą z gorszej jakości metalu, będzie bardziej miękka i nie tknie zdrowego żelaza) To chyba tyle. Jak możesz wrzuć fotę tej lampki! Pozdrawiam, Łukasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie