QB@ Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Napisano 7 Czerwiec 2006 Każdy kto posiada mapy, znaleziska znalezione w tym rejonie a także informacje prosze o dodanie komentarza.
QB@ Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Napisano 7 Czerwiec 2006 Mam tam babcie i głównie stamtąd mam moje ,,exponaty'' znam też pare opowieści na temat I WŚ ...
QB@ Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Napisano 7 Czerwiec 2006 I chciał bym się nieco więcej dowiedzieć na temat toczonych tam walk
Leuthen Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 Posiadam mapy z walk w Galicji, m.in. w rejonie Jarosławia i Rzeszowa, w maju 1915 r. Jak chcesz się dowiedzieć coś o tych walkach, to poczytaj Weltkrieg" Reichsarchivu, Oesterreich-Ungarns Letzter Krieg" lub np. Gorlice 1915. Der Karpathendurchbruch und die Befreiung von Galizien" Hermanna von Francois [wszystkie w/w pozycje wyszły w okresie międzywojennym]. Opracowania po polsku sa bardzo ogólnikowe, a czasem zawierają informacje bałamutne [np. taka Wojna galicyjska" Juliusza Batora to miejscami dosłownie science-fiction]. PozdrawiamLeuthen
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.