Skocz do zawartości

RZYMSKIE MONETY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Monety nieczyszczone zdarzają się (a przynajmniej z pół roku temu się zdarzały, jak przeglądałem notorycznie aukcje monet rzymskich) na naszym Allegro. Wprawdzenie nie na wagę, ale w solidnych zestawach - po 50 - 100 monet.

Pozdrawiam
MILBAS

• 2 weeks later...
OK, dzieki jednak z osob ktore znam nikt nigdy nie wykopal rzymka a jesli sie trafiaja to w sladowych ilosciach. Ze znalezisk archeologicznych ilosc rzymkow tez nie jest porazajaca. Zastanawiam sie wiec skad na allegro jest tego tyle i w takich ilosciach?????
POZdrawiam olo

Słyszałem, że są to monety sprowadzane (przemycane ?? :-) z bałkanów - Grecja, Chorwacja, Włochy, gdzie ponoć można trafic miejsca, w których kopie się te monetki na kilogramy. CZy tak jest naprawdę - nie wiem.

Pozdrawiam
MILBAS

• 1 year later...
Witam
Na jarmark dominikański przyjeżdzał, kiedyś węgier, który sprzedawał rzymskie monety. Mój znajomy będąc na wycieczce w Tunezji również nabył kilka monet, ale jak się póżniej okazało przepłacił. WPolsce nie spotyka się tych monet ponieważ rzymianie tu nie dotarli.

żle to ująłem . miaLem na myśli to, że są żadkie i nie spotyka się ich w tak dużych ilościach jak na południu Europy gdzie było imperium rzymskie. Szlaki były, jasne, ale tylko szlaki i monety rzymskie to żadkość.

Słuchajcie wszyscy którzy zajmujecie się zbieraniem monet czy aby ten Kurt2005 nie jest jakimś tajniuakiem i próbuje wyciągnąc od was informację gdzie się sprzedaje lub lepiei kto wykopał rzymki a potem robi się nalot i do paki za handel antykami. Uwarzajcie wszyscy nie dajcie się podpuszczac

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie